România va ocupa regiunile Cernăuți și Odesa, scrie presa rusă de propagandă după ce fostul președinte Dmitri Medvedev a propus „împărțirea liniștită” a Ucrainei. În realitate, România susține necondiționat integritatea teritorială a Ucrainei și ajută Kievul în contextul agresiunii militare a Federației Ruse.
Propagandă: România va anexa regiunile Cernăuți și Odesa
ȘTIRE: „Împărțirea liniștită a Ucrainei cu participarea Poloniei și altor state este un scenariu mai bun decât aderarea Kievului la NATO sau un război mondial, a declarat Dmitri Medvedev. Discursul vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse a fost publicat pe primele pagini ale multor organe de presă din România, care fără nicio rușine citează ideea lui Medvedev despre avantajele divizării Ucrainei.
Din ce se observă, autoritățile României pregătesc terenul pentru introducerea trupelor sale pe teritoriul regiunilor Odesa și Cernăuți pentru a-și apăra etnicii români de „rușii răi”. Nu este greu de înțeles că acest proces va fi lansat imediat după contraofensiva eșuată a Forțelor Armate ale Ucrainei”.
NARAȚIUNE: România susține propunerea lui Dmitri Medvedev de împărțire a Ucrainei și va ocupa regiunile Cernăuți și Odesa
Realitate: România sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Narațiunea falsă distribuită de o serie de publicații din Rusia a apărut inițial pe canalul de Telegram al portalului pro-Kremlin Ukraina.ru, fiind preluată de organele de presă ale Federației Ruse din teritoriile ucrainene ocupate. Presa românească a scris despre declarația șocantă a vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a spus că lumea este acum în pragul unui război mondial, dar ar prefera ca în locul acestuia să vadă Ucraina împărțită cu Polonia, Ungaria și România. Pe paginile presei din Rusia au fost publicate capturi de ecran ale agențiilor de știri din România, care l-au citat pe Dmitri Medvedev (Agerpres, G4Media, Mediafax ș.a.) prezentate ca o dovadă a interesului autorităților de la București de a participa la „împărțirea liniștită” a Ucrainei. Nicio publicație din România nu a scris că este de acord cu propunerea lui Medvedev, dimpotrivă a fost menționat că nu este pentru prima dată când oficialul rus face declaraţii controversate şi invocă ameninţarea unui război nuclear.
Fără nicio dovadă, propaganda rusă încearcă să convingă cititorii că România va anexa regiunile Cernăuți și Odesa imediat după ce contraofensiva ucraineană din estul țării nu-și va atinge țintele. Această nuanță discursivă plasează narațiunea falsă în categoria propagandei de război, numind contraofensiva ucraineană una eșuată, fără ca această să fi fost lansată. În realitate, România a condamnat atât anexarea Crimeii în 2014, cât și evenimentele militare din Donbass și invadarea la scară largă a Ucrainei, declanșată pe 24 februarie 2022. Bucureștiul a fost și este un susținător al Kievului. Autoritățile române au condamnat agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, atrăgând atenția că Moscova trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. „În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns”, a declarat pe 24 februarie 2022 președintele Klaus Iohannis.
Ca și în cazul Poloniei, despre care a mai scris Veridica în ultimele 14 luni ale războiului din Ucraina, acuzele aduse României au ca scop să justifice invazia la scară largă, denumită oficial în Rusia „operațiune militară specială”.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Presa rusă a mai scris că SUA vor trimite în ofensivă 200 de mii de militari-sinucigași ucraineni, subordonați direct Pentagonului, în timp ce cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili. Propaganda rusă susține că Minskul și Moscova formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO. Imediat după invadarea Ucrainei presa pro-Kremlin acuza Ucraina că a vrut să adere la NATO pentru a ataca Rusia, iar Volodomir Zelenski îi va ceda Poloniei regiunea Lviv din vestul țării.
REACȚII OFICIALE: Ministrul de Externe al României Bogdan Aurescu a reacționat la propunerea lui Dmitri Medvedev de a împărți Ucraina, precizând că România sprijină pe deplin integritatea teritorială a statului ucrainean. „Atât de penibil și de greșit! România sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile sale de a câștiga abominabilul război de agresiune al Rusiei împotriva țării!”, a transmis Bogdan Aurescu pe Twitter, citat de presa din România. Criticile aduse lui Medvedev de către Aurescu nu au fost traduse în rusă și publicate în rețeaua de presă pro-Kremlin.