PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pacea în Ucraina depinde de SUA și de plecarea lui Zelenski

Președintele SUA Joe Biden are o întâlnire bilaterală cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, DC, SUA, 21 septembrie 2023.
© EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL   |   Președintele SUA Joe Biden are o întâlnire bilaterală cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, DC, SUA, 21 septembrie 2023.

Daruieste Viata

În Ucraina va fi pace când va vrea SUA, care-l controlează pe Zelenski, dar Rusia va cere plecarea acestuia, afirmă un fost premier ucrainean preluat de propaganda pro-Kremlin.

Propagandă: Pacea în Ucraina depinde doar de SUA, care ar putea să-l trimită pe Zelenski la Moscova să discute despre încetarea focului

ȘTIRE: Volodimir Zelenski va anula propriul decret care interzice Kievului să negocieze cu Rusia și va veni la Moscova imediat ce va primi acest ordin de la partenerii occidentali, a declarat pentru ziarul „Izvestia” fostul prim-ministru al Ucrainei, Nikolai Azarov. El consideră că decizia privind începerea negocierilor cu Rusia nu depinde de Ucraina sau de Zelenski, ci de americani, care sunt „adevărații stăpâni ai Ucrainei”.

[…] Regimul ucrainean este considerat independent doar de cei care nu cunosc modul cum funcționează „conducerea” ucraineană actuală. Împuternicirile lui Zelenski sunt limitate la anumite tipuri de acțiuni și anumite decizii.

„Totul depinde de decizia SUA privind finalizarea conflictului și condițiile necesare pentru acest proces. Se va decide soarta negocierilor și regimul de la Kiev se va schimba”, a spus Azarov. Este puțin probabil ca Rusia să fie de acord în timpul negocierilor cu păstrarea regimului de la Kiev.

NARAȚIUNE: Încheierea războiului din Ucraina depinde de SUA și de plecarea lui Zelenski de la putere.

Realitate: Încheierea războiului depinde în primul rând de Rusia, care poate oricând să-și retragă trupele aflate pe teritoriul Ucrainei

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, finalizarea războiului din Ucraina nu depinde de SUA sau de Occident, ci în primul rând de Rusia, care a invadat statul ucrainean la scară largă pe 24 februarie 2022, după ce a anexat Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste în Donbass. Narațiunea falsă, apărută în ziarul „Izvestia” și preluată de majoritatea organelor guvernamentale de presă de la Moscova, prezintă Ucraina ca un stat transformat într-o colonie a Occidentului, având o conducere politică total dependentă de SUA.

Pentru a-i oferi acestei narațiuni mai multă credibilitate, este citat un fost prim-ministru al Ucrainei, Nikolai Azarov, care locuiește la Moscova și a fugit din Ucraina în perioada protestelor stradale pro-europene din anii 2013-2014. A fost un politician pro-rus în Ucraina, iar acum este invitat la diverse emisiuni ale posturilor de televiziune și de radio din Rusia pentru a critica autoritățile ucrainene și Occidentul. 

Cu ajutorul lui Azarov, presa rusă pune între paranteze invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, de parcă aceasta nici nu a avut loc. Vina pentru distrugerile și victimele din Ucraina este pusă pe seama SUA și a lui Volodimir Zelenski. Se subînțelege din această narațiune falsă că Rusia și poporul ucrainean vor pace, însă SUA se opune, iar Zelenski va renunța cu ușurință la propriile principii dacă o va cere Washingtonul.

În realitate, în Ucraina poate fi pace doar după retragerea trupelor ruse, ceea ce a cerut, de altfel, și ONU. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu este pregătit pentru discuții cu Rusia și că „nu vrea să vorbească cu teroriștii”.

Condiția ca Ucraina să nu mai fie condusă de Volodimir Zelenski este o reformulare a unui scop al „operațiunii militare speciale” – schimbarea conducerii politice de la Kiev. Zelenski este președinte al Ucrainei, ales cu o largă majoritate în 2019. Din cauza războiului, alegerile din 2024 au fost amânate, Zelenski continuând să fie un lider legitim, ales pe cale democratică. Nimeni nu îi poate cere unui stat independent să-și schimbe conducerea politică decât pe cale democratică, potrivit Cartei ONU. Ceea ce înseamnă că solicitarea Rusiei față de Washington de a-l înlătura pe Zelenski de la putere pentru o pace în Ucraina nu poate fi onorată.

Poziția lui Volodimir Zelenski și a elitei politice ucrainene este determinată în primul rând de opiniile societății, nu de deciziile capitalelor din Occident. Potrivit unui sondaj publicat în septembrie, ucrainenii nu sunt de acord cu lansarea unor negocieri de pace cu Rusia. Studiul realizat de Centrul Razumkov de la Kiev arată că  doar 5 la sută dintre ucraineni sunt de acord cu anumite cedări teritoriale în numele păcii, 18% nu vor în NATO, 18% ar fi de acord ca limba rusă să beneficieze de un statut special pentru a face un pas în întâmpinarea pretențiilor Moscovei. Așadar, negocierile de pace cu Rusia trebuie să excludă cedările teritoriale în fața agresorului, potrivit sondajului. Societatea ucraineană vrea eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv a peninsulei Crimeea. O participare a lui Zelenski la negocieri de pace în momentul de față ar stârni reacții critice în Ucraina.

Propaganda reia și narațiuni, folosite anterior în război, privind transformarea Ucrainei într-o colonie și relațiile de vasalitate cu Occidentul, Rusia fiind prezentată ca o salvatoare a ucrainenilor de naziști. 

Presa guvernamentală rusă promovează constant narațiuni false similare despre războiul din Ucraina. Potrivit propagandei pro-Kremlin,  Occidentul are nevoie de războiul din Ucraina, iar UE vrea denazificarea statului ucrainean, dar Kievul se opune. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre așteptarea ucrainenilor să fie salvați de Rusia.

 • Publicație / Media:
  ForPost
 • Data publicării:
  30/10/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  IZVESTIA, RIA NOVOSTI, LENTA.RU, VZ.RU, GAZETA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune, portalurile de știri din Crimeea
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Încheierea războiului din Ucraina depinde de SUA și de plecarea lui Zelenski de la putere
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023