PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA i-au permis Ucrainei să bombardeze Rusia

Un sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) al armatei ucrainene trage în apropiere de linia frontului în regiunea de nord Herson, Ucraina, 5 noiembrie 2022
© EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE   |   Un sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) al armatei ucrainene trage în apropiere de linia frontului în regiunea de nord Herson, Ucraina, 5 noiembrie 2022

Armata ucraineană a obținut acordul public al SUA să bombardeze localități pe teritoriul Federației Rusiei, potrivit unei  narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, SUA a descurajat clar eventuale operațiuni pe teritoriul Rusiei, dar a recunoscut dreptul Ucrainei de a opera pe propriul său teritoriu, inclusiv cel anexat ilegal de Moscova.  

Propagandă: Regiunile Rusiei vor fi bombardate de Ucraina cu acordul SUA

ȘTIRE: „Coordonatorul de comunicare strategică al Casei Albe, John Kirby, a declarat la un briefing că Statele Unite îi permit Kievului să bombardeze noile regiuni ale Rusiei, dar Kievul nu va fi sprijinit să desfășoare operațiuni militare în afara teritoriului său, relatează RIA Novosti.

„Nu oferim sprijin și nu îi împingem pe ucraineni să lovească ținte în afara Ucrainei”, a asigurat el.

În același timp, Kirby a remarcat că Washingtonul îi permite Forțelor Armate ale Ucrainei să desfășoare operațiuni militare în Crimeea, republicile din Donbass, regiunile Zaporojie și Herson pentru a ocupa aceste teritorii.

În discursul său, coordonatorul Casei Albe a preferat să tacă în legătură cu numeroasele atacuri ale Ucrainei asupra regiunilor Kursk, Belgorod și Briansk.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a spus că noile regiuni rusești ar trebui integrate în spațiul juridic unic al țării cât mai curând posibil. „Sarcina este să facem totul pentru a integra aceste ținuturi istorice rusești din Donbass și Novorosia în spațiul economic, juridic și educațional al țării noastre cât mai repede posibil”, a explicat șeful statului”.   

NARAȚIUNE: SUA i-au permis Ucrainei să bombardeze regiuni din componența Rusiei

Realitate: Ucraina are dreptul să se apere de agresiunea Federației Ruse și să desfășoare operațiuni de eliberare a teritoriilor ocupate

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Narațiunea distribuită de presa guvernamentală rusă, dar și de canalele de Telegram din Rusia și din regiunile ocupate ale Ucrainei, conține o serie de inadvertențe și contradicții logice. Pe de o parte, titlul știrii arată că oficialul american este de acord cu bombardarea de către armata ucraineană a regiunilor ruse, pe de altă parte în text este amintit faptul că acesta se referă la Donbass sau Crimeea și că „nu îi împinge pe ucraineni să lovească ținte în afara Ucrainei”. În același timp, știrea apare în majoritatea canalelor de comunicare de masă cu un titlu care are ca scop să manipuleze opinia publică și să semene spaimă în mediul populației rusofone.

În realitate, după cum arată presa americană, John Kirby a declarat că SUA nu îi încurajează pe ucraineni să deschidă focul asupra teritoriului rus, afirmația acestuia fiind o replică la acuzațiile oficialilor ruși, care au declarat că Kievul asasinează jurnaliști pe teritoriul Federației Ruse cu sprijinul Occidentului. Kirby a adăugat că SUA vor sprijini eforturile Kievului de a-și recupera teritoriile pierdute în urma agresiunii armate lansate în 2014, fără să lanseze operațiuni militare în alte regiuni.

Noțiunea de teritorii noi ale Federației Ruse este o invenție a presei de la Moscova, iar oficialul american nu a amintit nicăieri în discurs despre acestea. Presa rusă, copiind narațiunile oficiale ale Kremlinului, numește Crimeea și regiunile din sud-estul Ucrainei ca fiind teritorii noi ale Rusiei, ceea ce nu întâlnim în declarațiile liderilor occidentali. Atât Kirby și alți oficiali americani consideră că Ucraina are dreptul să se apere de agresiunea militară rusă și să-și elibereze teritoriile în baza normelor dreptului internațional, în special a Cartei ONU. Comunitatea statelor internaționale a condamnat războiul din Ucraina și nu a recunoscut anexarea Crimeii sau a celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei. De aceea, Kievul are dreptul să desfășoare operațiuni de eliberare a acestor teritorii care sunt din punct de vedere juridic regiuni ale Ucrainei. Orice încercare de a elibera aceste teritorii nu este o bombardare a teritoriului rus. De fapt, această realitate juridică este recunoscută de însăși presa de la Moscova, care amintește de regiunile Kursk, Belgorod și Briansk, dând de parcă de înțeles că există regiuni rusești adevărate și regiuni noi, mai puțin adevărate.

Agresiunea rusă a fost condamnată de majoritatea statelor lumii de mai multe ori. 141 de state membre ale Adunării Generale ONU au votat o rezoluție care condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Doar 5 state, inclusiv Rusia, au votat împotrivă. Cu ajutorul specialiștilor din străinătate, Kievul colectează probe pentru a demonstra că Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei. Au fost lansate o serie de mecanisme internaționale pentru desemnarea Rusiei drept un stat care finanțează terorismul. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina. 

În același timp, narațiunea în cauză încearcă să convingă opinia publică că armata ucraineană depinde decizional de Pentagon, iar pentru bombardarea teritoriului rus este nevoie de o aprobare a SUA. Din acest punct de vedere, știrea este o continuare a narațiunii false, demontate recent de Veridica, potrivit căreia Ucraina va asasina cu acordul Occidentului pe teritoriul Rusiei tot mai multe persoane menționate pe site-ul Mirotvoreț, care ar arăta cine sunt următoarele ținte ale regimului de la Kiev.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucriana. Potrivit propagandei ruse,  Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. Presa guvernamentală rusă a mai scris că Moscova arată reținere când bombardează Ucraina, știind că populația nu susține guvernarea neo-nazistă. Pentru a convinge opinia publică de necesitatea desfășurării mobilizării în Rusia, presa rusă a scris că Minskul și Moscova formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO.

 • Publicație / Media:
  LENTA.RU
 • Data publicării:
  05/04/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RIA NOVOSTI, GAZETA.RU, URA.RU, LIFE.RU, REGNUM.RU, MK.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA i-au permis Ucrainei să bombardeze regiuni din componența Rusiei
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal conţine elemente de nanotehnologie, care vor controla fiinţa umană, afirmă un medic ginecolog, cunoscut conspiraţionist şi antivaccinist.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Oct 2023
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei

Uniunea Europeană vrea să se extindă spre est pentru a acapara teritorii în detrimentul Rusiei și e gata să închidă ochii la faptul că țările candidate nu îndeplinesc criteriile, potrivit unei publicații afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse.

Veridica News
Veridica News
30 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson

Ucraina își bombardează propriile localități, își deportează civilii și îi trece prin lagăre de filtrare, potrivit unei narațiuni false. În realitate, Rusia este responsabilă de astfel de acte.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Sep 2023
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România

Consumul de carne și lactate și dreptul de a avea maşină vor fi interzise în România, conform interpretării eronate a concluziilor unei analize privind emisiile de carbon.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Sep 2023