Ucraina 2022: Top FAKE NEWS, DEZINFORMĂRI ȘI PROPAGANDĂ demontate de Veridica

RusiaPropagandaRazboiUcraina
© EPA-EFE/DSK   |   O femeie urmărește emisiunea de știri de seară de la postul de televiziune Russian Channel One, în care o angajată intră în studioul TV din Ostankino cu un afiș pe care scrie „Fără război. Opreste razboiul. Nu crede propaganda. Ești mințit aici”, la Moscova, Rusia, 15 martie 2022.

Războiul din Ucraina a fost cel mai discutat subiect al politicii internaționale din 2022, iar invadarea la scară largă a acestui stat de către Rusia, după capturarea Crimeii și opt ani de confruntări hibride în Donbass, a determinat anumite modificări la nivelul narațiunilor presei ruse.

Dezinformările clasice și materialele de tip fake news au fost înlocuite tot mai frecvent de propagandă de război, ca vehicul pentru narațiunile false ale Moscovei. Scopul narațiunilor, indiferent de forma în care au fost prezentate, a fost să manipuleze opinia publică, să justifice acțiunile Rusiei, să ascundă crimele de război și atrocitățile din localitățile ucrainene, să distrugă moralul și spiritul de luptă al ucrainenilor, dar și să semene un haos controlat în proximitatea fostului spațiu sovietic. Majoritatea narațiunilor de dezinformare au avut un accent anti-occidental, iar propaganda de război a fost îndreptată atât împotriva Kievului, cât și, în egală măsură, împotriva partenerilor acestuia.

Publicațiile cele mai des citate de Veridica au fost RIA Novosti, Ukraina.ru, TASS, Ura.ru, Tsarigrad, dar și o serie de canale de Telegram care au amplificat mesajele de propagandă în contextul războiului.

Top 5 narațiuni

  1. Moscova arată reținere când bombardează Ucraina. Potrivit presei guvernamentale ruse, metodele folosite de Moscova în timpul războiului din Ucraina sunt umane pentru că ucrainenii sunt frații rușilor. Jurnaliștii ruși au scris că Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev.
  2. Occidentul a înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. Rusia a fost nevoită să atace Ucraina la 24 februarie 2022, deoarece Statele Unite și aliații occidentali au înarmat Ucraina, începând cu 2014, pentru ca aceasta să declanșeze un război Moscovei, scrie presa rusă, care reia, într-o altă formă, narațiunea privind responsabilitatea Occidentului și Ucrainei pentru război. În realitate, Ucraina a fost invadată de Rusia, iar furnizarea de armament Kievului a fost o reacție la agresiunea rusă.
  3. Volodimir Zelenski conduce o nouă internațională nazistă cu scopul de a distruge Rusia. Ca și în perioada celui de al Doilea Război Mondial, statele europene s-au unit într-o internațională nazistă cu scopul de a distruge Rusia, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, fosta URSS și Germania nazistă au avut înțelegeri de împărțire a Europei și, împreună, au atacat Polonia. În mod similar, Rusia este acum stat agresor, Occidentul limitându-se să ajute Ucraina să se apere.
  4. Crimele comise de militarii ruși în Ucraina sunt înscenări. Presa rusă a scris că la Izium, Bucea, Borodeanka și Herson nu au avut loc masacre, fiind vorba de niște înscenări. Masacrul de la Izium, de exemplu, nu a fost comis de armata rusă. Este vorba de o provocare a Kievului, care ucide rusofonii din regiunea Harkov, potrivit unei narațiuni de propagandă, care a fost lansată în contextul în care armata ucraineană a găsit în zona Izium gropi comune cu rămășițele a sute de persoane, unele cu semne de execuții sumare și camere unde erau torturați civilii.
  5. Ucrainenii nu înțeleg că Rusia vrea să-i elibereze. Din cauza propagandei Kievului din ultimii opt ani, ucrainenii nu înțeleg că militarii ruși au venit să-i elibereze, ci cred greșit că Rusia este un stat ocupant, potrivit unor narațiuni false lansate de presa pro-Kremlin. În realitate, Rusia a lansat un război de expansiune, provocând moartea a mii de persoane și distrugeri la scară amplă.

Top 5 FAKE NEWS

  1. Românii protestează în masă față de NATO și politica de sprijin pentru Ucraina. În octombrie 2022 în România ar fi avut loc proteste în masă, fără precedent, față de NATO și politica de susținere a Ucrainei, a scris presa pro-Kremlin. În realitate, în România nu a avut loc vreodată o manifestație masivă anti-NATO sau anti-Ucraina, iar pe înregistrările publicate nu se aud scandări și nu se văd pancarte care să sugereze că ar fi vorba de un astfel de protest. Mai mult, imaginile care ar trebui să ilustreze protestele au fost din alt anotimp sau chiar din altă țară.
  2. Rusia s-a retras din APCE pentru că n-a vrut gay în Duma de Stat. Rusia s-a retras din APCE, în martie 2022, pentru că nu are parlamentari gay, deși acest lucru e obligatoriu pentru statele membre. Narațiunea falsă a fost lansată de președintele Dumei de Stat de la Moscova, Viaceslav Volodin. În realitate, Rusia s-a retras pentru că urma să fie exclusă din APCE din cauza invadării Ucrainei. Subiectul a fost resuscitat pentru că APCE a desemnat Rusia stat terorist.
  3. Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei. Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, a scris presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass. În realitate, nu putem vorbi despre vreo renaștere sau reabilitare a nazismului în Occident sau în Ucraina. Ideologia nazistă a fost condamnată și este interzisă în Ucraina, ca și ideologia comunistă.
  4. NATO are o bază militară la Odessa, pe pământul istoric al Rusiei. Odessa, oraș-port din sudul Ucrainei, s-a transformat într-o bază militară NATO, potrivit unei narațiuni din presa rusă. Aceasta denunță și exercițiile NATO la Marea Neagră și cataloghează Odessa și sudul Ucrainei drept pământuri rusești aflate sub ocupație străină care trebuie eliberate.
  5. OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații. Observatorii OSCE colaborau cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furnizau informații, a scris presa din autoproclamata republică Donețk, dar și din Rusia. Narațiunea falsă a fost folosită pentru a justifica reținerea unor experți OSCE în Donbass. În realitate, experții Misiunii Speciale OSCE în Ucraina au monitorizat, începând cu 2014, atât activitatea regimentului „Azov”, cât și a separatiștilor pro-ruși din Donbass, lucru probat, de altfel, de rapoartele pe care le-au prezentat cu regularitate.

Top 5 DEZINFORMĂRI

  1. Ucraina este un teritoriu rus sub ocupație străină care va invada Rusia. În februarie 2022 presa rusă a scris că Rusia este ultima țară din lume care și-ar dori un război cu Ucraina, acuzând Kievul că ar putea declanșa un conflict. Narațiunile false au fost în antiteză cu acțiunile din teren, unde Rusia – care a atacat deja Ucraina în 2014 – a mobilizat forțe semnificative pentru a o invada.
  2. Kievul masacrează rusofonii din Donbass, iar Rusia trebuie să îi apere. În preajma invadării Ucrainei, presa rusă scria că autoritățile de la Kiev se pregătesc să masacreze civilii din Donbass. A fost o narațiune falsă care pregătea opinia publică pentru război, justificând agresiunea militară.
  3. Kievul face propagandă ca în perioada lui Goebbels. Spațiul informațional ucrainean se aseamănă cu propaganda din perioada lui Goebbels, menționa prea rusă. Era citat ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov care acuza fără niciun temei Ucraina că depășește „arta minciunii” a principalului propagandist al celui de-al Treilea Reich. Compararea cu mașinăria propagandistică a lui Joseph Goebbels din perioada Germaniei naziste nu este întâmplătoare. Este vorba de aprofundarea unei metanarațiuni privind Ucraina – „stat nazist, încurajat de Occident”.
  4. Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17. Potrivit verdictului Curții de la Haga, Rusia nu a avut nicio legătură cu cei care au doborât avionul MH17 în 2014, care zbura deasupra Donbass-ului, a scris presa pro-Kremlin. În realitate, tribunalul olandez a recunosc implicarea Rusiei în această crimă împotriva civililor.
  5. Forțele speciale britanice organizează diversiuni în Donbass și Crimeea. Militari britanici din forțele speciale au fost trimiși în Ucraina pentru a organiza diversiuni și a escalada situația din Donbass, potrivit presei pro-Kremlin, care a relatate despre organizarea unui atac al Occidentului împotriva rusofonilor din regiunile Donețk și Lugansk.

Top 5 narațiuni de PROPAGANDĂ

  1. Rusia a distrus laboratoare americane de arme biologice din Ucraina. Armata rusă a identificat și distrus 13 laboratoare din Ucraina unde se producea armă biologică. Potrivit acestor narațiuni, Rusia este nevoită să bombardeze orașele ucrainene „pentru a salva omenirea”. În Ucraina nu au existat laboratoare de producere a armamentului biologic, finanțate de statele din Occident. În 2007 Ucraina s-a alăturat la Convenția privind neproliferarea armelor biologice. În pofida acestui fapt, în ultimii ani presa rusă a tot atras atenția opiniei publice din statele post-sovietice asupra unor proiecte americano-ucrainene în domeniul cercetării biologice. Acordul dintre Ucraina și SUA în acest domeniu este prezentat de presa din Rusia ca fiind un element al producerii de armament biologic.
  2. Forțele ucrainene au distrus orașul Mariupol. Mariupolul a fost distrus de forțele ucrainene (naționaliste) din oraș, disperate că nu pot primi ajutoare din partea Kievului, a scris presa guvernamentală rusă. Narațiunea este menită să abată atenția de la faptul că armata rusă a bombardat masiv orașul, fără să țină cont de faptul că ucide civili sau cauzează distrugeri. Potrivit estimărilor, în oraș au fost uciși zeci de mii de locuitori.
  3. Conflictul armat din Ucraina este un război civil pentru că rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Conflictul din Ucraina este un război civil la care participă același popor, împărțit formal în două state diferite, potrivit presei guvernamentale ruse, care-l citează pe un deputat al Dumei de Stat din partidul lui Vladimir Putin. În realitate, războiul din Ucraina este o agresiune militară a Rusiei, condamnată de comunitatea internațională, împotriva unui stat și popor vecin.
  4. Conducerea Ucrainei vrea război ca să facă bani și nu-i pasă de suferințele civililor. Scopul politicienilor de la Kiev este să prelungească războiul cu Rusia la nesfârșit pentru a acumula cât mai multe bogății, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, Ucraina s-a arătat dispusă să poarte negocieri de pace, dar a renunțat la idee din cauza cererilor ultimative ale Rusiei și atacurilor acesteia asupra obiectivelor civile, dar și pe fondul victoriilor obținute în teren de armata ucraineană.
  5. Aproape trei milioane de ucraineni vor să emigreze în Rusia. Aproape trei milioane de ucraineni vor să ajungă în Rusia, unde se află deja peste un milion de refugiați de război, potrivit unei narațiuni false lansate de MAE de la Moscova și de presa pro-Kremlin. În realitate, Rusia a lansat o adevărată campanie de strămutare forțată a ucrainenilor din teritoriile pe care le controlează. În plus, nouă din zece ucraineni consideră statul rus un inamic.

Cele mai bizare 3 narațiuni

  1. În Ucraina a fost canonizat liderul naționalist Stepan Bandera. Liderul naționalist Stepan Bandera a fost canonizat, potrivit presei ruse, care distribuie această narațiune de propagandă pentru a demonstra că societatea ucraineană este una nazistă și trebuie în continuare denazificiată de armata rusă. În realitate, Bandera nu a fost canonizat și nici nu există vreo inițiativă în acest sens. Presa rusă a ignorat în timpul construirii acestei narațiuni de propagandă o nuanță importantă – Stepan Bandera a fost greco-catolic și teoretic nu poate fi canonizat de o altă biserică decât cea de care a aparținut confesional.
  2. Pierderile armatei ucrainene sunt atât de mari, încât elevii sunt forțați să doneze sânge pentru militari. Zeci de mii de militari ucraineni sunt răniți pe front, de aceea elevii sunt forțați să le doneze sânge, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa rusă. În realitate, în Ucraina minorilor le este interzis să doneze sânge, dar autorii narațiunii false au făcut și alte erori care arată că avem de-a face cu o invenție.
  3. Ucraina va folosi o bombă radiologică în sudul țării. Președintele Ucrainei a ordonat folosirea unei așa-numite bombe „murdare”, care conține material radiologic, în sudul țării, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei guvernamentale ruse. În realitate, Ucraina nu produce bombe murdare și nici nu își propune să atace propria populație, în timp ce șantajul nuclear este tot mai prezent în discursurile politicienilor ruși.
Alte știri
Biden

Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Joe Biden și Xi Jinping au căzut de acord, printre altele, să stabilească o linie directă de contact. E un pas înainte în relația bilaterală, după ani de tensiuni.

moldova

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată un declin al pro-europenilor, după o campanie marcată de ingerințe ale Moscovei și dezinformări și scandaluri generate de filo-ruși.

Ucraina

Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei

Ucraina a intrat într-o fază nouă a oboselii de război. Apar tot mai multe semnale ale crizei de personal în armată, neîncrederii în autorități și adaptării dificile a societății la prelungirea războiului.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Bulgaria
Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne

Decizia guvernului bulgar de a taxa suplimentar gazul rusesc a provocat tensiuni cu Ungaria și Serbia, cât și un nou conflict cu președintele pro-rus Rumen Radev.

Polonia
Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk

Conservatorii polonezi au pierdut alegerile, dar își mențin pârghiile în stat prin oamenii numiți și legile adoptate cât timp s-au aflat la putere. PiS vrea să profite și de fracționarea adversarilor săi.

Michal Kukawski
24 oct. 2023
Slovacia
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia

Alegerile din Slovacia au fost urmărite cu atenție la Praga, întrucât rezultatele pot fi un indiciu privind evoluția viitoare a atitudinii societății civile din Cehia.

Michael Švec
17 oct. 2023
RusiaMd
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova

Războiul din Ucraina a accelarat procesul de detașare a Republicii Moldova de Rusia. După eliminarea dependenței economice și energetice, pârghiile Moscovei sunt propaganda și pro-rușii.

Corneliu Rusnac
16 oct. 2023
Polonia
Este Polonia pregătită pentru schimbare?

Opoziția liberală din Polonia speră să întrerupă perioada lungă de guvernare a PiS odată cu alegerile din 15 octombrie. Conservatorii mizează pe înăsprirea tonului față de Ucraina și UE

Michal Kukawski
06 oct. 2023
Orban
Viktor Orban dă semne de disperare

Discursul agresiv ținut de Viktor Orban în parlamentul ungar arată lipsa de soluții la o criză economică amplificată de propriile politici, dar și la izolarea tot mai mare în UE și NATO.

Ioana Dumitrescu
29 sept. 2023