PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a distrus laboratoare americane de arme biologice din Ucraina

Clădirea unui liceu, distrusă complet după ce o rachetă rusă a lovit micul oraș Vasylkiv, nu departe de Kiev, Ucraina, 7 martie 2022.
© EPA-EFE/MIKHAIL PALINCHAK   |   Clădirea unui liceu, distrusă complet după ce o rachetă rusă a lovit micul oraș Vasylkiv, nu departe de Kiev, Ucraina, 7 martie 2022.

Holzstock Festival

Armata rusă a identificat și distrus 13 laboratoare din Ucraina unde se producea armă biologică. Potrivit acestor narațiuni, Rusia este nevoită să bombardeze orașele ucrainene „pentru a salva omenirea”.

ȘTIRE: „Nu o singură dată au existat încercări de a transforma Ucraina într-un poligon pentru experimentele militare și biologice ale SUA […] Ministerul Sănătății al Ucrainei a semnat cu Pentagonul o serie de acorduri privind cercetarea produselor modificate genetic. În realitate, potrivit „Bloknot” erau studiate substanțele periculoase și metodele de distribuire a lor în mase”, scrie  news.nashbryansk.ru.

„Militarii ruși au identificat în Ucraina 30 de laboratoare biologice unde se producea armament biologic, a comunicat șeful comitetului de apărare radioactivă, chimică și biologică a Forțelor Armate, Igor Kirilov”, notează RIA Novosti,  scriind că este vorba de proiecte finanțate de SUA pentru a produce catastrofe umanitare.

„Rusia a fost nevoită să bombardeze cele 13 laboratoare pentru a nu permite Ucrainei să devină un nou Wuhan”, potrivit canalului de Youtube „America naiznanku”, care scrie că Moscova va continua să salveze omenirea de aceste primejdii din partea Occidentului.

NARAȚIUNE: Rusia bombardează orașele din Ucraina pentru a distruge laboratoarele de arme biologice și a salva omenirea.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În Ucraina nu au existat laboratoare de producere a armamentului biologic, finanțate de statele din Occident. În 2007 Ucraina s-a alăturat la Convenția privind neproliferarea armelor biologice. În pofida acestui fapt, în ultimii ani presa rusă a tot atras atenția opiniei publice din statele post-sovietice asupra unor proiecte americano-ucrainene în domeniul cercetării biologice. Acordul dintre Ucraina și SUA în acest domeniu este prezentat de presa din Rusia ca fiind un element al producerii de armament biologic. În realitate, asemenea acorduri de colaborare există și în cazul altor state post-sovietice, iar până în 2012 SUA a cooperat și cu Rusia în acest domeniu. Moscova nu prezintă nicio probă concretă că ar fi existat vreun laborator de producere a armelor biologice în Ucraina, însă justifică atacul asupra orașelor ucrainene și a Insulei Șerpilor prin necesitatea de a le distruge.

De fapt, în primele zile ale războiului ruso-ucrainean Moscova a atacat aeroporturile, centrele militare și infrastructura critică, nu „laboratoarele din subsoluri”. Reporteri din presa internațională prezenți în Ucraina au relatat zilnic despre bombardamentele și atacurile împotriva infrastructurii civile. Au fost distruse școli, grădinițe, ucise femei și copii.

Scopul acestei narațiuni de propagandă este de a prezenta Rusia ca pe o salvatoare a omenirii și de a justifica acțiunile agresive din Ucraina ca pe o măsură necesară pentru a distruge laboratoarele de producere a armamentului biologic, care sunt o invenție a propagandei ruse.

 • Publicație / Media:
  RIA Novosti, nashbryansk.ru
 • Data publicării:
  03/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  RT, Facebook, Youtube, scrie news.nashbryansk.ru. posturi de televiziune și radio ale Federației Ruse, canale de telegram
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia bombardează orașele din Ucraina pentru a distruge laboratoarele de arme biologice și a salva omenirea

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024