Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a distrus laboratoare americane de arme biologice din Ucraina

Clădirea unui liceu, distrusă complet după ce o rachetă rusă a lovit micul oraș Vasylkiv, nu departe de Kiev, Ucraina, 7 martie 2022.
© EPA-EFE/MIKHAIL PALINCHAK  |   Clădirea unui liceu, distrusă complet după ce o rachetă rusă a lovit micul oraș Vasylkiv, nu departe de Kiev, Ucraina, 7 martie 2022.
Festivalul de conferințe

Armata rusă a identificat și distrus 13 laboratoare din Ucraina unde se producea armă biologică. Potrivit acestor narațiuni, Rusia este nevoită să bombardeze orașele ucrainene „pentru a salva omenirea”.

ȘTIRE: „Nu o singură dată au existat încercări de a transforma Ucraina într-un poligon pentru experimentele militare și biologice ale SUA […] Ministerul Sănătății al Ucrainei a semnat cu Pentagonul o serie de acorduri privind cercetarea produselor modificate genetic. În realitate, potrivit „Bloknot” erau studiate substanțele periculoase și metodele de distribuire a lor în mase”, scrie  news.nashbryansk.ru.

„Militarii ruși au identificat în Ucraina 30 de laboratoare biologice unde se producea armament biologic, a comunicat șeful comitetului de apărare radioactivă, chimică și biologică a Forțelor Armate, Igor Kirilov”, notează RIA Novosti,  scriind că este vorba de proiecte finanțate de SUA pentru a produce catastrofe umanitare.

„Rusia a fost nevoită să bombardeze cele 13 laboratoare pentru a nu permite Ucrainei să devină un nou Wuhan”, potrivit canalului de Youtube „America naiznanku”, care scrie că Moscova va continua să salveze omenirea de aceste primejdii din partea Occidentului.

NARAȚIUNE: Rusia bombardează orașele din Ucraina pentru a distruge laboratoarele de arme biologice și a salva omenirea.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În Ucraina nu au existat laboratoare de producere a armamentului biologic, finanțate de statele din Occident. În 2007 Ucraina s-a alăturat la Convenția privind neproliferarea armelor biologice. În pofida acestui fapt, în ultimii ani presa rusă a tot atras atenția opiniei publice din statele post-sovietice asupra unor proiecte americano-ucrainene în domeniul cercetării biologice. Acordul dintre Ucraina și SUA în acest domeniu este prezentat de presa din Rusia ca fiind un element al producerii de armament biologic. În realitate, asemenea acorduri de colaborare există și în cazul altor state post-sovietice, iar până în 2012 SUA a cooperat și cu Rusia în acest domeniu. Moscova nu prezintă nicio probă concretă că ar fi existat vreun laborator de producere a armelor biologice în Ucraina, însă justifică atacul asupra orașelor ucrainene și a Insulei Șerpilor prin necesitatea de a le distruge.

De fapt, în primele zile ale războiului ruso-ucrainean Moscova a atacat aeroporturile, centrele militare și infrastructura critică, nu „laboratoarele din subsoluri”. Reporteri din presa internațională prezenți în Ucraina au relatat zilnic despre bombardamentele și atacurile împotriva infrastructurii civile. Au fost distruse școli, grădinițe, ucise femei și copii.

Scopul acestei narațiuni de propagandă este de a prezenta Rusia ca pe o salvatoare a omenirii și de a justifica acțiunile agresive din Ucraina ca pe o măsură necesară pentru a distruge laboratoarele de producere a armamentului biologic, care sunt o invenție a propagandei ruse.

Tags: Ucraina , Rusia , Criza din Ucraina , Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  RIA Novosti, nashbryansk.ru
 • Data publicării:
  03/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  RT, Facebook, Youtube, scrie news.nashbryansk.ru. posturi de televiziune și radio ale Federației Ruse, canale de telegram
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia bombardează orașele din Ucraina pentru a distruge laboratoarele de arme biologice și a salva omenirea
Alte articole
FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

Elevii români sunt educați că acceptarea avansurilor sexuale este o obligație morală, iar sinuciderea un mod de rezolvare a problemelor, susține o asociație care militează pentru „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Totul a pornit de la vizionarea de către elevii Colegiului Național „Școala Centrală” din București, în cadrul unei activități extracurriculare derulată în parteneriat cu Institutul Francez, a unui film ce pune în dezbatere prietenia dintre doi adolescenți pusă în fața provocărilor specifice vârstei.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”

Rusia luptă într-un un nou „război pentru apărarea patriei”, dar de data aceasta adversarul nu este Germania nazistă ci NATO, care vrea să o înfrângă prin intermediul Ucrainei, potrivit unei narațiuni false din presa guvernamentală rusă. În realitate, NATO nu este parte a conflictului din Ucraina, iar confruntarea cu Occidentul nu poate fi considerată un război pentru apărarea patriei pentru că Rusia nu a fost agresată de nimeni, ci a invadat un stat independent.

FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău interzice presa rusă la indicația Occidentului

FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău interzice presa rusă la indicația Occidentului

Guvernarea de la Chișinău impune sancțiuni presei ruse la indicația Occidentului, scrie rubaltic.ru, o sursă media din Rusia, afiliată Kremlinului, blocată recent în Republica Moldova. Aceasta reia narațiuni mai vechi ale propagandei ruse și pro-ruse, apărute pentru a submina eforturile Chișinăului de proteja spațiul informațional de campaniile de dezinformare menite să submineze guvernarea pro-europeană, campanii cu atât mai periculoase pentru securitate în condițiile în care Rusia pare angrenată într-un război hibrid împotriva Republicii Moldova.

Marin Gherman

08 Mar 2022

Actualizat la: 08 Mar 2022 16:31:20
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

Marin Gherman
Marin Gherman
15 Mar 2023