FAKE NEWS: OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) verifică arma unui soldat ucrainean în apropierea satului Bohdanivka, Ucraina, 9 noiembrie 2019.
© EPA-EFE/VADIM KOT   |   Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) verifică arma unui soldat ucrainean în apropierea satului Bohdanivka, Ucraina, 9 noiembrie 2019.

Susține jurnalismul independent

Observatorii OSCE colaborau cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furnizau informații, scrie presa din autoproclamata republică Donețk, dar și din Rusia. Narațiunea falsă este folosită pentru a justifica reținerea unor experți OSCE în Donbass.

ȘTIRE: Militanți ucraineni de la „Azovstal” au primit [echipamente de] comunicații cu ajutorul „observatorilor” internaționali ai Misiunii Speciale OSCE, informează corespondentul publicației „Donețki tormozok”, care citează postarea fostului șef al Consiliului de Securitate al Republicii Populare Donețk ,Aleksandr Hodakovski.

În comentariul său, comandantul batalionului „Vostok” a publicat o fotografie a unui telefon cu conexiune prin satelit folosit de militarii din uzina Azovstal.

„În toți acești ani, OSCE a fost suspectată de noi că a ajutat inamicul. Eram siguri că și camerele lor, împrăștiate abundent de-a lungul liniei de contact cu scopul de a monitoriza respectarea armistițiului, transmiteau inamicului informații despre acțiunile noastre”, a adăugat el.

NARAȚIUNE: OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații.

CONTEXT: Pe canalul de Telegram al autoproclamatului șef al Consiliului de Securitate al Republicii Populare Donețk, Aleksandr Hodakovski, a fost publicată și o fotografie a unui telefon cu conexiune prin satelit cu eticheta OSCE, care se presupune că ar fi fost folosit de regimentul „Azov”.

Din fotografia postată pe Telegram nu se înțelege dacă este un telefon folosit de observatorii OSCE, dacă a fost găsit la „Azovstal” sau în altă parte, dacă este o imagine reală sau trucată. Acest telefon ar fi putut nimeri în mâinile separatiștilor cu mult timp înainte și acum a este folosit pentru a da vina pe OSCE că au susținut regimentul „Azov” considerat de Rusia unul terorist și nazist.  

Telefonul mai putea fi găsit în oficiile OSCE din estul Ucrainei, situate în orașele ocupate de militarii ruși. Nu se știe dacă aceste telefoane au fost folosite de militarii ucraineni și dacă au fost găsite în Azovstal sau în alte orașe.  

OBIECTIV: Presa controlată de Kremlin a pornit o adevărată campanie de discreditare a eforturilor OSCE de menținere a păcii în zonă pentru a convinge opinia publică internă că probele experților internaționali privind acțiunile destabilizatoare ruse în Donbass sunt false.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, experții Misiunii Speciale OSCE în Ucraina au monitorizat, începând cu 2014, atât activitatea regimentului „Azov”, cât și a separatiștilor pro-ruși din Donbass, lucru probat, de altfel, de rapoartele pe care le-au prezentat cu regularitate.

Reprezentanții OSCE s-au plâns în repetate rânduri de criticile neîntemeiate ale liderilor separatiști, atrăgând atenția că au publicat doar rapoarte oficiale și nu au susținut vreo parte a conflictului. Șeful misiunii speciale OSCE de monitorizare în Ucraina chiar vede criticile drept un indiciu al imparțialității. În același timp, atât Rusia, cât și liderii finanțați de ea în Donbass și-au droit, pe parcursul ultimilor 8 ani, să scape de prezența OSCE în zonă întrucât experții documentau toate încălcările armistițiului.

Narațiunea de propagandă este de fapt o justificare pentru arestarea a patru membri ai misiunii speciale OSCE la Lugansk și Donețk, sub acuzația de colaborare cu serviciile de informații străine. La 3 zile după ce experții internaționali au fost reținuți în estul Ucraina, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, și secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, au condamnat această acțiune.

În comunicatul OSCE se spune că membrii Misiunii Speciale trebuie eliberați imediat, iar „acuzațiile permanente la adresa membrilor misiunii OSCE sunt absurde”.

 • Publicație / Media:
  DONEȚKI TORMOZOK
 • Data publicării:
  22/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele republici sovietice, locutorii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Amplificare:
  News.ru, regnum.ru, life.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și republicile populare autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024