Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) verifică arma unui soldat ucrainean în apropierea satului Bohdanivka, Ucraina, 9 noiembrie 2019.
©EPA-EFE/VADIM KOT  |   Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) verifică arma unui soldat ucrainean în apropierea satului Bohdanivka, Ucraina, 9 noiembrie 2019.
Festivalul de conferințe

Observatorii OSCE colaborau cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furnizau informații, scrie presa din autoproclamata republică Donețk, dar și din Rusia. Narațiunea falsă este folosită pentru a justifica reținerea unor experți OSCE în Donbass.

ȘTIRE: Militanți ucraineni de la „Azovstal” au primit [echipamente de] comunicații cu ajutorul „observatorilor” internaționali ai Misiunii Speciale OSCE, informează corespondentul publicației „Donețki tormozok”, care citează postarea fostului șef al Consiliului de Securitate al Republicii Populare Donețk ,Aleksandr Hodakovski.

În comentariul său, comandantul batalionului „Vostok” a publicat o fotografie a unui telefon cu conexiune prin satelit folosit de militarii din uzina Azovstal.

„În toți acești ani, OSCE a fost suspectată de noi că a ajutat inamicul. Eram siguri că și camerele lor, împrăștiate abundent de-a lungul liniei de contact cu scopul de a monitoriza respectarea armistițiului, transmiteau inamicului informații despre acțiunile noastre”, a adăugat el.

NARAȚIUNE: OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații.

CONTEXT: Pe canalul de Telegram al autoproclamatului șef al Consiliului de Securitate al Republicii Populare Donețk, Aleksandr Hodakovski, a fost publicată și o fotografie a unui telefon cu conexiune prin satelit cu eticheta OSCE, care se presupune că ar fi fost folosit de regimentul „Azov”.

Din fotografia postată pe Telegram nu se înțelege dacă este un telefon folosit de observatorii OSCE, dacă a fost găsit la „Azovstal” sau în altă parte, dacă este o imagine reală sau trucată. Acest telefon ar fi putut nimeri în mâinile separatiștilor cu mult timp înainte și acum a este folosit pentru a da vina pe OSCE că au susținut regimentul „Azov” considerat de Rusia unul terorist și nazist.  

Telefonul mai putea fi găsit în oficiile OSCE din estul Ucrainei, situate în orașele ocupate de militarii ruși. Nu se știe dacă aceste telefoane au fost folosite de militarii ucraineni și dacă au fost găsite în Azovstal sau în alte orașe.  

OBIECTIV: Presa controlată de Kremlin a pornit o adevărată campanie de discreditare a eforturilor OSCE de menținere a păcii în zonă pentru a convinge opinia publică internă că probele experților internaționali privind acțiunile destabilizatoare ruse în Donbass sunt false.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, experții Misiunii Speciale OSCE în Ucraina au monitorizat, începând cu 2014, atât activitatea regimentului „Azov”, cât și a separatiștilor pro-ruși din Donbass, lucru probat, de altfel, de rapoartele pe care le-au prezentat cu regularitate.

Reprezentanții OSCE s-au plâns în repetate rânduri de criticile neîntemeiate ale liderilor separatiști, atrăgând atenția că au publicat doar rapoarte oficiale și nu au susținut vreo parte a conflictului. Șeful misiunii speciale OSCE de monitorizare în Ucraina chiar vede criticile drept un indiciu al imparțialității. În același timp, atât Rusia, cât și liderii finanțați de ea în Donbass și-au droit, pe parcursul ultimilor 8 ani, să scape de prezența OSCE în zonă întrucât experții documentau toate încălcările armistițiului.

Narațiunea de propagandă este de fapt o justificare pentru arestarea a patru membri ai misiunii speciale OSCE la Lugansk și Donețk, sub acuzația de colaborare cu serviciile de informații străine. La 3 zile după ce experții internaționali au fost reținuți în estul Ucraina, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, și secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, au condamnat această acțiune.

În comunicatul OSCE se spune că membrii Misiunii Speciale trebuie eliberați imediat, iar „acuzațiile permanente la adresa membrilor misiunii OSCE sunt absurde”.

Tags: Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  DONEȚKI TORMOZOK
 • Data publicării:
  22/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele republici sovietice, locutorii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Amplificare:
  News.ru, regnum.ru, life.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și republicile populare autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații
Alte articole
FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

Elevii români sunt educați că acceptarea avansurilor sexuale este o obligație morală, iar sinuciderea un mod de rezolvare a problemelor, susține o asociație care militează pentru „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Totul a pornit de la vizionarea de către elevii Colegiului Național „Școala Centrală” din București, în cadrul unei activități extracurriculare derulată în parteneriat cu Institutul Francez, a unui film ce pune în dezbatere prietenia dintre doi adolescenți pusă în fața provocărilor specifice vârstei.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”

Rusia luptă într-un un nou „război pentru apărarea patriei”, dar de data aceasta adversarul nu este Germania nazistă ci NATO, care vrea să o înfrângă prin intermediul Ucrainei, potrivit unei narațiuni false din presa guvernamentală rusă. În realitate, NATO nu este parte a conflictului din Ucraina, iar confruntarea cu Occidentul nu poate fi considerată un război pentru apărarea patriei pentru că Rusia nu a fost agresată de nimeni, ci a invadat un stat independent.

Monitor Fake News Nr. 43: Propaganda rusă continuă să se folosească de copii și laudă crimele de război

Monitor Fake News Nr. 43: Propaganda rusă continuă să se folosească de copii și laudă crimele de război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Marin Gherman

01 Jun 2022

Actualizat la: 01 Jun 2022 12:34:16
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Katheleen Kavalec.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023