PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pierderile armatei ucrainene sunt atât de mari, încât elevii sunt forțați să doneze sânge pentru militari

Ucraineni care donează sânge pentru armată în orașul Harkov, din estul Ucrainei, 14 iunie 2022.
© EPA-EFE/SERGEY KOZLOV   |   Ucraineni care donează sânge pentru armată în orașul Harkov, din estul Ucrainei, 14 iunie 2022.

Daruieste Viata

Pierderile armatei ucrainene în război sunt atât de mari, încât elevii ucraineni sunt forțați să le doneze sânge militarilor, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa rusă. În realitate, în Ucraina minorilor le este interzis să doneze sânge, dar autorii narațiunii false au făcut și alte erori care arată că avem de-a face cu o invenție.  

ȘTIRE: „Într-o școală ucraineană din regiunea Cerkasî copiii sunt forțați să doneze sânge pentru armata guvernamentală a Kievului. Un anunț al conducerii școlii le cere elevilor din clasele 6-12 să se prezinte la cabinetul asistentei medicale pentru a dona sânge. Fiecare clasă are o perioadă rezervată în grafic.  Școlarii au fost anunțați să aibă la ei buletinul, apă și o ciocolată pentru a se menține în formă după procedură.

[…]

După ce UE a anunțat că Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut 100 de mii de militari în război se simte un declin de moral în tabăra ucraineană, potrivit corespondenților militari și comandanților trupelor ruse”.

NARAȚIUNE: Pierderile armatei ucrainene sunt atât de mari, încât elevii sunt forțați să doneze sânge pentru militari.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Fotografia publicată de presa rusă ca o dovadă a existenței unui anunț de donare a sângelui de către elevi pentru armată conține o serie de inexactități tehnice care demonstrează că este vorba de o narațiune falsă. În primul rând, în școlile din Ucraina nu există clasa a 12-a, ci doar a 11-a. Legea Educației din 2017 a introdus clasa a 12-a, după modelul european, începând cu promoția 2018-2019, ceea ce înseamnă că pentru prima dată clasa a 12-a va exista în Ucraina în 2031. Deci, în mod normal, un anunț de acest fel trebuia să se adreseze elevilor din clasele 6-11.

În al doilea rând, nu poate fi îndeplinită o altă condiție a anunțului, potrivit căreia elevul trebuie să aibă la el buletinul. Actele de identitate sunt eliberate începând cu clasa a 10-a, ceilalți elevi având doar certificate de naștere.

În plus, potrivit legislației ucrainene, este interzisă donarea sângelui de către minori. Conform unui regulament, adoptat de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei în 2021, pot fi donatori de sânge persoanele care au împlinit 18 ani și care au masa corpului mai mare de 50 de kilograme.

Posturile ucrainene de televiziune au încurajat cetățenii în primăvara-vara anului curent să doneze sânge pentru necesitățile armatei, fiind acumulate suficiente rezerve de sânge.

Presa guvernamentală rusă a citat și un comunicat al Comisiei Europene, în care în varianta inițială se spunea despre 100 de mii de militari ucraineni uciși. Numărul a fost corectat ulterior, fiind precizat faptul că în comunicatul UE a fost comisă o greșeală. La 1 decembrie, Administrația Prezidențială a Ucrainei a reacționat, subliniind că nu poate fi vorba despre un număr atât de mare al victimelor în rândul militarilor, oferind un bilanț mult mai mic, de 13 mii.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au avut ca scop să demonstreze că armata ucraineană suferă doar pierderi, iar cea rusă este susținută de populația locală și ocupă tot mai multe teritorii. Presa rusă a scris că conducerea Ucrainei vrea război ca să facă bani și nu-i pasă de suferințele civililor, în timp ce sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor.  Potrivit propagandei ruse,  șomerii din Ucraina vor fi înrolați în armată și trimiși pe front, iar Kievul le dă bani celor care își păcălesc prietenii să se înroleze.

 • Publicație / Media:
  DEITA.RU
 • Data publicării:
  02/12/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  NEWS-FRONT.INFO, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Pierderile armatei ucrainene sunt atât de mari, încât elevii sunt forțați să doneze sânge pentru militari
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023