PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Aproape trei milioane de ucraineni vor să emigreze în Rusia

Copii așteaptă într-o mașină care a venit de la Mariupol la punctul de evacuare din Zaporojie, Ucraina, 2 mai 2022.
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   Copii așteaptă într-o mașină care a venit de la Mariupol la punctul de evacuare din Zaporojie, Ucraina, 2 mai 2022.

Aproape trei milioane de ucraineni vor să ajungă în Rusia, unde se află deja peste un milioan de refugiați de război, potrivit unei narațiuni false lansate de MAE de la Moscova și de presa pro-Kremlin. În realitate, Rusia a lansat o adevărată campanie de strămutare forțată a ucrainenilor din teritoriile pe care le controlează. În plus, nouă din zece ucraineni consideră statul rus un inamic.

ȘTIRE: „Până în prezent, peste un milion de cetățeni ai Ucrainei au plecat în Rusia și încă 2,7 milioane și-au exprimat dorința de a se muta cu traiul în Federația Rusă. Acest lucru a fost declarat de către Aleksei Zaițev, șef adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe al Rusiei.

„Autoritățile de la Kiev continuă să blocheze evacuarea cetățenilor ucraineni în Rusia. În ciuda acestui fapt, peste un milion de oameni au plecat deja în țara noastră, inclusiv 200.000 de copii. Alți 2,7 milioane de oameni și-au exprimat dorința de a face acest lucru", a spus diplomatul în timpul briefingului de vineri.

Rusia a lansat o operațiune de demilitarizare a Ucrainei pe 24 februarie. Președintele Vladimir Putin a numit obiectivul acestei operațiuni ca „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. Potrivit Ministerului rus al Apărării, forțele armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene și au îndeplinit deja principalele sarcini ale primei etape - au redus semnificativ potențialul de luptă al Ucrainei. Scopul principal al operațiunii, potriviti departamentului militar rus, este a fost numit eliberarea Donbassului”.

NARAȚIUNE: Aproape trei milioane de ucraineni vor să plece în Rusia, fugind de „atrocitățile” Ucrainei. 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, declarațiile diplomaților ruși, citați de RIA Novosti și distribuite pe diverse canale de Telegram, fac parte dintr-o metanarațiune de propagandă de război, potrivit căreia majoritatea ucrainenilor vor să fie eliberați de Rusia sau își doresc cu orice preț să ajungă pe teritoriul statului rus. În aprilie presa rusă scria că  95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia – narațiune falsă demontată de Veridica.

Ucrainenii pe care Rusia îi descrie drept „refugiați voluntar” sunt, mai degrabă, deportați. Potrivit Împuternicitului Parlamentului Ucrainei pentru Drepturile Omului, Liudmila Denisova, Rusia a creat „tabere de filtrare” a cetățenilor, forțând să intre pe teritoriul Rusiei peste 1,2 milioane de ucraineni. Cu alte cuvinte, nu este vorba de 1,2 milioane de refugiați ucraineni, ci de persoane deportate sau forțate să ajungă în Rusia.

Organizațiile internaționale au semnalat diverse cazuri de deportări ale ucrainenilor neconvenabili Rusiei în regiunile estice.  Investigațiile jurnalistice au arătat că ucraineni ajung vrând-nevrând în Rusia, după ce Moscova le-a distrus casele. Mulți dintre ei încearcă să ajungă în UE prin Rusia, dar foarte puțini reușesc.  

Potrivit datelor sociologice, ucrainenii consideră cu Rusia este inamicul lor principal. Majoritatea ucrainenilor nu doresc ca rușii să se afle în țara lor și percep invazia așa cum este – o agresiune și un atac neprovocat. Militarii ruși au comis o serie de crime de război pe teritoriul Ucrainei care sunt documentate cu sprijinul organizațiilor internaționale.

Potrivit unui sondaj realizat de grupul „Rating”, 9 din 10 ucraineni urăsc Rusia și cred în victoria Ucrainei în războiul cu agresorul rus. 89% dintre ucraineni consideră că Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei, și văd războiul drept un genocid împotriva poporului ucrainean.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  06/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, republicile populare autoproclamate Donețk și Lugansk, fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și ale organelor puterii de stat ale Federației Ruse, posturile centrale de de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  3 milioane de ucraineni vor să plece în Rusia, fugind de „atrocitățile” Ucrainei
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023