FAKE NEWS: Rusia s-a retras din APCE pentru că n-a vrut gay în Duma de Stat

Membrii Consiliului Europei (APCE) prezintă semne cu „#NoHateNoFear” la Strasbourg, Franța, 20 iunie 2016.
© EPA/PATRICK SEEGER   |   Membrii Consiliului Europei (APCE) prezintă semne cu „#NoHateNoFear” la Strasbourg, Franța, 20 iunie 2016.

Daruieste Viata

Rusia s-a retras din APCE, în martie 2022, pentru că nu are parlamentari gay, deși acest lucru e obligatoriu pentru statele membre. Narațiunea falsă a fost lansată de președintele Dumei de Stat de la Moscova, Viaceslav Volodin. În realitate, Rusia s-a retras pentru că urma să fie exclusă din APCE din cauza invadării Ucrainei. Subiectul a fost resuscitat pentru că APCE a desemnat Rusia stat terorist.

ȘTIRE: „Președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin a declarat că absența bărbaților de orientare homosexuală în parlamentul rus a fost una dintre motivele retragerii Rusiei din APCE. Declarația a fost făcută la 17 octombrie în timpul audierilor parlamentare. Potrivit lui Volodin, vice-președintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, a primit un formular, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, potrivit căruia camerele inferioară și superioară a parlamentului rus trebuie să trimită în mod prioritar la o ședință comună reprezentanții ai comunității LGBT. Noi nu avem astfel de reprezentanți, de aceea nu am completat formularul […].

Volodin a declarat că a primit multe adresări privind adoptarea legii protejării valorilor tradiționale ale familiei”.

NARAȚIUNE: Rusia s-a retras din APCE pentru că nu are parlamentari gay.

CONTEXT/ETOS LOCAL: De mai mulți ani, regimul Putin încearcă să prezinte Rusia (pentru publicul extern și, mai ales, pentru cel intern) drept o cetate asediată, un spațiu al valorilor tradiționale și moralității aflat în antiteză cu „Gayropa”, un spațiu al depravării în care nu doar homosexualitatea, ci și pedofilia sunt tolerate și încurajate. Occidentul ar fi în spatele unui adevărat asalt menit să impună în Rusia ideologia LGBT.

Invadarea Ucrainei a izolat Rusia în plan internațional. Atacarea nejustificată și neprovocată a unei țări independente, brutalitatea armatei ruse și crimele de război comise de aceasta, de la bombardarea unor obiective civile la execuții sumare, torturi și violuri, anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene etc. au fost condamnate nu doar de Occident, care s-a erijat în principalul susținător al Ucrainei, ci și de ONG-uri specializate în drepturile omului și de organizații internaționale (Adunarea Generală a ONU, OSCE, APCE). Răspunsul Rusiei la acest val de condamnări cauzate de agresiunea și crimele sale a fost să se victimizeze și să inventeze diferite pretexte și justificări, multe dintre ele utilizate de propaganda Kremlinului de ani de zile: că îi sunt amenințate valorile, că se luptă cu nazismul, că este încercuită și asaltată de Occident, că este ținta unor atacuri teroriste etc.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, delegațiile statelor în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei nu sunt formate după principiul etnic, de apartenență la rasă sau sex. APCE are ca scop să apere drepturile omului și să promoveze diversitatea și toleranța. Delegațiile statelor la APCE se compun din parlamentari aleși în cadrul unor scrutine libere, iar Consiliul Europei nu poate interveni sau influența cetățenii să aleagă anumiți candidați. Declarația lui Viaceslav Volodin nu are vreo bază juridică, iar nereprezentarea minorităților sexuale în parlament nu este un temei pentru excluderea din Consiliul Europei și nici pentru retragerea delegației. De fapt,  APCE a decis excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei după invadarea Ucrainei, iar documentul adoptat prevede încetarea calității de membru pentru delegația rusă din cauza incompatibilității acesteia cu principiile organizației.

„În căminul european comun nu există loc pentru un agresor. Comitetul de Miniștri ar trebui să solicite Federației Ruse să se retragă din Consiliul Europei. În cazul în care Federația Rusă nu dă curs solicitării, Comitetul de Miniștri trebuie să aibă în vedere data posibilă imediată de la care Federația Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei”, potrivit opiniei APCE.

Volodin susține că Rusia nu a fost exclusă, ci că s-a retras. De fapt, știind că delegația rusă va fi exclusă din organizație, reprezentantul Moscovei, Piotr Tolstoi, a depus din timp o scrisoare oficială de retragere din Consiliul Europei. Așadar, Rusia s-a retras din Consiliul Europei înainte să fie exclusă. În presa rusă nu a apărut informații despre excluderea Rusiei, ci despre retragerea delegației ruse. Adevărul este ascuns de cetățenii ruși pentru a menține opinia publica în spațiul informațional intern în care este zilnic justificată necesitatea desfășurării „operațiunii militare speciale”.

Narațiunea falsă nu a fost reluată întâmplător. La  13 octombrie APCE a desemnat Rusia ca fiind stat terorist prin adoptarea unei rezoluții intitulate „Escaladarea continuă în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”. 99 de membri ai adunării au votat pentru rezoluție, iar unul s-a abținut. Propaganda rusă încearcă să demonstreze opiniei publice că această rezoluție nu are nicio valoare, nu este reprezentativă, argumentând că Rusia s-a retras intenționat de acolo.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind poziționările organizațiilor internaționale față de războiul din Ucraina. Presa rusă a scris că referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU, iar ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei.

Potrivit unor narațiuni de propagandă, OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații chiar de la începutul conflictului din Donbass, în timp ce Occidentul investighează atrocitățile comise de naționaliștii ucraineni pe teritoriul Ucrainei.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  17/10/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  URA.RU, NEWS.RU, UKRAINA.RU, SM.NEWS, KAPITAL-RUS.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia s-a retras din APCE pentru că n-a vrut gay în Duma de Stat
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023