Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: La fel ca și Adolf Hitler, Volodimir Zelenski a unit Europa pentru a distruge Rusia

O persoană poartă un steag cu litera Z lângă oameni care țin portrete ale rudelor lor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul unui memorial al Regimentului Nemuritor la Moscova, Rusia, 9 mai 2022.
©EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV  |   O persoană poartă un steag cu litera Z lângă oameni care țin portrete ale rudelor lor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul unui memorial al Regimentului Nemuritor la Moscova, Rusia, 9 mai 2022.
Festivalul de conferințe

Ca și în perioada celui de al Doilea Război Mondial, statele europene s-au unit într-o internațională nazistă cu scopul de a distruge Rusia, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, fosta URSS și Germania nazistă au avut înțelegeri de împărțire a Europei și, împreună, au atacat Polonia. În mod similar, Rusia este acum stat agresor, Occidentul limitându-se să ajute Ucraina să se apere.

ȘTIRE: „Noi nu putem permite ca Ucraina să creeze primejdii permanente pentru securitatea Federației Ruse […] Sunt convins că fără eliminarea nazismului din Ucraina, ne va fi foarte greu să rezolvăm problema coexistenței noastre pe continentul european.

Sunt foarte rezervat în privința poziției Europei. Dacă vorbim de naziști, în perioada Germaniei naziste Adolf Hitler a unit sub drapelul său majoritatea statelor din Europa pentru a ataca și a distruge Uniunea Sovietică.  În momentul de față aproximativ același grup de state îl susțin pe Volodimir Zelenski, care nici pe departe nu este un Hitler, dar el determină acțiunile îndreptate împotriva Federației Ruse. El primește și indicații ce să facă. În pofida acestui fapt, drapelul noii internaționale nazist este același”, a declarat Serghei Lavrov în timpul emisiunii „60 de minute” a postului guvernamental de televiziune Russia 1.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat nazist 2. Volodimir Zelenski a creat o nouă „internațională nazistă”, formată din state europene. 3. Germania nazistă a fost susținută de statele europene pentru a distruge URSS.

CONTEXT: Una dintre caracteristicile regimului Putin este încercarea de a prezenta o istorie alternativă, mai ales în ceea ce privește cel de-Al Doilea Război Mondial. Narațiunea pe care încearcă să o impună Kremlinul este că Rusia a fost principala victimă a conflictului și învingătorul Germaniei naziste. Rusia lui Putin pune accentul pe sărbătoarea sovietică a Zilei Victoriei (și altele mai mici). De cele mai multe ori, Rusia apelează la istorie pentru a arăta că URSS a denazificat în trecut statele europene, iar acestea nu îi sunt recunoscătoare Moscovei pentru eliberare.

Totodată, agresiunea împotriva Ucrainei a fost justificată de propaganda rusă, încă din 2014, prin necesitatea combaterii unui presupus regim fascist/nazist care s-ar fi instalat la Kiev. Invazia la scară largă lansată pe 24 februarie a avut, printre pretexte, „denazificarea Ucrainei”. Occidentul este acuzat că sprijină „un regim ucrainean neonazist”, care a organizat „un genocid împotriva rusofonilor”.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice din Rusia că politica Kievului este una nazistă, iar Occidentul își dorește să distrugă statul rus așa cum a vrut și Hitler. Narațiunile false justifică indirect necesitatea desfășurării mobilizării pe teritoriul Rusiei, creând impresia repetării celei de a doua conflagrații mondiale.  

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În Ucraina orice manifestare publică a ideologiei comuniste sau naziste este interzisă prin lege încă din 2015, iar formațiunile de extremă dreapta nu s-au aflat niciodată la guvernare, obținând în alegeri scoruri mici (și, la ultimul scrutin, sub pragul electoral). În plus, nici măcar Rusia nu a oferit, vreodată, dovezi credibile pentru a-și susține tezele privind „nazismul” ucrainean. Pentru Moscova este nazist tot ceea ce nu coincide cu ideologia „lumii ruse”.

Volodimir Zelenski nici nu avea cum să creeze vreo internațională nazistă din state europene, în condițiile în care ideologia nazistă este interzisă și condamnată la nivelul UE, iar formațiunile de extremă dreapta, chiar dacă au avut unele rezultate notabile recente în țări ca Italia și Suedia, nu au fost vreodată o forță dominantă în spațiul comunitar. UE (și restul Occidentului) nu au impus sancțiuni și nu sprijină Ucraina prin livrări de echipamente militare pentru a distruge statul rus, ci pentru a-i ajuta pe ucraineni să reziste în fața unei agresiuni neprovocate. Rusia, ca agresor, este cea care și-a propus să distrugă un alt stat, pe care regimul Putin îl consideră artificial și parte a așa-numitei „lumi ruse”.

ONU, cea mai importantă organizație internațională, a condamnat în repetate rânduri agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. La 12 octombrie Adunarea Generală a votat cu o majoritate covârșitoare de 143 de voturi în favoarea unei rezoluții prin care condamnă „tentativa de anexare ilegală” a patru regiuni ucrainene și cere ca Rusia să-și retragă imediat trupele. Doar patru state – Belarus, Siria, Coreea de Nord și Nicaragua – au votat, alături de Rusia, împotrivă. Altfel spus, 143 de state ale lumii nu cred în narațiunile false ale Rusiei despre necesitatea de a „denazifica” Ucraina pe cale militară. Este vorba de o coaliție a statelor lumii care luptă pentru menținerea dreptului internațional, nu pentru distrugerea Rusiei, după cum afirmă Lavrov, citat de presa rusă. De fapt, atât Lavrov, cât și Putin, construiesc în discursurile lor de mai mulți ani mitul Rusiei ca o cetate asediată, folosind știrile despre noile sancțiuni sau livrarea de armament Ucrainei pentru a convinge opinia publică că toți vor să vadă statul rus la pământ.

În ceea ce privește istoria celui de al Doilea Război Mondial, Lavrov  continuă mesajele de propagandă din perioada regimului sovietic când era interzis să se vorbească despre Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 de împărțire a Europei. Istoriografia sovietică prezenta Moscova ca o victimă a atacului Germaniei naziste, și nu ca un complice și un agresor care a declanșat, alături de Germania, războiul în Europa. Potrivit narațiunilor dominante din Rusia, moștenite din perioada sovietică, URSS a eliberat Europa de naziști și fasciști, s-a jertfit pentru viitorul omenirii însă, din păcate, Occidentul nu vrea să îi fie recunoscător Rusiei ca moștenitoare a Uniunii Sovietice pentru eroismul din trecut.

De precizat că la două săptămâni după ce Germania nazistă a invadat Polonia, la 1 septembrie 1939, Uniunea Sovietică a atacat Polonia din est, iar liderul sovietic Iosif Stalin şi cel nazist Adolf Hitler au împărţit Polonia şi ţările baltice printr-un protocol secret. Au urmat alte rapturi, inclusiv anexarea Basarabiei și Bucovinei de la România. O rezoluţie a Parlamentului European din 2019 subliniază că cel de-al Doilea Război Mondial, cel mai devastator război din istoria Europei, a fost început ca rezultat imediat al notoriului pact de non-agresiune şi de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, denumit şi Pactul Molotov-Ribbentrop.

Mai mult decât atât, pe parcursul războiului, majoritatea statelor din Europa au luptat împotriva Germaniei, și nu alături de ea, iar statele din Occident, mai ales SUA, au sprijinit URSS în cele mai dificile vremuri ale conflagrației mondiale, asistența lor având un rol decisiv la victoria obținută în cele din urmă de ruși. De notat, totodată, că în timp ce URSS a avansat dinspre est și a ocupat țările care se aflau pe traseu, impunând dictaturi comuniste criminale, Aliații occidentali au eliberat statele europene din vest, care și-au menținut democrațiile și au fost ajutate (prin planul Marshall) să își refacă economiile.

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  MID.RU
 • Data publicării:
  11/10/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RUSSIA 1, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  La fel ca și Adolf Hitler, Volodimir Zelenski a unit Europa pentru a distruge Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

Elevii români sunt educați că acceptarea avansurilor sexuale este o obligație morală, iar sinuciderea un mod de rezolvare a problemelor, susține o asociație care militează pentru „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Totul a pornit de la vizionarea de către elevii Colegiului Național „Școala Centrală” din București, în cadrul unei activități extracurriculare derulată în parteneriat cu Institutul Francez, a unui film ce pune în dezbatere prietenia dintre doi adolescenți pusă în fața provocărilor specifice vârstei.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski le-a solicitat statelor membre NATO să trimită trupe în Ucraina

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski le-a solicitat statelor membre NATO să trimită trupe în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a solicitat statelor membre NATO să trimită trupe pe teritoriul Ucrainei, potrivit unei narațiuni false a presei guvernamentale ruse. În realitate, cuvintele liderului ucrainean au fost scoase din context, acesta abordând, de fapt, subiectul activării articolului 5 al Tratatului NATO dacă Alianța va fi atacată de Rusia.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman

15 Oct 2022

Actualizat la: 16 Oct 2022 18:56:03
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili

Voluntari din Cehia au colectat bani pentru a achiziționa un lansator de rachete pentru Ucraina, care îl folosește ca să bombardeze civili în Donbass, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate, armele achiziționate în cadrul proiectului „Cadou pentru Putin” au scopul de a consolida apărarea ucraineană în fața agresiunii ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 45: Rușii dezinformează cu „fact-checking”, planul de ocupare a Moldovei și războiul muzeelor
Monitor Fake News Nr. 45: Rușii dezinformează cu „fact-checking”, planul de ocupare a Moldovei și războiul muzeelor

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
27 Mar 2023
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Kathleen Kavalec.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023