NARAȚIUNE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014.
CONTEXT: Avionul Malaysia Airlines, care efectua zborul MH-17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât pe 17 iulie 2014 pe teritoriul controlat de separatiști în regiunea Donețk. Toți cei 298 de oameni aflați la bord au fost uciși. Majoritatea erau cetățeni ai Olandei. O investigație internaţională comună, cu reprezentanţi ai Olandei, Australiei, Belgiei, Malaeziei şi Ucrainei, a concluzionat în 2021 că avionul a fost doborât de o rachetă „Buk”, de fabricaţie rusească, care aparţinea Brigăzii 53 de apărare aeriană din cadrul forţelor armate ruse din Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina.
Începând cu anul 2014 Rusia a lansat o serie de narațiuni false despre doborârea acestui avion. Potrivit unei versiuni, în avion ar fi tras armata ucraineană, presupunând că la bord se află președintele Vladimir Putin. La Moscova au precizat că racheta face parte din seria de producție 9М38 cu care era dotată o unitate militară din regiunea ucraineană Ternopil. Reprezentanții Moscovei au acuzat Ucraina de implicare în doborârea avionului și de falsificarea probelor.
OBIECTIV: Manipularea opiniei publice și ascunderea adevărului în societatea rusă despre implicarea Moscovei în doborârea avionului malaezian.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, dacă citim atent verdictul Curții de la Haga, publicat în engleză și rusă, observăm că ancheta a prezentat o serie de dovezi privind implicarea Rusiei în doborârea aeronavei. Textul propriu zis al hotărârii tribunalului demontează narațiunea de dezinformare lansată de Kremlin în majoritatea instituțiilor guvernamentale de presă. Președintele instanței, judecătorul Hendrik Steenhuis, a menționat în timpul pronunțării verdictului că Federația Rusă deținea controlul general asupra autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), ceea ce înseamnă că Moscova era responsabilă de acel teritoriu în momentul doborârii avionului.
A fost menționat faptul că mulți lideri separatiști aveau cetățenie rusă sau o bogată experiență în armata Federației Ruse. „Unii lideri DNR aveau legături strânse cu Federația Rusă. De exemplu, în convorbirile interceptate deseori se amintește despre contactele cu înalții demnitari din Federația Rusă”, a declarat judecătorul. Hendrik Steenhuis a menționat și trimiterea regulată de către Rusia a armamentului în DNR și instruirea rebelilor. Moscova mai este acuzată că numea șefii autoproclamatelor organe de conducere ale DNR, coordonând activitățile militare îndreptate împotriva Ucrainei.
Unul dintre acești lideri numiți de Rusia era Igor Girkin, un fost colonel în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care la momentul doborârii avionului era ministru al Apărării și comandant al forțelor armate din auto-proclamata Republică Populară Donețk.
Potrivit verdictului, racheta „Buk”, care era de fabricație rusească, a fost adusă din Rusia în regiunea Donețk, iar după catastrofa aviatică – instalația a fost transportată înapoi pentru a ascunde probele. Altfel spus, din verdictul tribunalului reiese implicarea directă a Rusiei în doborârea avionului. În baza anchetei preliminare, în martie 2022 Australia și Țările de Jos au acuzat oficial Rusia de doborârea avionului, poziția lor fiind sprijinită de UE.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false despre doborârea acestui avion, lansate de presa guvernamentală rusă în ultimii ani. În iulie 2021 a fost lansată o narațiunea falsă a Kremlinlui, potrivi căreia vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident. În august 2021, presa rusă a acuzat indirect Ucraina de doborârea avionului, menționând că talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina.