DEZINFORMARE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014

Flori și jucării de pluș depuse în memoria victimelor zborului Malaysian Airlines MH17 la Korporaal van Oudheusden Kazerne din Hilversum, Olanda, 04 august 2014.
© EPA/MARTIJN BEEKMAN   |   Flori și jucării de pluș depuse în memoria victimelor zborului Malaysian Airlines MH17 la Korporaal van Oudheusden Kazerne din Hilversum, Olanda, 04 august 2014.

Dezinformare

Potrivit verdictului Curții de la Haga, Rusia nu a avut nicio legătură cu cei care au doborât avionul MH17 în 2014, care zbura deasupra Donbass-ului, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, tribunalul olandez a recunosc implicarea Rusiei în această crimă împotriva civililor. 

ȘTIRE: „Tribunalul de la Haga nu a legat direct utilizarea sistemului de apărare antiaeriană „Buk” împotriva zborului MH17 cu Rusia în ancheta privind prăbușirea în 2014, în estul Ucrainei, a avionului malaezian Boeing, în urmă urma catastrofei murind 298 de persoane, transmite RIA Novosti, referindu-se la anunțarea verdictului în sala de judecată.

Anterior, instanța i-a găsit vinovați pe rușii Igor (Strelkov) Girkin, Serghei Dubinski și ucraineanul Leonid Harcenko pentru doborârea avionului și uciderea a 298 de pasageri. […] Instanța olandeză a decis că vinovații vor trebui să plătească familiilor victimelor un total de 16 milioane de euro.

Agenția de presă a menționat că în cadrul ședinței, președintele-judecător Hendrik Steenhuis a vorbit în exclusivitate despre responsabilitatea celor patru inculpați, fără a atinge subiectul implicării Rusiei în acest incident, deși a fost exprimată opinia instanței că Rusia deținea atunci controlul asupra Republicii Populare Donețk”

Realitate

NARAȚIUNE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014.

CONTEXT: Avionul Malaysia Airlines, care efectua zborul MH-17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât pe 17 iulie 2014 pe teritoriul controlat de separatiști în regiunea Donețk. Toți cei 298 de oameni aflați la bord au fost uciși. Majoritatea erau cetățeni ai Olandei. O investigație internaţională comună, cu reprezentanţi ai Olandei, Australiei, Belgiei, Malaeziei şi Ucrainei, a concluzionat în 2021 că avionul a fost doborât de o rachetă „Buk”, de fabricaţie rusească, care aparţinea Brigăzii 53 de apărare aeriană din cadrul forţelor armate ruse din Kursk, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Începând cu anul 2014 Rusia a lansat o serie de narațiuni false despre doborârea acestui avion. Potrivit unei versiuni, în avion ar fi tras armata ucraineană, presupunând că la bord se află președintele Vladimir Putin. La  Moscova au precizat că racheta face parte din seria de producție 9М38 cu care era dotată o unitate militară din regiunea ucraineană Ternopil. Reprezentanții Moscovei au acuzat Ucraina de implicare în doborârea avionului și de falsificarea probelor.

OBIECTIV: Manipularea opiniei publice și ascunderea adevărului în societatea rusă despre implicarea Moscovei în doborârea avionului malaezian.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, dacă citim atent verdictul Curții de la Haga, publicat în engleză și rusă, observăm că ancheta a prezentat o serie de dovezi privind implicarea Rusiei în doborârea aeronavei. Textul propriu zis al hotărârii tribunalului demontează narațiunea de dezinformare lansată de Kremlin în majoritatea instituțiilor guvernamentale de presă. Președintele instanței, judecătorul Hendrik Steenhuis, a menționat în timpul pronunțării verdictului că Federația Rusă deținea controlul general asupra autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), ceea ce înseamnă că Moscova era responsabilă de acel teritoriu în momentul doborârii avionului.

A fost menționat faptul că mulți lideri separatiști aveau cetățenie rusă sau o bogată experiență în armata Federației Ruse. „Unii lideri DNR aveau legături strânse cu Federația Rusă. De exemplu, în convorbirile interceptate deseori se amintește despre contactele cu înalții demnitari din Federația Rusă”, a declarat judecătorul. Hendrik Steenhuis a menționat și trimiterea regulată de către Rusia a armamentului în DNR și instruirea rebelilor. Moscova mai este acuzată că numea șefii autoproclamatelor organe de conducere ale DNR, coordonând activitățile militare îndreptate împotriva Ucrainei.

Unul dintre acești lideri numiți de Rusia era Igor Girkin, un fost colonel în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care la momentul doborârii avionului era ministru al Apărării și comandant al forțelor armate din auto-proclamata Republică Populară Donețk.

Potrivit verdictului, racheta „Buk”, care era de fabricație rusească, a fost adusă din Rusia în regiunea Donețk, iar după catastrofa aviatică – instalația a fost transportată înapoi pentru a ascunde probele. Altfel spus, din verdictul tribunalului reiese implicarea directă a Rusiei în doborârea avionului. În baza anchetei preliminare, în martie 2022 Australia și Țările de Jos au acuzat oficial Rusia de doborârea avionului, poziția lor fiind sprijinită de UE.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false despre doborârea acestui avion, lansate de presa guvernamentală rusă în ultimii ani. În iulie 2021 a fost lansată  o narațiunea falsă a Kremlinlui, potrivi căreia vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident. În august 2021, presa rusă a acuzat indirect Ucraina de doborârea avionului, menționând că talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina.

Tags: Rusia , Război în Ucraina
 • Publicație / Media:
  GAZETA.RU
 • Data publicării:
  17/11/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RIA NOVOSTI, IZVESTIA, UKRAINA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014
Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 28 min
DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial
DEZINFORMARE: Occidentul rusofob și nazist distruge sportul mondial

Sportivii ruși sunt excluși de la Jocurile Olimpice din cauza nazismului occidental, care acuză nejustificat Rusia de agresiune împotriva Ucrainei, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
10 Jul 2024
DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române
DEZINFORMARE: Armata Republicii Moldova va deveni parte a armatei române

Armata Republicii Moldova va fi subordonată celei a României, afirmă politiciein pro-ruși care prezintă eronat un document cu privire la operațiuni sub egida organizațiilor internaționale.

Veridica
Veridica
26 Jun 2024
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia
DEZINFORMARE: Occidentul respinge planul de pace al Moscovei pentru a distruge Rusia

Planul de pace propus de Moscova este respins de Occident pentru că acesta visează o „înfrângere strategică” a Rusiei, sprijinind agresiunea Ucrainei asupra rusofonilor din Donbas

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Jun 2024
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia
DEZINFORMARE: Ucraina și Occidentul vor organiza noi atacuri teroriste în Rusia

Cu sprijinul Occidentului, Ucraina racolează migranți din Asia Centrală pentru a organiza un atentat terorist asemănător cu cel de la Crocus City Hall, potrivit propagandei ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jun 2024