Liderul naționalist Stepan Bandera a fost canonizat, potrivit presei ruse, care distribuie această narațiune de propagandă pentru a demonstra că societatea ucraineană este una nazistă și trebuie în continuare denazificiată de armata rusă. În realitate, Bandera nu a fost canonizat și nici nu există vreo inițiativă în acest sens.
ȘTIRE: „În Ucraina a fost recunoscut ca sfânt Stepan Bandera. Decizia de canonizare a fost adoptată la 20 iunie la Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Este un fapt general cunoscut că Bandera a fost un colaborator activ al naziștilor. Însă, în Ucraina el a fost declarat erou național din motivul că acum acolo față de nazism toți au o atitudine loială.
Și iată că Bandera este deja sfânt. Din păcate, de fiecare dată când pare că regimul de la Kiev cade definitiv în păcat el iarăși demonstrează că se poate cădea și mai mult spre iadul cel de foc”.
NARAȚIUNE: În Ucraina a fost canonizat liderul naționalist Stepan Bandera.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Pentru a demonstra opiniei publice din Rusia și populației din republicile autoproclamate Donețk și Luhansk că societatea ucraineană este una nazistă și merită continuată operațiunea specială de denazificare, presa rusă scrie că liderul naționalist din secolul trecut Stepan Bandera a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a obținut Tomosul de autonomie în 2019. În realitate, nu a existat vreodată o astfel de inițiativă. La 20 iunie nu a avut loc Sfântul Sinod, după cum menționează presa rusă. Ultimul Sinod Arhieresc s-a desfășurat la Kiev la data de 24 mai, potrivit website-ului Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Pe site-ul oficial pot fi găsite toate inițiativele și discuțiile despre canonizare, care din punct de vedere al procedurii ar putea dura de câteva luni la câțiva ani. Stepan Bandera nu e menționat în vreun fel.
Presa rusă citează de asemenea un document semnat de Mitropolitul Kievului și Întregii Ucraine Epifanie, în care se spune că decizia de canonizare „intră în vigoare astăzi”. Documentul conține greșeli stilistice grave de limba ucraineană și nu respectă forma și spiritul documentelor de acest gen.
Totodată, presa rusă a ignorat în timpul construirii acestei narațiuni de propagandă o nuanță importantă – Stepan Bandera a fost greco-catolic și teoretic nu poate fi canonizat de o altă biserică decât cea de care a aparținut confesional. Imaginea folosită de presa rusă cu, chipurile, icoana lui Stepan Bandera a fost copiată de pe site-ul de știri TSN de la Kiev, fiind vorba de tatăl lui Stepan, Andrei Bandera, un lider greco-catolic ucrainean, care a fost ucis în 1941. A existat o inițiativă de recunoaștere a lui Andrei Bandera ca mucenic al bisericii greco-catolice în 2015, însă fără nici un rezultat. Presa rusă a copiat imaginea lui Andrei Bandera din știrea publicată în 2015 pe site-ul din Kiev și a relatat că este o icoană a lui Stepan Bandera.
Narațiunea de propagandă justifică în ochii opiniei publice din Rusia acțiunile militare desfășurate împotriva populației din Ucraina, demonstrând că ucrainenii sunt dominați de idei neonaziste și cad tot mai mult „spre iadul cel de foc”.