PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați

People stage a protest against the Russian aggression against Ukraine at the Cemetery-Mausoleum of Soviet Soldiers in Warsaw, Poland, 09 May 2022.
© Protest împotriva agresiunii ruse în Ucraina la Cimitirul-Mausole al Soldaților Sovietici din Varșovia, Polonia, 09 mai 2022.   |  

Holzstock Festival

Din cauza propagandei Kievului din ultimii opt ani, ucrainenii nu înțeleg că militarii ruși au venit să-i elibereze, ci cred greșit că Rusia este un stat ocupant, potrivit unor narațiuni false lansate de presa pro-Kremlin. În realitate, Rusia a lansat un război de expansiune, provocând moartea a mii de persoane și distrugeri la scară amplă.

ȘTIRE: „Populația Ucrainei a fost prelucrată mai mulți ani cu ajutorul unor tehnologii, iar pentru a depăși consecințele propagandei regimului de la Kiev este nevoie de timp, a declarat fostul prim-ministru al Ucrainei Mykola Azarov într-un interviu pentru Ukraina.ru

El a făcut o comparație cu Germania nazistă, când germanii, „o națiune cultă, au fost păcăliți atât de mult încât au considerat ca fiind ceva absolut normal masacrarea evreilor și a disidenților, arderea cărților”.

El a enumerat, de asemenea, condițiile obiective care îi fac pe ucraineni să creadă în propaganda Kievului. Intrarea trupelor ruse în Ucraina din cadrul operațiunii speciale este interpretată ca o ocupație, iar aceasta este în concordanță cu propaganda regimului din ultimii 8 ani, a spus Azarov.

Pentru a depăși consecințele propagandei de la Kiev, politicianul  propune să fie organizată o mișcare de eliberare a Ucrainei.

„Ucrainenii trebuie să elibereze Ucraina. Ei bine, ei înșiși nu vor putea în condițiile regimului fascist. Desigur, aceasta este posibil împreună cu aliații”, a spus Mykola Azarov, ex-premierul Ucrainei.”

NARAȚIUNE: Din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, și nu ocupați.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Website-ul Ukraina.ru, care face parte din trustul guvernamental de presă Russia Today, acuză autoritățile ucrainene că au „prelucrat” populația timp de 8 ani cu ajutorul dezinformării și propagandei de tip neonazist, iar din această cauză ucrainenii nu sunt capabili să înțeleagă că Rusia a venit să-i elibereze, nu să-i ocupe. Pentru a-i oferi mai multă credibilitate acestei narațiuni în ochii opiniei publice ruse, este citat fostul premier ucrainean Mykola Azarov.

Azarov se află pe teritoriul Rusiei din 2014 și e angrenat de ani de zile într-un efort de discreditare a autorităților ucrainene în presa rusă și ucraineană. În martie 2021, Consiliul de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei a introdus sancțiuni împotriva lui Mykola Azarov. Fostul premier ucrainean, care a condus cel mai pro-rus Guvern din istoria Ucrainei, este acuzat că are cetățenia statului agresor (Rusia) și a  promovat în timpul interviurilor acordate diverse teze anti-ucrainene despre „nazismul” ucrainean și transformarea țării într-o colonie a Occidentului. El nu s-a prezentat la ședințele de judecată în care a fost acuzat de luarea de mită în proporții mari, evaziune fiscală și lansarea unor apeluri în 2015 la o lovitură de stat în Ucraina, care să aducă la putere lideri pro-ruși.  Așadar, Azarov transmite în presă mesajele Kremlinului, depinzând total de elita politică rusă.

Declarațiile lui Azarov se bazează pe metanarațiunea „Ucraina este un stat nazist” construită pe parcursul ultimilor ani de organele de presă ale Rusiei. Aceasta a fost folosită, de altfel, încă din 2014 pentru a justifica agresiunea Rusiei în Ucraina.

În iulie 2015 Ucraina a interzis prin lege orice manifestare publică a ideologiei comuniste și naziste, astfel încât este lipsită de sens afirmația că s-ar face propagandă nazistă.

Acțiunile Rusiei în Ucraina după 24 februarie a.c. nu pot fi numite în niciun caz eliberare, fiind o agresiune neprovocată asupra unui stat independent – o continuare a anexării Crimeii și sprijinirii mișcărilor separatiste în Donbass; conflictul prezintă caracteristicile unui război imperial de cucerire. 141 de state membre ale Adunării Generale ONU au votat o rezoluție care condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Doar 5 state, inclusiv Rusia, au votat împotrivă. Cu ajutorul specialiștilor din străinătate, Kievul colectează probe pentru a demonstra că Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei și că este un stat terorist.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  25/08/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  NOVOSTI.RU, SMI.TODEY, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024