Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Pompieri la locul unui bloc distrus de bombardamente în Vișhorod, lângă Kiev, Ucraina, 23 noiembrie 2022, pe fondul invaziei Rusiei.
©EPA-EFE/OLEG PETRASYUK  |   Pompieri la locul unui bloc distrus de bombardamente în Vișhorod, lângă Kiev, Ucraina, 23 noiembrie 2022, pe fondul invaziei Rusiei.

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

ȘTIRE: „Loviturile asupra infrastructurii Ucrainei au arătat că Rusia poate distruge acest stat într-o perioadă scurtă de timp, scrie pe 25 noiembrie într-un articol pe website-ul său analistul politic american, fostul colaborator al Casei Albe în perioada Administrației Ronald Reagan, Paul Craig Roberts. El susține că Rusia arată reținere față de Ucraina din cauza unității istorice a celor două state.

Se pare că rușii nu vor să distrugă totul... Rusia ar putea transforma Ucraina în ruine într-o singură zi fără folosirea armamentului nuclear. Reținerea Kremlinului are o serie de explicații. Ucraina și populația ei au fost secole de-a rândul parte a Rusiei. Sunt multe căsătorii mixte. Majoritatea ucrainenilor nu îi susțin pe neonaziștii care conduc Ucraina din 2014, când SUA au organizat o lovitură de stat la Kiev... Kremlinul nu își dorește să aibă lângă frontierele sale un stat sărac și în ruine ca apoi să fie responsabil de refacerea infrastructurii ucrainene”.

NARAȚIUNE: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Rusia a lansat o campanie intensă de bombardamente asupra obiectivelor de infrastructură ucrainene încă din luna octombrie.

În data de 10 octombrie Rusia a lansat asupra Ucrainei 84 de rachete și 24 de drone, cu o valoarea totală medie de 700 de milioane de dolari, potrivit Forbes.  Mai mult de jumătate dintre rachete au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană, potrivit Kievului. Pe 15 noiembrie forțele ruse au tras aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei, lovind mai multe infrastructuri energetice esențiale în diferite regiuni, mai multe orașe ucrainene au rămas fără energie electrică. A fost cel mai masiv atac cu rachete din cadrul războiului ruso-ucrainean.

Pretextul inițial pentru atacuri a fost că Moscova răspunde la explozia care a avariat podul de peste Strâmtoarea Kerchi, deși natura primului bombardament arată clar că acesta fusese pregătit din timp, cu câteva zile înainte de explozia de pe pod. Ulterior, Moscova a pretins că bombardează infrastructura civilă pentru a reduce capacitatea armatei ucrainene, apoi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus explicit că Ucraina poate „pune capăt” suferințelor populației (și bombardamentelor asupra infrastructurii) dacă acceptă cererile Moscovei; în sfârșit, ambasadorul rus la ONU a pretins că, de fapt, infrastructura nu ar fi fost avariată de rachetele rusești ci de anti-aeriana ucraineană.

De altfel, Rusia nu a arătat reținere de la începutul războiului, dar a tot încercat să-și convingă cetățenii că salvează rusofonii din Ucraina de nazism și că a lansat „operațiunea militară specială” pentru a proteja populația ucraineană pașnică. De fapt, încă de la începutul războiului, civilii au fost în repetate rânduri ținta atacurilor ruse, printre cazurile notabile numărându-se bombardarea teatrului din Mariupol, a gării din Kramatorsk, a convoiului din apropiere de Zaporojie, uciderea civililor la Kiev, Lvov sau alte orașe. La acestea se adaugă numeroasele atacuri rusești asupra unor zone rezidențiale, instituții de învățământ și medicale, miile de crime de război. Au fost descoperite mai multe gropi comune, centre de tortură, centre de filtrare a cetățenilor, care indică existența la nivelul Moscovei a unei strategii de distrugere intenționată a țintelor civile pentru atingerea scopurilor militar-politice.

În articolul publicat pe Ukraina.ru este citat un analist politic american care ilustrează tezele propagandistice ale Kremlinului. De fapt, Paul Craig Roberts nu este un politolog independent, ci un susținător înflăcărat al Rusiei care, în plus, a mai fost acuzat de anti-semitism și negarea Holocaustului, precum și promovarea a numeroase teorii ale conspirației, inclusiv cu privire la atacurile de la 11 septembrie sau asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy. În 2016, potrivit presei ruse, Roberts a solicitat dobândirea cetățeniei ruse.

În anii 2014-2022 el este cel mai citat analist politic american de către presa rusă, promovând narațiunile oficiale ale Kremlinului: SUA a organizat o lovitură de stat în Ucraina, la putere la Kiev sunt neonaziștii, ucrainenii sunt parte componentă a poporului rus, presa americană dezinformează opinia publică, iar cea rusă spune adevărul.  Ca și alți agenți de influență ai Rusiei în statele din Occident, Paul Craig Roberts confirmă toate tezele de propagandă ale presei ruse.

Roberts a reluat și subiectul neonazismului ucrainean, despre care Veridica a scris recent, demontând o altă narațiune falsă asemănătoare, amplificată de politologul polonez Konrad Rękas.  În realitate, autoritățile ucrainene nu pot fi comparate cu un regim nazist, iar războiul Rusiei este unul de invadare a unui teritoriu, un act neprovocat de agresiune condamnat de comunitatea internațională.

În iulie 2015 Ucraina a interzis prin lege orice manifestare publică a ideologiei comuniste și naziste, astfel încât este lipsită de sens afirmația că acest stat trebuie „denazificat”. În plus, militarii ucraineni au participat în cadrul armatei sovietice la victoria asupra nazismului. Nazismul și comunismul sunt interzise pe teritoriul Ucrainei.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse, potrivit cărora locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni. Presa pro-Kremlin a mai scris  că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați. Propaganda rusă a încercat să convingă fără nicio probă societatea rusă că în Ucraina a fost canonizat liderul naționalist Stepan Bandera.

Tags: dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  27/11/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  TOPWAR.RU, PRAVDA.RU, DZEN.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: Rusia este susţinută de 85% din populaţia planetei

FAKE NEWS: Rusia este susţinută de 85% din populaţia planetei

Majoritatea omenirii aprobă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, potrivit unei publicații românești care a distribuit numeroase narațiuni false în trecut. Autorul articolului interpretează subiectiv date statistice care iau în calcul pozițiile oficiale ale statelor, nu opinia populațiilor acestora.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina este un stat terorist și trebuie pedepsit de Rusia

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina este un stat terorist și trebuie pedepsit de Rusia

Rusia trebuie să desemneze Ucraina drept stat terorist întrucât a atacat Kremlinul și alte ținte, cum ar fi crucișătorul Maskva, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, Kievul a răspuns la o invazie lovind ținte militare, iar atacul asupra Kremlinului ridică semne de întrebare cu privire la autor. Mai mult, Rusia e cea care a fost declarată stat terorist de organisme internaționale.

Marin Gherman

29 Nov 2022

Actualizat la: 29 Nov 2022 18:54:27
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici

Lucrătorii asiatici colonizează România, potrivit unei narațiuni false care circulă în spațiul public. În realitate, cetăţenii străini sunt aduși pentru a suplini lipsa forţei de muncă din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde

Un fost general NATO spune că Occidentul crede că Ucraina va pierde și ar putea să își anuleze contraofensiva, scrie presa pro-Kremlin. Declarația generalului Ben Hodges a fost de fapt modificată.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 May 2023
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
24 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

Continuarea războiului este în interesul lui Volodimir Zelenski, care îndeplinește ordinele venite din Occident cu scopul de a distruge Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate de presa guvernamentală rusă.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 May 2023