Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Pompieri la locul unui bloc distrus de bombardamente în Vișhorod, lângă Kiev, Ucraina, 23 noiembrie 2022, pe fondul invaziei Rusiei.
©EPA-EFE/OLEG PETRASYUK  |   Pompieri la locul unui bloc distrus de bombardamente în Vișhorod, lângă Kiev, Ucraina, 23 noiembrie 2022, pe fondul invaziei Rusiei.

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

ȘTIRE: „Loviturile asupra infrastructurii Ucrainei au arătat că Rusia poate distruge acest stat într-o perioadă scurtă de timp, scrie pe 25 noiembrie într-un articol pe website-ul său analistul politic american, fostul colaborator al Casei Albe în perioada Administrației Ronald Reagan, Paul Craig Roberts. El susține că Rusia arată reținere față de Ucraina din cauza unității istorice a celor două state.

Se pare că rușii nu vor să distrugă totul... Rusia ar putea transforma Ucraina în ruine într-o singură zi fără folosirea armamentului nuclear. Reținerea Kremlinului are o serie de explicații. Ucraina și populația ei au fost secole de-a rândul parte a Rusiei. Sunt multe căsătorii mixte. Majoritatea ucrainenilor nu îi susțin pe neonaziștii care conduc Ucraina din 2014, când SUA au organizat o lovitură de stat la Kiev... Kremlinul nu își dorește să aibă lângă frontierele sale un stat sărac și în ruine ca apoi să fie responsabil de refacerea infrastructurii ucrainene”.

NARAȚIUNE: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Rusia a lansat o campanie intensă de bombardamente asupra obiectivelor de infrastructură ucrainene încă din luna octombrie.

În data de 10 octombrie Rusia a lansat asupra Ucrainei 84 de rachete și 24 de drone, cu o valoarea totală medie de 700 de milioane de dolari, potrivit Forbes.  Mai mult de jumătate dintre rachete au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană, potrivit Kievului. Pe 15 noiembrie forțele ruse au tras aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei, lovind mai multe infrastructuri energetice esențiale în diferite regiuni, mai multe orașe ucrainene au rămas fără energie electrică. A fost cel mai masiv atac cu rachete din cadrul războiului ruso-ucrainean.

Pretextul inițial pentru atacuri a fost că Moscova răspunde la explozia care a avariat podul de peste Strâmtoarea Kerchi, deși natura primului bombardament arată clar că acesta fusese pregătit din timp, cu câteva zile înainte de explozia de pe pod. Ulterior, Moscova a pretins că bombardează infrastructura civilă pentru a reduce capacitatea armatei ucrainene, apoi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus explicit că Ucraina poate „pune capăt” suferințelor populației (și bombardamentelor asupra infrastructurii) dacă acceptă cererile Moscovei; în sfârșit, ambasadorul rus la ONU a pretins că, de fapt, infrastructura nu ar fi fost avariată de rachetele rusești ci de anti-aeriana ucraineană.

De altfel, Rusia nu a arătat reținere de la începutul războiului, dar a tot încercat să-și convingă cetățenii că salvează rusofonii din Ucraina de nazism și că a lansat „operațiunea militară specială” pentru a proteja populația ucraineană pașnică. De fapt, încă de la începutul războiului, civilii au fost în repetate rânduri ținta atacurilor ruse, printre cazurile notabile numărându-se bombardarea teatrului din Mariupol, a gării din Kramatorsk, a convoiului din apropiere de Zaporojie, uciderea civililor la Kiev, Lvov sau alte orașe. La acestea se adaugă numeroasele atacuri rusești asupra unor zone rezidențiale, instituții de învățământ și medicale, miile de crime de război. Au fost descoperite mai multe gropi comune, centre de tortură, centre de filtrare a cetățenilor, care indică existența la nivelul Moscovei a unei strategii de distrugere intenționată a țintelor civile pentru atingerea scopurilor militar-politice.

În articolul publicat pe Ukraina.ru este citat un analist politic american care ilustrează tezele propagandistice ale Kremlinului. De fapt, Paul Craig Roberts nu este un politolog independent, ci un susținător înflăcărat al Rusiei care, în plus, a mai fost acuzat de anti-semitism și negarea Holocaustului, precum și promovarea a numeroase teorii ale conspirației, inclusiv cu privire la atacurile de la 11 septembrie sau asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy. În 2016, potrivit presei ruse, Roberts a solicitat dobândirea cetățeniei ruse.

În anii 2014-2022 el este cel mai citat analist politic american de către presa rusă, promovând narațiunile oficiale ale Kremlinului: SUA a organizat o lovitură de stat în Ucraina, la putere la Kiev sunt neonaziștii, ucrainenii sunt parte componentă a poporului rus, presa americană dezinformează opinia publică, iar cea rusă spune adevărul.  Ca și alți agenți de influență ai Rusiei în statele din Occident, Paul Craig Roberts confirmă toate tezele de propagandă ale presei ruse.

Roberts a reluat și subiectul neonazismului ucrainean, despre care Veridica a scris recent, demontând o altă narațiune falsă asemănătoare, amplificată de politologul polonez Konrad Rękas.  În realitate, autoritățile ucrainene nu pot fi comparate cu un regim nazist, iar războiul Rusiei este unul de invadare a unui teritoriu, un act neprovocat de agresiune condamnat de comunitatea internațională.

În iulie 2015 Ucraina a interzis prin lege orice manifestare publică a ideologiei comuniste și naziste, astfel încât este lipsită de sens afirmația că acest stat trebuie „denazificat”. În plus, militarii ucraineni au participat în cadrul armatei sovietice la victoria asupra nazismului. Nazismul și comunismul sunt interzise pe teritoriul Ucrainei.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse, potrivit cărora locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni. Presa pro-Kremlin a mai scris  că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați. Propaganda rusă a încercat să convingă fără nicio probă societatea rusă că în Ucraina a fost canonizat liderul naționalist Stepan Bandera.

Tags: dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  27/11/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  TOPWAR.RU, PRAVDA.RU, DZEN.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

FAKE NEWS: Turcia preferă o abordare non-conflictuală, iar România și Polonia, una militaristă

FAKE NEWS: Turcia preferă o abordare non-conflictuală, iar România și Polonia, una militaristă

Turcia practică o diplomație non-conflictuală, spre deosebire de România și Polonia, afirmă portavocea Kremlinului, Sputnik. Publicația interpretează dintr-un unghi propriu trilaterala România – Polonia – Turcia de la București și inventează fracturi inexistente în abordările celor trei.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pe teritoriul UE sunt instruiți teroriști care vor acționa împotriva civililor din Donbass

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pe teritoriul UE sunt instruiți teroriști care vor acționa împotriva civililor din Donbass

Statele Uniunii Europene au creat centre de instruire a mercenarilor și teroriștilor care vor ucide civili din Donbass, potrivit unei narațiuni de propagandă lansate de presa guvernamentală rusă. În realitate, UE nu are astfel de centre pe teritoriul său, statele europene au condamnat în repetate rânduri terorismul internațional și au solicitat Rusiei să oprească agresiunea armată împotriva Ucrainei.

Marin Gherman

29 Nov 2022

Actualizat la: 29 Nov 2022 18:54:27
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023