„Situația generală din Orientul Mijlociu rămâne incertă” – avertizează EASA.
Numele vehiculate pentru viitoarea administrație Trump sugerează că Orientul Mijlociu lărgit va rămâne în atenția Washingtonului. O atenție care nu e pe placul Iranului și Turciei.
Numele vehiculate pentru viitoarea administrație Trump sugerează că Orientul Mijlociu lărgit va rămâne în atenția Washingtonului. O atenție care nu e pe placul Iranului și Turciei.
Președintele ales a inclus noi aliați în echipa guvernamentală
Țările occidentale îndeamnă părțile să evite escaladarea
Liderul de la Kremlin discută despre războiul din Ucraina cu secretarul general al ONU, fără perspectiva vreunei soluții.
Secretarul de stat american anunță încă un turneu în regiune, iar șefii serviciilor secrete din Israel și Egipt discută despre eliberarea ostaticilor din Gaza.
Agresivitatea Rusiei, expansiunea Chinei sau războaiele din Orientul Mijlociu au arătat, toate, că UE are prea puține pârghii pentru a fi un actor geopolitic relevant, deși aspiră la această poziție.
Teheranul avertizase că va răspunde la o serie de atacuri israeliene, de la uciderea liderului Hamas la Teheran, la loviturile împotriva Hezbollah care au culminat cu uciderea lui Hassan Nasrallah.
Șeful diviziei de rachete al grupării libaneze s-ar afla printre victime
Peste 130 de lideri mondiali se vor adresa Adunării Generale de la New York
Amenințarea unui război major în Orient s-a redus după ultimul schimb de tiruri Israel – Hezbollah. Extremiști musulmani și israelieni blochează însă pacea în Gaza și soluționarea pe termen lung a disputelor din regiune.
Amenințarea unui război major în Orient s-a redus după ultimul schimb de tiruri Israel – Hezbollah. Extremiști musulmani și israelieni blochează însă pacea în Gaza și soluționarea pe termen lung a disputelor din regiune.
Statele Unite fac eforturi pentru evitarea escaladării conflictului în Orientul Mijlociu
Decizia a fost cauzată de deteriorarea contextului de securitate din regiune.
Iranul și aliații săi regionale promit represalii după uciderea unor lideri Hamas și Hezbollah
Din SUA până în China și Rusia, din India până în Orientul Mijlociu, liderii politici sunt trecuți de 70 de ani. Mai au ei atuul experienței sau, incapabili să se adapteze, au devenit surse de probleme?
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock i-a telefonat omologului său iranian, Hossein Amirabdollahian, pentru a îndemna la maximă reținere și...
Preşedintele României a adăugat că, la summitul UE de la Bruxelles de astăzi, se va discuta şi despre protestele fermierilor europeni.
Acesta distribuia online materiale de propagandă teroristă, instrucţiuni de fabricare și folosire a explozivilor și armelor de foc, precum și de săvârşire a unor acte de terorism.
Diplomaţii au atras atenţia că riscul de extindere a conflictului din Orientul Mijlociu este în creştere.
Boris Pistorius a spus că este nevoie de o nouă mentalitate în fața crizelor actuale
Războiul Israel-Hamas ar putea avea consecințe durabile, de la o revitalizare a terorismului islamist și dinamitarea reconcilierii dintre Israel și țările arabe, până la destabilizarea întregului Orient Mijlociu.
Israelienii au fost șocați că Hamasul a organizat un atac atât de amplu fără ca serviciile de securitate să afle. Va plăti Netaniahu prețul politic pentru acest eșec sau îl va salva formarea unui guvern de urgență?
Secretarul de Stat american spune că atrocitățile comise de Rusia subliniază nevoia unui ajutor extins pentru Ucraina.
În ultimii ani, Turcia a încercat tot mai mult să își proiecteze puterea în afara granițelor sale, fie că vorbim de Marea Mediterană, cu Ciprul și Libia ca piese cheie în politica Ankarei, de Africa sub-sahariană, Orientul Mijlociu sau Caucaz. Pentru a-și atinge obiectivul, Ankara s-a bazat pe o diplomație deseori agresivă, industria sa de apărare și armată. Această politică va continua și în 2023, iar marile ei mize sunt Ciprul de Nord și energia.
În prima parte a acestui an, Turcia părea a încerca să reducă agresivitatea politicii sale în Orientul Mijlociu și Mediterana de Est. Însă toate aceste eforturi erau înșelătoare. În realitate, regimul de la Ankara nu a renunțat niciodată la elemente cheie din strategia sa agresivă. Recent, a adăugat un alt astfel de element în relația cu Tripoli, ceea ce poate contribui la agravarea situației din Mediterana de Est și Orientul Mijlociu.
Primii pași politici făcuți de administrația Biden în Orientul Mijlociu marchează schimbări semnificative față de epoca Trump. Aliați-cheie cărora Trump le dăduse, practic, mână liberă în regiune au fost tratați cu răceală, în timp ce s-a manifestat o deschidere către reluarea dialogului cu Iranul. Rămâne de văzut însă cât de profunde vor fi aceste schimbări – sau cât de mult vor dura.