UPDATE: Iranul a anunțat că a pus capăt atacului, dar a avertizat că, dacă Israelul va riposta, vor urma noi tiruri asupra acestuia. Teheranul a amenințat, totodată, că vor fi atacate și obiective din regiune ale țărilor care se implică în conflict de partea Israelului. Statele Unite sunt principalul aliat israelian și au militari în regiune, inclusiv în Irak și Siria, unde operează puternice miliții șiite pro-iraniene.
Iranul afirmă că atacul său a țintit infrastructura israeliană. Printre țintele vizate s-ar fi numărat principala bază aeriană israeliană, Nevatim, care găzduiește și avioanele stealth F-35 și aparatul folosit pentru deplasările liderilor israelieni, baza aeriană Tel Nof și sediul Mossadului. Serviciul de spionaj israelian a fost implicat în numeroase operațiuni anti-Iran și anti-Hezbollah, și se crede că a jucat un rol cheie în asasinarea lui Ismail Haniyeh și în valul de explozii ale pagerelor și aparatelor de radio, care au afectat în mod sever comunicațiile interne ale Hezbollahului în preajma lansării campaniei israeliene.
Atac terorist la Tel Aviv
Cel puțin 7 persoane au fost ucise într-un atac terorist la Tel Aviv care a coincis cu bombardamentele iraniene. Atacul a fost comis de doi palestinieni din Hebron, Cisiordania, care inițial au folosit cuțite și o armă de foc. Cei doi teroriști au fost uciși.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Iranul a lansat marți aproape 200 de rachete asupra Israelului. Până la această oră nu se știe exact unde au lovit rachetele sau dacă au provocat pierderi. Zeci dintre acestea ar fi fost doborâte deasupra Iordaniei și altele deasupra Israelului. Statele Unite au anunțat că o parte dintre rachete au fost interceptate de armata americană. Israelul a avertizat, printr-un purtător de cuvânt al armatei, că vor exista consecințe serioase pentru acest atac iranian.
Atacul iranian, lansat pe fondul intensificării războiului Israel – Hezbollah
Iranul a atacat Israelul la scurt timp după ce forțele terestre israeliene au intervenit în Liban și pe fondul unei intensificări puternice, în ultimele două săptămâni, a conflictului dintre Israel și Hezbollah, principalul proxy al Iranului din regiune.
Teheranul avertizase că va răspunde la o serie de atacuri israeliene, de la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la loviturile împotriva Hezbollah care au culminat cu uciderea lui Hassan Nasrallah. De altfel, într-un comunicat citit la televiziunea iraniană, prin care Teheranul și-a asumat responsabilitatea pentru atac, au fost menționați atât Haniyeh cât și Nasrallah, precum și Abbas Nilforushan, comandant adjunct al Gărzilor Revoluționare care a fost ucis împreună cu Nasrallah. Iranul a avertizat, totodată, că dacă Israelul va răspunde la acest atac, replica sa va fi dură.
Al doilea atac iranian direct asupra Israelului
Acesta a fost al doilea atac direct al Iranului împotriva Israelului. În aprilie, Teheranul a lansat în direcția Israelului un val de drone și rachete balistice ca răspuns la uciderea, la Damasc, a unor ofițeri ai Forței Quds a Gărzilor Revoluționare iraniene. Majoritatea dronelor și rachetelor iraniene au fost distruse de Israel, de forțele din regiune ale Statelor Unite și unor puteri europene, precum și de unele state arabe.
Cele două țări au relații ostile de zeci de ani, iar această ostilitate a fost dublată de un război din umbră, în care oameni de știință implicați în programul nuclear și militari iranieni au fost asasinați de Israel, iar Iranul a lovit, de obicei prin interpuși, ținte israeliene și evreiești din întreaga lumea.