Kremlinul a declarat vineri că disponibilitatea declarată a Estoniei de a găzdui avioane stealth F-35A fabricate în SUA ale aliaților NATO, capabile să transporte arme nucleare, reprezintă o amenințare directă pentru Moscova.
Un studiu comandat în primăvară de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei arată că opiniile etnicilor estonieni și ale rusofonilor diferă semnificativ în ceea ce privește aspectele-cheie ale politicii externe. Cele mai frapante cifre se referă la sprijinul acordat Ucrainei: 88% dintre etnicii estonieni susțin acest stat atacat, comparativ cu doar 6% dintre etnicii ruși. În acest context, nu este surprinzător faptul că estonienii consideră cooperarea regională cu țările nordice și baltice (44% dintre respondenți) și consolidarea apărării colective a NATO (44%) drept priorități de politică externă. În același timp, rusofonii acordă prioritate sprijinirii companiilor pentru a intra pe piețele externe (53%) și îmbunătățirii relațiilor cu Rusia (46%).
Un studiu comandat în primăvară de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei arată că opiniile etnicilor estonieni și ale rusofonilor diferă semnificativ în ceea ce privește aspectele-cheie ale politicii externe.
Lituania, Letonia și Estonia au fost întotdeauna vulnerabile la un atac din partea Rusiei. Individual, fiecare din ele ar reprezenta o pradă relativ ușoară pentru enormul vecin de la sud, care are la dispoziție resurse militare, economice și umane net superioare.
Deși Estonia este lider în clasamentul privind libertatea presei, propagandiștii ruși susțin că jurnalismul în limba rusă trece prin momente grele în această țară baltică. Dar jurnaliștii nu sunt de acord cu această evaluare.
În mod tradițional, țările europene se poziționează sus în clasament, deși există câteva excepții neplăcute. Estonia s-a numărat și ea în mod constant printre primele douăzeci de țări cu cea mai mare libertate a presei, înregistrând cele mai bune rezultate de până acum în 2022, când s-a clasat pe locul 4. Și există un motiv întemeiat pentru această situație: Estonia are rezultate bune la toți cei cinci indicatori - politic, economic, juridic, socio-cultural și privind siguranța.
Londra face front comun cu cei 27 și adoptă propriile sancțiuni care lovesc sectoarele militar, financiar și energetic.
Pe fondul războiului din Ucraina, Estonia vrea ca Biserica ortodoxă subordonată Patriarhiei ruse să taie legăturile cu aceasta. Inițiativa ar putea fi neconstituțională.
O modificare legislativă dă dreptul armatei de a răspunde oricăror ameninţări de pe mare.
UE care caută autonomia militară ar putea exclude companiile americane de la licitațiile pentru arme
Pe fondul incertitudinilor legate de garanțiile de securitate americane, Estonia este marcată și de o criză politică. Extrema dreaptă e singura care pare încântată de noile evoluții.
Pe 8 februarie, Statele Baltice și-au deconectat complet rețelele electrice naționale de la Federația Rusă și s-au racordat la rețeaua europeană. În ciuda îngrijorărilor, tranziția s-a produs fără complicații majore.
Semnalele date de administrația Trump cu privire la schimbarea politicii SUA față de Moscova, Ucraina și UE provoacă îngrijorare în vecinătatea Rusiei, de la Marea Neagra până la Marea Baltică.
Un val de „accidente”/sabotaje în Marea Baltică sugerează că flota de petroliere folosită de Rusia ca să păcălească sancțiunile occidentale este utilizată, acum, și în războiul hibrid împotriva Occidentului.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a generat temeri privind modul în care va aborda Rusia și conflictul din Ucraina, precum și relația economică cu Uniunea Europeană. Echipa Veridica a analizat cum se vede preluarea puterii de Trump și echipa sa la Bruxelles și în țări vecine Rusiei – unele dintre ele ex-sovietice sau ex-comuniste, majoritatea membre UE sau NATO ori cu aspirații euro-atlantice.
Țările aliate sunt însă dispuse să crească sumele alocate apărării
La începutul lunii decembrie, un tribunal din Estonia l-a găsit vinovat pe Allan Hantsom, rezident în Estonia, pentru organizarea de atacuri asupra mașinilor ministrului de Interne Lauri Läänemets și a redactorului șef al Rus.Delfi, cel mai mare portal de știri în limba rusă din țară, Andrei Šumakov, la ordinele GRU. Geamurile ambelor mașini au fost sparte în urmă cu un an, în noaptea de 8 decembrie. În mai puțin de două luni, procurorul general a anunțat arestarea a zece persoane suspectate de comiterea unor infracțiuni în Estonia la ordinele autorităților ruse. Printre acestea s-au numărat și cele legate de atacurile menționate.
Dezmembrarea unui grup condus de GRU a arătat că Rusia încearcă să organizeze atacuri în Estonia, dar și că are o capacitate limitată de a face un rău real.
Deși Rusia e o amenințare pentru Estonia, rusofonii de aici au optat la alegerile legislative pentru politicieni pro-ruși. Aceștia vor acum să câștige, la locale, principalul oraș rusofon, Narva.
În septembrie, în Estonia a început etapa finală a trecerii la predarea în limba estonă pentru școlile cu predarea în rusă. Problema e că mulți elevi și profesori încă nu stăpânesc estona.
În septembrie, în Estonia a început etapa finală a trecerii la predarea în limba estonă pentru școlile cu predarea în rusă. Problema e că mulți elevi și profesori încă nu stăpânesc estona.
Au fost arestați 47 de suspecți și au fost confiscate peste șase milioane de tablete, cu o valoare de piață de 12,5 milioane de euro.
Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.
Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.
Estonia a lansat acuzaţii similare şi spune că atacurile au început înaintea invaziei ruse din Ucraina
Pe măsură ce fondurile Estoniei pentru refugiați scad și Ucraina încearcă să recruteze cetățeni ai săi din afara țării, în Talinn se discută dacă refugiații ar trebui trimiși acasă.
După ce Prim-Ministrul Kaja Kallas a decis să preia o funcție de răspundere în structurile europene, Estonia și-a schimbat guvernul. Noul portofoliu de Ministru al Infrastructurii i-a fost acordat în mod surprinzător unui politician rusofon, Vladimir Svet.
Premierul Estoniei, Kaja Kallas și-a prezentat demisia pentru a putea ocupa postul de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri...
Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, urmează să preia de la Josep Borrell conducerea diplomației europene, iar unii se așteaptă ca politica UE față de Rusia să devină mai dură.
Portofoliul care-i va reveni României în viitoarea Comisie se negociază încă.
L-au prins la granița de vest.
Statele Baltice au o istorie asemănătoare și în general se susțin reciproc. Există, totuși, o rivalitate cordială în ceea ce privește viteza individuală de dezvoltare, iar la acest capitol Letonia nu reușește să țină pasul.