Știri

Război în Israel și Fâșia Gaza UPDATES

Rachete sunt lansate de pe coasta Fâșiei Gaza spre Israel de militanții miliției Ezz Al-Din Al Qassam, aripa militară a mișcării Hamas, în orașul Gaza, 7 octombrie 2023. Barajele cu rachete au fost lansate din Fâșia Gaza sâmbătă dimineața, într-un atac surpriză, revendicat de mișcarea islamistă Hamas.
© EPA-EFE/MOHAMMED SABER   |   Rachete sunt lansate de pe coasta Fâșiei Gaza spre Israel de militanții miliției Ezz Al-Din Al Qassam, aripa militară a mișcării Hamas, în orașul Gaza, 7 octombrie 2023. Barajele cu rachete au fost lansate din Fâșia Gaza sâmbătă dimineața, într-un atac surpriză, revendicat de mișcarea islamistă Hamas.

Daruieste Viata

LUNI, 4 decembrie 2023: Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza

UPDATE 131: Zeci de tancuri, transportoare de trupe şi buldozere israeliene au pătruns în sudul Fâşiei Gaza, în dreptul oraşului Khan Younis, potrivit martorilor citaţi de France Presse, odată cu extinderea operaţiunilor terestre anunţată de armata israeliană.   sraelul a declanşat războiul cu Hamas după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene de pe teritoriul israelian, din 7 octombrie. De atunci, armata israeliană a efectuat peste 10.000 de lovituri în Gaza şi a lansat o ofensivă terestră în nord. Sutele de mii de palestinieni care s-au refugiat în sudul Fâşiei pentru a scăpa de bombardamente sunt nevoiţi acum să găsească puţinele locuri mai ferite. 

UPDATE 130: Biroul premierului israelian a anunțat, luni, că în Fâșia Gaza se află cadavrele a cincisprezece israelieni, 11 civili și patru militari. Cei din urmă, inclusiv un ofițer superior, ar fi fost uciși în timpul atacului fără precedent de pe 7 octombrie, cînd gruparea islamistă palestiniană Hamas a făcut 1.200 de morți, majoritatea civili, în regiunea de graniță a Israelului cu nordul Fâșiei. Dintre cei 11 civili de pe lista difuzată luni, unii fuseseră, deja, anunțați drept morți, fie în Israel, fie în Gaza. Media internaționale menționează că autoritățile israeliene n-au precizat elementele pe care se bazează pentru a anunța moartea acestor oameni. După expirarea armistițiului și reluarea războiului, 137 de ostatici, inclusiv 20 de femei și doi copii, sunt încă ținuți de teroriști în Gaza, potrivit autorităților de la Tel Aviv. Israelul îi consideră ostatici atât pe oamenii vii, captivi ai Hamas, cât și pe cei morți, ale căror trupuri nu au fost returnate.

UPDATE 129: Armata israeliană a anunțat, luni dimineață, moartea a încă trei soldați ai săi în Fășia Gaza, ceea ce ridică la 76 numărul pierderilor proprii după declanșarea, luna trecută, a ripostei contra mișcării islamiste palestinene Hamas. Locuitorii Fâșiei, citați de media internaționale, consideră că o ofensivă terestră israeliană în zonele de sud este iminentă. Tancurile au tăiat drumul dintre Khan Younis și Deir Al-Balah, din centrul Gazei, împărțind efectiv Fâșia în trei. Israelul susține că delimitează „zone sigure” pentru civilii din Gaza, dar oficialii ONU și oamenii de acolo spun că este dificil să țină cont de aceste ordine în timp real, dat fiind accesul sincopat la internet și la electricitate. Un membru Hamas din Liban, Osama Hamdan, a declarat că „nu există zone sigure”. Numărul palestinienilor uciși în aproape două luni de război a ajuns la 15.523, potrivit ministerului Sănătăţii din așa-zisul guvern Hamas. În Cisiordania ocupată, forțele israeliene au ucis, luni, doi palestinieni aflați într-o mașină și au reținut alți doi, în timpul unui raid pe care l-au numit antiterorist.

DUMINICĂ, 3 decembrie: Armata israeliană continuă să bombardeze Gaza

UPDATE 128:  Armata israeliană continua, duminică, să bombardeze Fâșia Gaza, în ciuda apelurilor internaționale la reținere, pentru a proteja civilii, și pe fondul „impasului” pentru reînnoirea armistițiului cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas. În timpul nopții, armata a declarat că a lovit „peste 400 de ținte” în Gaza de la reluarea luptelor, vineri dimineață. Noul val de atacuri s-a soldat cel puțin 240 de morți, potrivit așa-zisului ministru al Sănătății din administrația Hamas. „Prin extinderea operațiunilor noastre militare, atingem două obiective. În primul rând, lovim Hamas, eliminăm mai mulți teroriști, mai mulți comandanți, mai multă infrastructură teroristă, mai multe tuneluri (...) și creăm condițiile pentru a forța (Hamas) să plătească un preț: eliberarea ostaticilor” – susține ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant. „Nu există altă cale de a câștiga decât prin continuarea campaniei noastre la sol” – afirmă și premierul Benjamin Netanyahu, care mai pretinde că acest obiectiv va fi atins prin „respectarea dreptului internațional”.

SÂMBĂTĂ, 2 decembrie: Israelul şi Hamas duc lupte violente în Gaza, în timp ce negociază un eventual nou armistiţiu

UPDATE 127: În capitala Qatarului continuă negocierile pentru reluarea armistiţului în Gaza, după ce luptele au reînceput ieri cu intensitate. Israelul şi gruparea palestinană Hamas s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului care a permis timp de 7 zile schimbul de ostatici israelieni cu deţinuţi palestineni. Potrivit estimărilor, în Gaza s-a mai afla încă 135 de ostatici, după ce, în total, au fost eliberaţi 110. Armata israeliană a anunţat că a lovit peste 200 de ţinte teroriste în bombardamentele de ieri, în timp ce autorităţile palestinene spun că au fost ucişi 184 de oameni şi aproape 600 au fost răniţi. Informaţii neconfirmate oficial susţin că Israelul vrea ca noul armistiţiu să ducă la eliberarea cu prioritate a tuturor femeilor şi copiilor ţinuţi în captivitate, iar Hamas cere ca printre deţinuţii palestinieni eliberaţi la schimb să fie şi unii cu condamnări grele la închisoare pentru acte de terorism. 

VINERI, 1 decembrie: În Gaza s-au reluat luptele

UPDATE 126: Armistițiul din Fâșia Gaza a expirat vineri în zori, iar armata israeliană şi-a reluat raidurile aeriene și tirurile de artilerie asupra poziţiilor mişcării islamiste palestiniene Hamas . Aşa-zisul guvern Hamas a raportat, deja, un atac aerian care a ucis șase persoane la Rafah, în sudul Fâşiei, iar ministerul Sănătății a contabilizat 32 de morți, inclusiv copii, în bombardamentele israeliene. Pe parcursul nopții, avuseseră loc negocieri intense pentru o nouă reînnoire a armistițiului, în vigoare de pe 24 noiembrie, dar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat Hamas că a „încălcat acordul” și „a tras cu rachete” către Israel. Joi seară, opt ostatici israelieni fuseseră eliberați de Hamas, la schimb cu 30 de deţinuţi palestinieni din închisorile Israelui.

JOI, 30 noiembrie: Atac la Ierusalim

UPDATE 125: Diplomația de la Moscova și-a exprimat, joi, recunoștința față de gruparea islamistă palestiniană Hamas, la o zi după eliberarea în Fâșia Gaza a două ostatice cu cetățenie rusă. „Suntem recunoscători conducerii Hamas pentru răspunsul pozitiv la apelurile noastre urgente. Vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că și ceilalți ruși deținuți în Fâșia Gaza sunt eliberați rapid"  - susține ministerul rus de Externe, într-un comunicat citat de agențiile internaționale de presă. Textul precizează că eliberarea celor două femei „nu au fost legată de îndeplinirea condițiilor convenite între Israel și Hamas” pentru ostaticii cu alte cetățenii decât cea israeliană. Moscova nu a oferit mai multe detalii despre acest episod și nu a indicat câți ostatici ruși rămân în mâinile Hamas. Un alt cetățean rus a fost eliberat săptămâna trecută. Rusia menține relații cordiale cu Hamas și nu consideră grupul o organizație „teroristă”, spre deosebire de Israel și de Occident.

UPDATE 124: Trei persoane au fost ucise și șase rănite, trei dintre ele grav, joi dimineață, într-un atac cu arme de foc asupra unei stații de autobuz din vestul Ierusalimului, potrivit unui nou raport al poliției israeliene. Conform sursei, autorii ar fi „doi rezidenți ai Ierusalimului de Est”, teritoriu palestinian ocupat și anexat de Israel. Cei doi atacatori „au fost uciși rapid de doi soldați, aflați în afara serviciului, și de un civil, care au tras asupra lor” – mai susține poliția. Carnagiul survine în momentul în care armistițiul din Fâșia Gaza dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas a fost reînnoit în ultimul moment, joi dimineață, pentru a șaptea zi. În urmă cu două săptămâni, un soldat israelian a fost ucis și cinci membri ai forțelor de securitate israeliene au fost răniți într-un atac asupra unui punct de control care separă Ierusalimul de Cisiordania ocupată. Atacul a fost revendicat de Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa armată a Hamas. Cei trei atacatori au fost împușcați.

MIERCURI, 29 noiembrie:  Hamas vrea să prelungească armistiţiul

UPDATE 123: Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas a anunţat că cel mai tânăr dintre ostaticii israelieni pe care îi reține, un bebeluş de 10 luni, fratele său de 4 ani şi mama lor au fost ucişi într-unul din bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza. Tatăl se află și el printre captivi. Armata israeliană a transmis că verifică informația, iar Reuters notează că anunțul ar putea complica negocierile de ultim moment pentru o nouă extindere a armistițiului între Israel și Hamas, deoarece familia se număra printre ostaticii care trebuiau eliberați ieri, dar a fost exclusă din grup. Dacă părțile nu ajung la un acord în privința prelungirii încetării focului, în această seară ar putea fi eliberați ultimii 10 ostatici israelieni în schimbul a 30 de prizonieri palestinieni, potrivit înțelegerii actuale. Guvernul israelian estimează că în Gaza sunt încă 161 de captivi, din care 146 de israelieni și 15 străini.

UPDATE 122: O sursă apropiată mişcării islamiste palestiniene Hamas a declarat, miercuri, pentru media occidentale, că aceasta a „acceptat să prelungească cu patru zile armistițiul” cu Israelul în Fâşia Gaza. Încetarea focului, deja prelungită, marţi, cu două zile, ar urma să se încheie joi dimineață. „Hamas este dispusă să elibereze prizonierii israelieni pe care îi ține împreună cu alte mișcări de rezistență și alte partide, în cadrul acordului actual și în aceleași condiții” – susţine sursa citată. Până acu, proporţia eliberărilor a fost de un ostatic pentru trei deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene. Tot joi, ar urma să ajungă în ţara lor 17 ostatici thailandezi, eliberați în ultimele zile de Hamas, după câteva săptămâni în captivitate. Alţi 13 thailandezi ar fi, în continuare, captivi.

MARȚI, 28 noiembrie: Armistițiul a fost prelungit

UPDATE 121: Armistițiul din Fâșia Gaza dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas a fost prelungit până joi în zori. E planificată eliberarea altor ostatici israelieni și, respectiv, deținuți palestinieni. Va continua, de asemenea, livrarea de ajutoare în Fâșie, unde, potrivit experților ONU, situația umanitară rămâne „catastrofală”. Intrat în vigoare vineri și valabil, inițial, până marți dimineață, acordul, negociat sub egida Qatarului, cu sprijinul Egiptului și al Statelor Unite, a permis până acum eliberarea a 50 de ostatici răpiți de Hamas și a 150 de palestinieni închiși în Israel. Alți 19 ostatici, majoritatea muncitori străini, au fost eliberați de teroriști, în afara cadrului acestui acord. „Părțile palestiniană și israeliană au ajuns la un acord pentru a prelungi pauza umanitară în Gaza pentru încă două zile și în aceleași condiții”, adică un raport de un ostatic eliberat pentru trei deținuți - a explicat purtătorul de cuvânt al diplomației qatareze, Majed Bin Mohammed Al-Ansari, citat de media internaționale.

LUNI, 27 noiembrie: Ultima zi de armistiţiu în Gaza

UPDATE 120:  Unsprezece ostatici israelieni, nouă copii și două femei sunt eliberați în această seară de gruparea islamistă Hamas, la schimb cu 33 de palestineni, deținuți din închisorile israeliene. Este ultimul schimb efectuat în cele patru zile de armistițiu umanitar convenit de Israel și Hamas, care prevede eliberare în total a 50 de ostatici la schimb cu 150 de palestineni, dar Hamas afirmă că s-a ajuns la o înțelegere cu medierea Qatarului și a Egiptului pentru prelungirea armistițiului cu două zile. Israelul nu a confirmat încă, iar mesajul de pe platforma X prin care purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar anunța prelungirea acordului inițial pare să fi fost șters. 

UPDATE 119: Noi eliberări de ostatici răpiţi de gruparea islamistă Hamas, la schimb cu deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene, sunt așteptate luni, a patra și ultima zi a armistițiului din Fâșia Gaza. Încetarea focului se încheie marți dimineaţă, la ora 7:00  (05:00 GMT), dar, în noaptea de duminică spre luni, Hamas a anunţat că „încearcă să prelungească armistițiul”, pentru a „crește numărul de prizonieri eliberați”. O sursă apropiată Hamas ar fi declarat pentru media occidentale că mișcarea a „informat mediatorii” că este în favoarea unei prelungiri de „două până la patru zile”. Acordul negociat de Qatar, cu sprijinul Statelor Unite și al Egiptului, și care a intrat în vigoare vineri, prevede un armistițiu de patru zile, intrarea ajutorului umanitar în Gaza din Egipt, precum și eliberarea a 50 de ostatici și 150 de prizonieri palestinieni deținuți în Israel. O prevedere a acordului permite reînnoirea acestuia, pentru eliberarea a zece ostatici pe zi, în schimbul a circa treizeci de prizonieri palestinieni.

DUMINICĂ, 26 noiembrie: Continuă eliberarea de ostatici, după ce părţile au depăşit o dispută care ameninţa armistiţiul umanitar

UPDATE 118: Ministerul român de Externe anunţă că două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română s-au aflat în grupul de ostatici eliberaţi din Gaza, iar alte patru sunt încă în captivitate. MAE salută eforturile diplomatice ale Statelor Unite, Statului Qatar şi Republicii Arabe Egipt pentru eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza. Un comunitat al Ministerului adaugă că Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa păstrează contactul cu autorităţile israeliene.

UPDATE 117: Treisprezece israelieni și patru thailandezi au sosit în Israel, în de-a doua zi de eliberare a ostaticilor din captivitatea Hamas, în schimbul prizonierilor palestinieni. Schimbul a întârziat însă mai multe ore din cauza unei dispute privind livrarea ajutoarelor în Gaza şi a vârstei palestinenilor elibraţi, care ameninţa să compromită întregul acord de încetare a focului între Hamas şi Israel. Prin medierea Egiptului și a Qatarului, neînţelegerile au fost depăşite, astfel încât un nou grup de ostatici va fi eliberat astăzi.

SÂMBĂTĂ, 25 noiembrie:  Fâșia Gaza: urmează noi schimburi de prizonieri

UPDATE 116: Noi eliberări ale ostaticilor duși în Fâșia Gaza de gruparea islamistă Hamas, la schimb cu deținuți palestineni din închisorile israeliene, sunt așteptate sâmbătă, în a doua zi de încetare a focului. Armistițiul, valabil patru zile și care poate fi prelungit, prevede punerea în libertate a 50 de ostatici, cu predilecție copii și femei, și a 150 de prizonieri arabi, în general femei și adolescenți. În ajun, au fost difuzate videoclipuri care arată  combatanți Hamas, înarmați cu puști, purtând haine militare, cagule și însemnele verzi ale aripii armate a mișcării, predând un prim lot de ostatici Crucii Roșii Internaționale. 13 israelieni, zece thailandezi și un filipinez au ajuns în Israel prin Egipt. Israelul, la rândul său, a eliberat 39 de palestinieni reținuți în închisorile sale. „Este doar începutul, dar până acum merge bine” - a declarat președintele american, Joe Biden, adăugând că există o „șansă reală” ca armistițiul să fie prelungit. „În zilele următoare, ne așteptăm ca zeci de ostatici să fie redați familiilor lor” - a mai spus liderul de la Casa Albă. „În Gaza au rămas aproximativ 215 ostatici” - a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Doron Spielman. „Nu știm, în multe cazuri, dacă sunt morți sau vii” - a adăugat el.

Vineri, 24 noiembrie: Pauză umanitară în luptele din Gaza

UPDATE 115: Un armistițiu de patru zile între Hamas și Israel a intrat azi în vigoare, la ora locală 7:00, pentru a permite eliberarea ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza în schimbul deţinuţilor palestinieni.  Această "pauză umanitară” a luptelor, negociată cu medierea Qatarului, Egiptului și Statelor Unite întrevine în momentul în care războiul dintre Israel și Hamas a intrat în cea de-a 49-a zi. Primele eliberări de ostatici, 13 femei și copii sunt așteptate în jurul orei 16:00 (14:00 GMT). În această etapă a încetării focului ar urma să fie eliberaţi 50 de ostatici şi 150 de palestinieni. Pe perioada armistiţiului temporar vor fi livrate şi ajutoare umanitare necesare populaţiei palestiniene. Programul Alimentar Mondial spune că are pregătire peste 100 de camioane cu alimente, iar Egiptul a anunţat că 130.000 de litri de motorină şi patru autocisterne cu gaz vor fi livrate zilnic în Gaza.

JOI, 23 noiembrie: Armistițiul se amână

UPDATE 114: Armistițiul din Fâșia Gaza dintre dintre armata israeliană și mișcarea islamistă palestiniană Hamas va intra în vigoare, cel mai devreme, vineri dimineață – au anunțat surse avizate asupra negocierilor, citate de media internaționale. Șeful Consiliului Național de Securitate al Israelului, Tzachi Hanegbi, a spus că eliberarea ostaticilor va avea loc „nu înainte de vineri” și că tratativele continuă. Un oficial palestinian a declarat, la rândul său, că discuțiile „de ultimă oră” s-au concentrat pe „numele ostaticilor israelieni și pe condițiile predării lor” unei terțe părți. Sursa adaugă că „Hamas va pune în libertate 10 femei și copii ostatici - cu vârsta sub 19 ani - și, în același timp, 30 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați, iar acordul va continua” în același mod, însoțit de o pauză limitată a luptelor din Gaza. Intrate joi în cea de-a 48-a zi, acestea au fost declanșate de atacul sângeros al Hamas în sudul Israelului, unde, pe 7 octombrie, teroriștii au ucis 1.200 de oameni și au circa 240 de ostatici. Riposta israeliană în Fâșia Gaza s-a soldat cu peste 14 mii de victime, mai bine de cinci mii fiind copii și aproape patru mii femei.  

MIERCURI, 22 noiembrie: Luptele din Gaza se opresc pentru patru zile

UPDATE 113: Israelul a publicat o lista cu 300 de palestinieni care vor fi schimbați, în etape, cu 100 de ostatici. Printre palestinieni se numără 33 de femei, 123 de adolescenți și 144 de bărbați cu vârste în jur de 18 ani. Primii 50 de ostatici eliberați sunt în majoritate copii. Fiecare etapă a schimbului de oameni va fi însoțită de perioade determinate de încetare a luptelor.

UPDATE 112: Guvernul israelian a consimțit să oprească patru zile acțiunile militare din Fâșia Gaza și să pună în libertate deținuți palestinieni, pentru a asigura eliberarea a 50 de ostatici luați pe 7 octombrie de mișcarea islamistă Hamas. Potrivit corespondentului Radio România în Israel, teroriștii vor elibera 30 de copii, opt mame şi 12 femei în vârstă. În schimbul lor, Israelul scoate din închisori 150 de prizonieri, minori şi femei, care nu au mâinile pătate cu sânge. Este o „decizie corectă, potrivit premierului israelian, Benjamin Netanyahu. Subalternul său de la Apărare, Yoav Gallant, a avertizat, însă, că acest acord nu înseamnă sfârșitul războiului din  Gaza. El a spus că dorește o reluare „în forță a operațiunilor după armistițiu, pentru a distruge Hamas și a „crea condiţiile necesare ca să aducă acasă (și) alţi ostatici”. Hamas a salutat ceea ce numește acordul de „armistițiu umanitar”, ale cărui prevederi ar fi fost „formulate în conformitate cu viziunea rezistenței” antiisraeliene. Autoritatea Palestiniană din Cisiordania ocupată și-a reiterat „apelul pentru încetarea completă a agresiunii israeliene”. Înțelegerea încheiată cu medierea Qatarului a fost salutată, miercuri, în întreaga lume – constată media internaționale. Președintele american, Joe Biden, s-a declarat „extraordinar de mulțumit”. Șeful diplomației britanice, David Cameron, a numit acordul „un pas crucial”. Berlinul și Parisul și-au exprimat, la rândul lor, satisfacția.

MARȚI, 21 noiembrie: Un armistițiu în Gaza pare tot mai probabil

UPDATE 111: O adevărată „tragedie” santiară se profilează în Fâșia Gaza, din cauza lipsei de combustibil și apă - a avertizat, marți, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), citat de agențiile internaționale de presă. Purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, prezice că, „dacă nu este suficient combustibil, vom vedea serviciile de salubritate prăbușindu-se”, ceea ce va conduce la o adevărată „tragedie” sau la o „furtună perfectă”, provocată de izbucnirea bolilor. „Avem mare nevoie de apă. Materiile fecale sunt împrăștiate în zone dens populate. Există o lipsă inacceptabilă de latrine" - a adăugat el. Elder spune că e foarte dificil să practici igiena personală sau chiar să te speli pe mâini și că, „dacă accesul copiilor la apă și canalizare în Gaza rămâne limitat și insuficient, vom asista la o creștere tragică (...) a numărului de decese” în rândurile lor. Israelul a lansat o operațiune militară în Fâșie, în urma atacului sângeros de pe 7 octombrie, comis de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, în care 1.200 de persoane, în marea majoritate civili, au fost ucise, iar aproximativ 240 de luate ostatici, potrivit autorităților de la Tel Aviv. În Gaza, peste 13.300 de oameni au fost uciși în bombardamentele israeliene, inclusiv peste 5.600 de copii – susține așa-zisul guvern Hamas.

UPDATE 110: Se accelerează discuțiile privind un armistițiu în Fâșia Gaza, în schimbul eliberării ostaticilor luați din Israel de gruparea islamistă palestiniană Hamas – anunță, marți, media internaționale. Însuși liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, susține, într-un scurt mesaj în limba arabă, transmis de biroul său, că „ne apropiem de încheierea unui acord de armistițiu", care-ar fi fost înlesnit de Qatar și alți mediatori internaționali. Parte la încetarea focului ar urma să fie și Jihadul Islamic, al doilea grup islamist armat palestinian ca mărime. Posibilul acord prevede eliberare a „50 până la 100” de ostatici în schimbul punerii în libertate a 300 de prizonieri palestinieni din Israel, inclusiv copii și femei.

LUNI, 20 noiembrie: Armata israeliană ar fi atacat încă un spital din Gaza

UPDATE 109: Cel puțin „12 pacienți și rude ale acestora” au fost uciși și câteva „zeci răniți” într-un atac israelian asupra spitalului indonezian din nordul orașului Gaza - a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății din aşa-numitul guvern Hamas, Ashraf al-Qidreh. „Armata israeliană asediează spitalul indonezian și ne temem că acolo se va întâmpla același lucru ca la al-Shifa” - a adăugat medicul Qidreh, citat de agenţiile internaţionale de presă. Potrivit acestuia, „sunt aproximativ 700 de pacienți și cadre medicale în spitalul indonezian”, situat la marginea taberei de refugiați Jabaliya. Hamas acuză armata israeliană că poartă „un război împotriva spitalelor”, în timp ce responsabilii de la Tel Aviv susţin că mișcarea islamistă folosește unitățile medicale în scopuri militare. Construit cu fonduri oferite de Indonezia, spitalul vizat de armata israeliană a fost inaugurat în 2016.

DUMINICĂ, 19 noiembrie: Posibil acord privind eliberarea ostaticilor din Gaza

UPDATE 108: Israelul, Statele Unite și Hamas ar fi ajuns la un proiect de acord pentru eliberarea a zeci de femei și copii ținuți ostatici de mișcarea islamistă palestiniană în Fâșia Gaza, în schimbul întreruperii luptelor pentru cinci zile – susține respectatul ziar american Washington Post, preluat de agențiile internaționale de presă. Publicația, care citează persoane familiare cu subiectul, scrie că eliberarea ostaticilor ar putea începe în următoarele câteva zile, dacă nu apar probleme de ultim moment. Pauza ar fi menită și să permită livrarea unei cantități semnificative de ajutor umanitar pentru populația civilă din Gaza. Înțelegerea ar fi fost convenită în timpul săptămânilor de discuții dintre părți în Qatar, dar atât prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, cât și oficialii americani au declarat că nu a fost încheiat încă niciun acord. Hamas a luat circa 240 de ostatici în timpul atacului din sudul Israelului de pe 7 octombrie, în care a ucis 1.200 de oameni. Incursiunea armatei israeliene în Fâșie s-a soldat  cu 12.300 de morți, inclusiv 5.000 de copii.

SÂMBĂTĂ, 18 noiembrie: Zeci de morţi şi răniţi în oraşul sudic Khan Younis din Gaza în urma unei lovituri israeliene

UPDATE 107: Un atac israelian cu dronă a vizat, sâmbătă, o fabrică de aluminiu din Liban, la aproximativ 15 kilometri nord de granița dintre cele două țări - relatează presă libaneză, preluată de cea internațională. Doi civili răniți au fost transportați la spital - au declarat autoritățile locale. Pe 11 noiembrie, armata israeliană a executat o primă lovitură în interiorul Libanului, la circa 45 de kilometri de graniță. Înainte de acest incident, schimburile zilnice de focuri între mișcarea islamistă șiită Hezbollah și Israel s-au limitat, în general, la zona de frontieră. După ce islamiștii suniți palestinieni din Hamas au atacat Israelul, pe 7 octombrie, în Liban au fost ucise cel puțin 90 de persoane, majoritatea combatanți Hezbollah, dar și zece civili. Nouă oameni au fost uciși de partea israeliană a graniței, inclusiv șase soldați, potrivit autorităților de la Tel Aviv.

UPDATE 106: Israelul a emis un nou avertisment palestinienilor să evacueze oraşul sudic Khan Younis, al doilea cel mai mare din Fâşia Gaza după capitală, semnalând că extinderea operaţiunii din nord este iminentă. "Le cerem oamenilor să se mute. Ştiu că pentru mulţi dintre ei nu e uşor, dar nu vrem să vedem civili prinşi în schimbul de focuri", a declarat azi Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Între timp, armata israeliană a bombardat deja la primele ore un cartier al oraşului unde, potrivit surselor medicale palestiniene au fost ucişi 26 de oameni şi 23 au fost răniţi.

VINERI, 17 noiembrie: Ostatici morţi în Gaza. Livrări de ajutoare suspendate.

UPDATE 105: Livrările ONU de ajutoare umanitare în Gaza au fost suspendate azi pentru a treia zi la rând din cauza lipsei de combustibil și a opririi comunicațiilor. Programul Alimentar Mondial (PAM) al Națiunilor Unite a avertizat că civilii se confruntă cu ”posibilitatea imediată de foamete” din cauza penuriei de alimente. Potrivit unui responsabil israelian, cabinetul de război al Israelului a aprobat, la cererea Statelor Unite, intrarea a două cisterne cu combustibil pe zi în Gaza pentru a ajuta la satisfacerea trebuințelor ONU.

UPDATE 104: Armata israeliană a anunțat, vineri, că a ucis cel puțin „cinci teroriști” în Jenin, oraș despre care media internaționale scriu că e un bastion al grupărilor armate palestiniene din Cisiordania ocupată. Soldații israelieni s-au retras din zonă, după o operațiune „antiteroristăîntr-o tabăra de refugiați, în cursul căreia ar fi descoperit armament, precum și „dispozitive explozive artizanale, plasate sub și de-a lungul străzilor, pentru a ataca forțele de securitate israeliene”. La rândul său, ministerul palestinian al Sănătății a raportat la Jenin „trei morți și 15 răniți, dintre care patru în stare critică. Conform ONU, care o gestionează, tabăra de la Jenin adăpostește 23.000 de oameni. În Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, circa 200 de palestinieni au fost uciși de coloniști și soldați israelieni după atacul terorist al mișcării Hamas, de pe 7 octombrie.

UPDATE 103: Armata israeliană a anunțat, vineri, că a descoperit în Fâşia Gaza rămășițele unei femei soldat de 19 ani, Noa Marciano, luată ostatică de teroriştii Hamas şi a cărei moarte a fost anunțată la începutul săptămânii. „Corpul soldatului Noa Marciano (...) a fost extras dintr-o structură adiacentă Spitalului Shifa din Fâșia Gaza și transferat pe teritoriul israelian” - anunţă armata, într-un comunicat citat de agenţiile internaţionale de presă. Luni, mișcarea islamistă palestiniană a difuzat o fotografie cu Noa Marciano decedată, prezentând-o ca „ucisă de un bombardament israelian”. Moartea ei a fost confirmată a doua zi de Israel. Joi seară, armata a anunțat că a descoperit, tot în apropierea spitalului Shifa, cadavrul lui Yehudit Weiss, în vârstă de 65 de ani, un ostatic care ar fi fost „asasinat de teroriști în Fâșia Gaza”, după ce a fost răpit de Hamas pe 7 octombrie, dintr-un kibbutz din sudul Israelului. Aproximativ 240 de ostatici, civili și militari, au fost duși de Hamas în Gaza în aceeași zi, potrivit armatei israeliene.

JOI, 16 noiembrie: Israelul continuă operaţiunea în cel mai mare spital din Gaza

UPDATE 102: Armata israeliană a anunţat, joi, că a capturat portul Gaza, din enclava palestiniană omonimă – scriu agenţiile internaţionale de presă. Acestea precizează că e vorba despre un mic port de pescari, a cărui activitate era, deja, limitată de blocada impusă de Israel asupra Gazei încă din 2007, când mişcarea islamistă Hamas a preluat puterea asupra Fâşiei. Israelienii susţin, însă, că portul era un „centru de pregătire al forțelor de comando (Hamas), pentru a planifica și executa atacuri teroriste navale”. Anterior, armata ocupase Parlamentul, clădirile guvernamentale și ale poliției militare, controlate până atunci de islamişti. De asemenea, Israelul a confirmat că soldații săi sunt încă dislocați în spitalul al-Chifa, unde, conform ONU, se află în jur de 2.300 de de civili palestinieni - pacienți, personal medical, refugiaţi.

UPDATE 101: Trupele israeliene aprofundează cercetările în principalul spital din Gaza în căutare de dovezi despre prezenţa militară a Hamas. Purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că sunt căutări precise, bazate pe informaţii, menite să expună activitățile teroriste din spitalul al-Shifa. Un videoclip al armatei a arătat arme automate, grenade, muniție și veste anti-glonţ care ar fi fost descoperite într-una din clădirile vastului complex medical. Militarii israelieni nu au spus însă dacă au găsit vreo intrare de tunel, după ce Israelul afirmase anterior că Hamas a construit sub spital o rețea de galerii.

MIERCURI, 15 noiembrie: „Zeci de soldați” israelieni se află „în camera de urgență și la recepția” spitalului al-Shifa din Gaza.

UPDATE 100: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a cerut pauze umanitare urgente și extinse în luptele dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza pentru un „număr suficient de zile” pentru a permite accesul la ajutoare. Rezoluţia adoptată după patru încercări ratate de la declanşarea războiului a fost criticată atât de Israel cât şi de palestinieni.

UPDATE 99: Prima cisternă cu combustibil a intrat în Gaza din Egipt de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în urmă cu cinci săptămâni. Un responsabil al ONU a declarat că a primit 23.000 de litri de carburant prin trecerea de la Rafah. El a avertizat însă că autoritățile israeliene au limitat utilizarea acestuia la transportul ajutoarelor în Gaza și că nu poate fi folosit pentru alimentarea generatoarelor din spitale sau a pompelor de apă. Israelul a blocat toate livrările de combustibil spre Gaza, spunând că ar putea fi confiscat de Hamas și folosit în scopuri militare. Ministerului israelian al apărării a declarat că acceptat să permită realimentarea camioanelor cu ajutoare ONU, în urma unei cereri din partea guvernului american.

UPDATE 98: Armata israeliană a intrat, miercuri, în spitalul al-Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza, unde, pe lângă pacienţi, sunt mii de palestinieni refugiaţi. Potrivit şefilor ei, armata poartă o operațiune „țintită” și de precizie împotriva grupării islamiste Hamas, într-un anumit sector al spitalului. Soldații interoghează oamenii din clădire, inclusiv pacienți și medici, în timp ce tancuri și transportoare de trupe înconjoară complexul spitalicesc.  Adjunctul ministrului Sănătății în aşa-zisul guvern Hamas, Youssef Abou Rich, prezent la al-Shifa, a declarat că „zeci de soldați” israelieni se află „în camera de urgență și la recepția” spitalului. Medicii și ONG-urile internaționale spun că nimeni nu poate ieși din spital fără a risca să fie împușcat. Directorul Al-Shifa, Mohammed Abou Salmiya, a declarat, în ajun, că „179 de cadavre” au trebuit îngropate într-o groapă comună. „Există cadavre care împânzesc culoarele complexului spitalicesc, iar camerele frigorifice ale morgilor nu mai sunt alimentate” cu electricitate - a mai spus el.

MARŢI, 14 noiembrie: Atacurile unor grupări șiite pro-iraniene au alimentat îngrijorările privind extinderea războiului din Gaza.

UPDATE 97: Casa Albă confirmă varianta Israelului, potrivit căreia grupările palestiniene Hamas și Jihadul Islamic folosesc un centru de comandă și control de la spitalul al-Shifa, din orașul Gaza. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby le-a declarat jurnaliștilor că Statele Unite au putut confirma acest lucru din propriile surse de informaţii şi a adăugat că spitalul a fost folosit pentru depozitarea armelor.

UPDATE 96: Familiile israelienilor ținuți ostatici de Hamas în Fâșia Gaza au plecat în marș de la Tel Aviv la Ierusalim pentru a cere guvernului să facă mult mai mult pentru a-i elibera pe captivi. Luptătorii Hamas au ucis 1.200 de oameni, majoritatea civili şi au luat aproximativ 240 de ostatici în timpul atacului din 7 octombrie din sudul Israelului. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu este ţinta unor critici vehemente pentru că nu ar fi făcut destul pentru eliberarea celor răpiţi.

UPDATE 95: Iranul și Hezbollahul nu vor un război în Orient, dar ar putea să-l provoace. Atacurile unor grupări șiite pro-iraniene au alimentat îngrijorările privind extinderea războiului din Gaza. Iranul nu pare să vrea un război, dar o eroare de calcul poate duce la escaladarea situației.

UPDATE 94: Tancurile israeliene erau masate marţi la porţile celui mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, considerat un punct strategic pentru gruparea islamistă Hamas. Armata israeliană a prezentat imagini despre care spune că dovedesc existenţa infrastructurii militare a Hamas în subsolul spitalelor şi faptul că islamiştii au ţinut ostatici acolo. Odată cu agravarea situaţiei umanitare din enclava palestiniană, Statele Unite şi Marea Britanie şi-au intensificat apelurile către Israel pentru protejarea spitalelor şi a civililor, în timpul ofensivei din Fâşia Gaza. Preşedintele Joe Biden a declarat că se aşteaptă la acţiuni mai puţin intruzive asupra spitalului şi că este în contact cu israelienii în această privinţă. Premierul britanic, Rishi Sunak a vorbit şi el despre suferinţa îngrozitoare a poporului palestinian. Niciunul nu a făcut totuşi apel la încetarea focului. Şi Uniunea Europeană a cerut Israelului reţinere maximă pentru a proteja populaţia din Gaza, dar a condamnat Hamas pentru că foloseşte spitalele şi civilii drept scuturi umane.

LUNI, 13 noiembrie: Armata israeliană a anunțat moartea a încă doi soldați.

UPDATE 93: Ministrul adjunct al Sănătății în așa-numitul guvern Hamas, Youssef Abou Rich, a anunțat, luni, moartea, din cauza lipsei de electricitate, a „șapte bebeluși născuți prematur” și a „27 de pacienți aflați la terapie intensivă”, la spitalul al-Shifa, cel mai mare din Fășia Gaza, bombardat și asediat de armata israeliană. Potrivit aceleiași surse, citată de agențiile internaționale de presă, spitalele din nordul Fâșiei, unde se concentrează luptele dintre armata israeliană și combatanții Hamas, nu mai pot funcționa.

UPDATE 92: Armata israeliană a anunțat, luni, moartea a încă doi soldați în luptele din Fâșia Gaza. Aceasta ridică la 44 totalul militarilor săi uciși în enclava palestiniană de la începutul războiului cu gruparea islamistă Hamas - a declarat, pentru media occidentale, un purtător de cuvânt al armatei. Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei au omorât 11.180 de oameni, în mare parte civili, inclusiv 4.609 copii, potrivit ministerului Sănătății din aşa-zisul guvern Hamas. În nordul Israelului, la granița cu Libanul, unde, de câteva săptămâni,  schimburi de focuri între armată și grupări inamice arabe au loc aproape zilnic, cel puțin șase soldați și doi civili au murit de partea israeliană. Tirurile israeliene au ucis cel puțin 70 de luptători libanezi Hezbollah - susţine gruparea şiită pro-iraniană.

DUMINICĂ, 12 noiembrie: Israelul promite să ajute la evacuarea copiilor din principalul spital al Fâşiei Gaza, devenit scenă de război. 

UPDATE 91: Armata israeliană a declarat că este gata să evacueze azi bebelușii din cel mai mare spital din Gaza după ce un responsabil din Ministerul Sănătăţii din enclavă, controlat de Hamas a afirmat că doi nou-născuți au murit și alți câteva zeci sunt în pericol, din cauza lipsei combustibilului care alimentează generatoarele de curent şi pe fondul luptelor intense din zonă. Locuitorii din Gaza au spus că trupele israeliene s-au confruntat toată noaptea cu luptătorii Hamas în jurul şi în interiorul oraşului Gaza unde se află spitalul Al Shifa. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că a pierdut comunicarea cu contactele sale din spital şi s-a declarat profund îngrijorată pentru siguranța celor blocați acolo. Israelul a negat acuzaţiile că ar fi bombardat spitalul sau ar fi tras asupra clădirii deşi o consideră obiectiv militar pentru că Hamas ar ascunde un centru de comandă în tunelurile de dedesubt.

SÂMBĂTĂ, 11 noiembrie: Numărul palestinienilor uciși în bombardamentele armatei israeliene a trecut de 11.000.

UPDATE 90: Numărul palestinienilor din Fâșia Gaza uciși în bombardamentele armatei israeliene a trecut de 11.000 - susțin oficiali locali din domeniul sănătății, citați de agențiile internaționale de presă. Acestea notează că Israelul se confruntă cu o presiune internațională crescândă, inclusiv din partea principalului său aliat, Statele Unite, pentru a proteja civilii din Fâșie. „Mult prea mulți palestinieni au fost uciși; mult prea mulți suferă” – a declarat secretarul american de stat, Antony Blinken. El a reafirmat, însă, sprijinul Washingtonului față de campania militară Israelului, pentru ca Gaza să nu mai poate fi folosită „ca platformă pentru lansarea terorismului”. Pe de altă parte, Israelul a revizuit în scădere, de la 1.400 la 1.200, numărul oamenilor uciși pe 7 octombrie, în atacul teroriștilor Hamas. Purtătorul de cuvânt al ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a declarat, pentru media occidentale, că aceasta „este o estimare actualizată”, care „include (și) muncitori străini și persoane de alte naționalități”.  El a mai spus că statistica „nu este definitivă (și) poate evolua în continuare, în funcție de identificarea cadavrelor”.

VINERI, 10 noiembrie: Armata israeliană ar fi acceptat să facă pauze în Gaza, ca să le permită civililor să plece.

UPDATE 89: Armata israeliană neagă că ar fi tras asupra spitalelor din Gaza sau că ar fi lansat bombe asupra a două clădiri medicale, dar admite că operează în zona celui mai mare spital din orașul Gaza, Șifa. ”Dacă vedem teroriștii Hamas trăgând din spitale, vom face ceea ce trebuie să facem, îi vom ucide”, a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare, Richard Hecht.  Întrebat dacă există un plan față de pacienții din spitale, inclusiv pentru persoanele care nu se pot deplasa, Hecht a afirmat: ”Îi spunem Hamas să mute oamenii în sud”.

UPDATE 88: Guvernul Hamas din Gaza a raportat azi că o lovitură israeliană asupra spitalului Şifa, principalul din encalva palestiniană s-a soldat cu 13 morţi şi zeci de răniţi. Armata israeliană nu a comunicat deocamdată despre o operaţiune în zona spitalului. În acest timp Iranul a avertizat că răspândirea conflictului din Gaza în regiune este inevitabilă din cauza sueferinţelor civililor provocate de războiul Israelului împotriva Hamas.

UPDATE 87: Armata israeliană a acceptat să oprească zilnic, timp de câteva ore, luptele din nordul Fâșiei Gaza cu gruparea islamistă Hamas, pentru a le permite civililor palestinieni să părăsească această zonă – au anunțat reponsabili americani, citați de media internaționale. Aceste pauze, „de patru ore în anumite zone din nordul Fâșiei, vor fi anunțate cu trei ceasuri înainte” - a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby. El afirmă că Washingtonul a primit asigurări că „pe durata pauzei, nu vor exista operațiuni militare”. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declarase, anterior, pe postul Fox News, că „o încetare a focului cu Hamas înseamnă capitulare” și că „nimic nu ne va opri.”

JOI, 9 noiembrie:  „Hamas a pierdut controlul asupra nordului”.

UPDATE 86: Forțele israeliene purtau, joi, lupte intense cu militanții grupării palestinene Hamas, printre clădirile bombardate din orașul Gaza. Surse locale, citate de media internaţionale, spun că militarii israelieni se apropie de două spitale, în care mii de palestinieni evacuaţi din case au căutat adăpost. Armata israeliană susţine că trupele sale au avansat în centrul aşezării, principal bastion al Hamas și cel mai mare oraș din enclava palestiniană, în timp ce gruparea islamistă pretinde că luptătorii săi au provocat pierderi grele inamicului. Reporterii de front relatează că mii de palestinieni fug spre sudul Fâşiei. „Pleacă fiindcă înțeleg că Hamas a pierdut controlul asupra nordului și că situația este mai sigură în sud” - a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. Numai miercuri, aproape 50.000 de locuitori ar fi părăsit orașul Gaza.

MIERCURI, 8 noiembrie: Israelul nu vrea să ocupe Gaza

UPDATE 85: Armata israeliană a anunţat că l-a ucis pe liderul Hamas, Mohsen Abu Zina, responsabil cu producția de muniție strategică și de rachete. Israelul afirma recent că Hamas a lansat peste 8.000 de rachete spre teritoriul său din 7 octombrie. Mai multe rachete au fost lansate şi aseară asupra Tel Avivului, cel mai mare şi mai prosper oraş israelian. Majoritatea au fost interceptate de apărarea israeliană, dar una a lovit o casă dintr-o suburbie înstărită, iar alta a căzut în mijlocul unei străzi din sudul oraşului. Nu au fost raportate victime, dar  alerta rămâne la nivel maxim. În schimb aripa militară a Hamas susține că a provocat pierderi grele forțelor israeliene și a avariat vehicule militare la vest de oraşul Gaza şi în colţul de nord-est al enclavei. Armata israeliană a anunţat de aseară că operează în adâncul orașului Gaza, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a afirmat că mii de luptători Hamas au fost uciși.

UPDATE 84: Ministrul israelian pentru probleme Strategice, Ron Dermer a declarat că Israelul nu va reocupa sau guverna enclava palestiniană, după încheierea actualei ofensive. Ministrul a încercat să clarifice comentariile făcute de premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit căruia, Israelul îşi va asuma "responsabilitatea generală de securitate” pentru Gaza.  Dermer a spus că Netanyahu s-a referit la demilitarizarea zonei şi la opţiunea armatei de a desfăşura acolo operaţiuni de combatere a oricărei ameninţări teroriste. După afirmaţiile premierului Netanyahu, Statele Unite au declarat că teritoriul trebuie să rămână pământ palestinian şi că se opun unei reocupări israeliene.

MARŢI, 7 noiembrie: „Nu va exista nicio încetare a focului”. Armata israeliană a pătruns în centrul orașului Gaza

UPDATE 83: Israelul a anunțat că trupele sale operează în mijlocul orașului Gaza la exact o lună de la atacul Hamas asupra teritoriului israelian, Șeful Comandamentului de Sud al forțelor israeliene a declarat că armata luptă în inima orașului Gaza, pentru prima dată în decenii. Ministrul apărării, Yoav Gallant a spus la rândul său că trupele israeliene sunt în ”inima terorismului", după un asalt coordonat între forțele terestre, aeriene și navale. El a descris orașul ca pe ”cea mai mare bază teroristă construită vreodată” și a spus că sub oraș există kilometri de tuneluri care trece pe sub școli și spitale și care conțin depozite de arme, camere de comunicații și ascunzători pentru militanți. Ministrul a spus că forțele israeliene sunt pregătite să distrugă organizația Hamas și a exclus orice armistițiu umanitară fără recuperarea ostaticilor. Gallant a repetat apelul Israelului adresat civililor palestinieni să se mute în sudul Gazei pentru propria lor siguranță. 

UPDATE 82: Ministerul de Externe de la Chișinău informează că a primit acceptul autorităților israeliene și egiptene privind evacuarea din Fâșia Gaza a cetățenilor Republicii Moldova, prin punctul de trecere Rafah. Ambasada Republicii Moldova  la Tel Aviv precizează că evacuarea în Egipt are loc marți, 7 noiembrie, respectând cerințele de securitate. Un funcționar consular detașat de ministerul de Externe se află la punctul de trecere Rafah, unde va întâmpina cetățenii evacuați și le va acorda asistența necesară – precizează Radio Chișinău. Anterior, și diplomația de la București a anunțat că 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi familiile lor au primit permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah, pentru a intra în Egipt.

UPDATE 81: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins, din nou, posibilitatea unei încetări a focului în Fâşia Gaza. „Nu va exista nicio încetare a focului (...) fără eliberarea ostaticilor noștri” - a declarat el, într-un interviu pentru postul american de televiziune ABC News. Netanyahu mai afirmă că, după război, Israelul îşi va asuma responsabilitatea pentru securitatea enclavei palestiniene, controlată până acum de mişcarea islamistă Hamas. Declarațiile lui survin după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o „încetare umanitară a focului” în Gaza, despre care a spus că s-a transformat într-un „cimitir pentru copii”.

LUNI, 6 noiembrie: Incident în Ierusalimul de Est. Zece mii de morți în Gaza.

UPDATE 80: Bombardamentele armatei israeliene s-au soldat cu peste 10.000 de morți în  Gaza - a anunțat, luni, mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care controla Fâșia înainte de a ataca Israelul, pe 7 octombrie. Media internaționale scriu că, în paralel cu raidurile sale aeriene, care au transformat cartiere întregi în ruine, Israelul poartă lupte terestre aprige împotriva Hamas. Cele mai intense ciocniri au loc în nordul Fâșiei, unde se află și orașul Gaza, acum înconjurat și care, potrivit Israelului, găzduiește „centrul” Hamas. Armata israeliană a lansat, tot luni, un nou apel ca populația civilă să părăsească nordul teritoriului, pentru a nu-i stânjeni pe soldați în operațiunile lor.

UPDATE 79: O femeie soldat israeliană, în vârstă de 20 de ani, a fost grav rănită, luni, într-un atac cu cuţitul, în fața unei secții de poliție din Ierusalimul de Est anexat. Atacatorul a fost ucis de forţele de ordine - a anunțat poliția israeliană, citată de media internaţionale. Acesta ar fi un tânăr palestinian din Al-Issaouiya, un cartier din Ierusalimul de Est, ocupat de Israel din 1967.  Un posibil complice a fost arestat la locul faptei. Pe 12 octombrie, un palestinian din zonă a deschis focul şi a rănit doi soldați, înainte de a fi ucis. Pe 30 octombrie, un altul a fost ucis după ce a înjunghiat un ofițer de poliție lângă o benzinărie. De la începutul războiului dintre Israel și Hamasul palestinian, care controla Fâșia Gaza, tensiunile s-au ampificat în Ierusalimul de Est, ce include Orașul Vechi, foarte căutat de turiştii străini. Şi în Cisiordania ocupată, cel puțin 150 de palestinieni au fost uciși de militari sau coloniști israelieni, potrivit ministerului palestinian al Sănătății.

DUMINICĂ, 5 noiembrie: Masacru la Maghazi.

UPDATE 78: 51 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost ucise într-un bombardament al armatei israeliene asupra taberei de refugiați Maghazi, din centrul Fâșiei Gaza – afirmă agenția palestiniană de presă WAFA, preluată de media internaționale. Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza au declarat, anterior, că în jur de 9.500 de palestinieni au fost ucişi în riposta israeliană, declanșată după ce, pe 7 octombrie, luptătorii mișcării islamiste Hamas au lansat un atac surpriză asupra sudului Israelului, masacrând 1.400 de oameni şi luând ostatici peste 240. Israelul susține că  loviturile sale vizează exclusiv Hamasul și că gruparea militantă folosește civilii drept scuturi umane. Pe de altă parte, manifestanții pro-palestinieni au organizat, sâmbătă, proteste în mari orașe ale lumii, precum Londra, Berlin, Paris, Istanbul, Jakarta și Washington, cerând o încetare a focului. Zeci de mii de oameni s-au adunat la Washington, pentru a denunța politica, percepută drept pro-Israel, a președintelui Joe Biden și a cere încetarea focului în Gaza.

SÂMBĂTĂ, 4 noiembrie: Niciun loc nu e sigur în Gaza

UPDATE 77: ONU condamnă atacarea unui convoi de ambulanţe din Gaza, soldată cu 15 morţi. Secretarul general Antonio Guterres s-a declarat îngrozit de imaginea cadavrelor împrăştiate pe stradă. Israelul a confirmat că a bombardat o ambulanţă în faţa spitalului al-Shifa, după ce forţele sale au descoperit că era folosită de terorişti Hamas. Un consilier al premierului Netanyahu susţine că Hamas are un centru de comandă şi control ascuns sub spital. Israelul a acuzat constant gruparea islamistă că-i foloseşte pe civilii palestinieni ca pe scuturi umane. În acest timp secretarul de stat american Antony Blinken are consultări în Iordania cu mai multe ţări arabe, după ce Israelul i-a refuzat cererea de instituire a unor pauze umanitare în luptele din Gaza. 

VINERI, 3 noiembrie: Secretarul american de stat, Antony Blinken, vrea să obțină protecție pentru civilii palestinieni.

UPDATE 76: Secretarul american de stat, Antony Blinken, a sosit, vineri dimineață, la Tel Aviv, pentru a convinge Israelul să le asigure protecție civililor palestinieni din Fâșia Gaza. Este a doua călătorie al lui Blinken în Orientul Mijlociu de la declanșarea  războiului, pe 7 octombrie, când islamiștii Hamas au atacat Israelul. Potrivit media internaționale, șeful diplomației americane are programate întâlniri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și cu membrii cabinetului securitate al acestuia. Din Israel, Blinken ar urma să meargă în Iordania vecină.

JOI, 2 noiembrie: Străinii continuă să plece din Gaza.

UPDATE 75: Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, că în urma verificărilor efectuate de către autoritățile române, pe baza informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, încă un cetățean cu dublă cetățenie, română şi israeliană, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâșia Gaza. În total, conform informațiilor MAE, până în prezent se cunosc date despre patru persoane care ar avea dublă cetățenie, română și israeliană, și care sunt ținute captive de teroriștii Hamas.
UPDATE 74: Un grup de cetățeni străini şi de oameni cu două cetăţenii, palestiniană și străină, care au părăsit, joi, sudul Fâşiei Gaza la bordul a două autobuze, au ajuns în Egipt prin punctul de trecere Rafah - a declarat un oficial egiptean, pentru media internaționale. Un purtător de cuvânt al poliției palestiniene de frontieră spune că un grup de „100 de călători care dețin cetățenii străine” a reușit să părăsească Gaza atacată de armata israeliană. Potrivit autorităților de la Cairo, numai joi, patru sute de oameni sunt așteptați să treacă granița.

MIERCURI, 1 noiembrie: Primele evacuări de civili din Gaza: răniți și străini au ajuns în Egipt. 15 soldați israelieni au murit în ultimele 24 de ore în luptele din enclava palestiniană.

UPDATE 73: Armata israeliană anunță că a desfășurat nave cu rachete în Marea Roșie, la o zi după ce mișcarea yemenită Houthi aliată cu Iranul a declarat că a lansat atacuri cu rachete și drone asupra Israelului și a promis că va efectua și altele. Imaginile publicate de armată au arătat corvete din clasa Saar care patrulează în apropierea portului Eilat din Marea Roșie, pe care Israelul îl vede ca un nou front, deoarece războiul său din Gaza atrage represalii din partea forțelor pro-Hamas din regiune.

UPDATE 72: Cel puțin 20 de ambulanțe cu răniți și 150 de deținători de pașapoarte străine au trecut din Gaza în Egipt, în primele evacuări ale civililor din encalava palestinană asediată de Israel, după atacul Hamas din 7 octombrie. Potrivit unui acord mediat de Qatar între autoritățile israeliene, egiptene și gruparea Hamas au voie să părăsească Gaza persoanele grav rănite și până la 500 de cetățeni străini pe zi. Pe de altă parte, 15 soldați israelini au fost uciși în Gaza, potrivit noului bilanț anunțat de armată. Sunt cele mai mari prierderi zilnice suferite de forțele israeliene de la începutul asaltului asupra grupării Hamas.  

UPDATE 71: Ministerul român de Externe precizează că autoritățile israeliene au informat că, în urma verificărilor efectuate, alți doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, sunt ostatici în Fâșia Gaza. Conform informațiilor MAE, până în prezent se cunosc date despre 3 persoane care ar avea dublă cetățenie, română și israeliană, și care sunt ținute captive de teroriștii Hamas.

UPDATE 70: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis, miercuri, că războiul cu Hamasul palestinian se va încheia cu o „victorie”, în ciuda „pierderilor dureroase” suferite în Fâşia Gaza. „Suntem într-un război dificil și lung” - a afirmat Netanyahu, la câteva ore după anunțul că 11 soldați israelieni au murit în ultimele 24 de ore în luptele din Gaza. Pe de altă parte, Hamas anunță moartea a 7 ostatici, „inclusiv 3 străini”,  după bombardamentele din tabăra de refugiați de la Jabaliya, în care, în total, ar fi fost uciși cel puțin 50 de oameni. Tot miercuri, organizaţia non-guvernamentală Reporteri Fără Frontiere (RSF) a anunţat ca a sesizat Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime de razboi comise împotriva jurnaliştilor în Palestina şi în Israel. „Şapte jurnalişti (au fost) ucişi şi doi răniţi după 7 octombrie, în timp ce-şi exercitau atribuţiile de serviciu”  - precizează RSF într-un comunicat de presă.

MARŢI, 31 octombrie: Israelienii susţin că avansează metodic în Gaza şi exclud orice încetare a focului.

UPDATE 69: Armata israeliană a demolat cu explozibili, marți în zori, casa din Cisiordania a numărului doi al Hamasului palestinian, Saleh al-Arouri, aflat, de câțiva ani, în exil, în Liban - susțin martori de la fața locului, citați de media internaționale. Imobilul cu două etaje era nelocuit. Armata a confirmat, într-un comunicat, că a dinamitat casa și a difuzat un videoclip în care se vede clădirea prăbușindu-se. Arouri, acuzat de Israel că este creierul a numeroase atacuri, a fost ales în 2017 adjunct al șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh. După ce a petrecut, în total, aproape 20 de ani în închisorile israeliene, omul a fost eliberat în 2010, cu condiția să plece în exil.

UPDATE 68: O dronă a fost doborâtă în orașul Eilat din sudul Israelului, iar presupunerea este că a ajuns din Yemen, peste Marea Roșie. Rebelii Houthii care controlează capital Sanaa și zone mari din Yemen sunt susţinuţi de Iran, care are o industrie a dronelor foarte avansată. Nu este prima oară când au existat tiruri spre Israel din Yemen. Săptămâna trecută, o navă de război americană din Marea Roșie a interceptat rachete și drone lansate de rebelii Houth spre Israel. În staţiunea turistică Eilat sunt cazaţi mulţi evrei evacuate din aşezările de la granite cu Gaza. Sirenele de raid aerian i-a alarmat să se pună la adăpost.

UPDATE 67: Armata israeliană avansează „metodic” în Fâșia Gaza - a afirmat premierul Benjamin Netanyahu. El a exclus orice încetare a focului în războiul împotriva Hamas, solicitată de organizațiile umanitare, care deplâng o situație catastrofală în enclavă. Purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat, marți dimineața, că „trupele israeliene se află în diferite părți din nordul Fâșiei Gaza”. „Am adus vehicule blindate, tancuri, buldozere” - a adăugat el, precizând că înțelege că situația umanitară este dificilă, dar şi că nu e vina Israelului.

LUNI, 30 octombrie: Lupte violente la sol.

UPDATE 66: O femeie-soldat în armata israeliană ținută ostatică în Gaza a fost eliberată în urma unei operațiuni militare, anunță un comunicat comun al armatei și serviciului de securitate internă Shin Bet. Ori Megedish a fost răpită de teroriștii Hamas pe 7 octombrie și acum se află împreună cu familia ei. Un examen medical a stabilit că Megidish este sănătoasă. Comunicatul adaugă că forțele israeliene de apărare și Shin Bet vor continua să facă tot efortul pentru a-i elibera și pe ceilalți ostatici.

UPDATE 65: Armata israeliană a declarat, luni, că forțele sale au ucis „zeci” de luptători inamici în timpul luptelor de noaptea trecută din Fâșia Gaza. Aceștia ar fi fost teroriști care s-au baricadat în clădiri și tuneluri și au încercat să-i atace pe militarii israelieni. Un avion de luptă ar fi lovit o clădire „cu mai mult de 20 de teroriști Hamas înăuntru”.

UPDATE 64: Lupte violente la sol se purtau, luni dimineață, în Fâșia Gaza, între trupele israeliene și combatanții Hamas – a anunțat mișcare islamistă palestiniană, citată de media internaționale. În paralel, enclava e supusă bombardamentelor intense ale armatei israeliene. Mii de clădiri au fost distruse în acest teritoriu suprapopulat, cu 2,4 milioane de locuitori, dintre care 1,4 milioane au fost nevoiți să se mute din calea luptelor spre sud. Hamas susține că peste 8.000 de oameni, majoritatea civili și aproape jumătate dintre ei copii, au fost uciși în bombardamentele israeliene de la începutul războiului, acum trei săptămâni.

DUMINICĂ, 29 octombrie: Israelul se așteaptă la un război lung și dificil.

UPDATE 63: Israelul și-a intensificat ofensiva din Fâșia Gaza, iar premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că războiul împotriva mișcării islamiste palestinene Hamas va fi „lung și dificil". Armata israeliană acționează la sol cu ​​soldați și vehicule blindate și continuă să-și intensifice bombardamentele asupra Fâșiei de 362 kilometri pătrați. Hamas, care controlează Gaza din 2007, susține că peste 8.000 de palestinieni, dintre care jumătate sunt copii, au fost uciși în bombardamentele israeliene de la începutul conflictului, cu trei săptămâni în urmă. Un „număr mare” de oameni ar fi murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timpul atacurilor aeriene asupra a două tabere de refugiați din nordul Gazei – adăugă islamiștii.

SÂMBĂTĂ, 28 octombrie: Luptele se intensifică în Gaza. ONU cere un armistițiu umanitar imediat.

UPDATE 62: Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat, sâmbătă, că militanții săi din Fâșia Gaza sunt gata să înfrunte cu „cu toată forța” armata israeliană, care și-a extins atacurile aeriene și terestre asupra enclavei. Hamas susține că luptătorii săi se ciocnesc, deja, cu trupele israeliene în zonele din apropierea graniței. La rândul său, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat, în ajun, că, „pe lângă atacurile efectuate în ultimele zile, forțele terestre își extind operațiunile”. El a mai spus că forțele aeriene israeliene bombardează tunelurile săpate de Hamas și infrastructura din Fâșie. Autoritățile sanitare locale susțin că bombardamentele israeliene au ucis, luna aceasta, peste 7.000 de palestinieni.

UPDATE 61: Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție elaborată de statele arabe, care cere un armistițiu umanitar imediat, protecția civililor și acces pentru ajutoare în Gaza. Textul a trecut cu 121 de voturi pentru. 44 de țări s-au abținut și doar 14 - inclusiv Israelul și Statele Unite - au votat împotrivă. Media internaționale subliniază că, deși nu este obligatorie, rezoluția are greutate politică, fiindcă reflectă starea de spirit globală.

VINERI, 27 octombrie: O nouă incursiune israeliană în Gaza

UPDATE 60: O rachetă lansată în cadrul luptelor dintre militanţii Hamas şi Israel a căzut într-o staţiune egipteană de la Marea Roşie, la aproximativ 220 de kilometri de Fâşia Gaza. Potrivit presei din Egipt, racheta a lovit o unitate medicală din Taba, rănind cel puţin şase persoane. Un martor din Taba a confirmat pentru Reuters că a auzit o explozie şi a văzut o coloană de fum, dar reporterii agenţiei nu au putut identifica imediat sursa exploziei.

UPDATE 59: Armata israeliană a pătruns în Gaza pentru a treia oară în 24 de ore pentru a ataca ţinte Hamas. Potrivit armatei, au fost vizaţi membrii grupării islamiste, rampele de lansare a rachetelor antitanc și cartierul general al Hamas. Niciun soldat nu a fost rănit.

JOI, 26 octombrie: Tancurile israeliene au intrat în Gaza.

UPDATE 58: Forțele terestre israeliene au intrat, joi, cu vehicule blindate în nordul Fâșiei Gaza, unde au atacat mai multe ținte Hamas, înainte de a se retrage – au anunţat responsabili militari. Aceştia au adăugat că incursiunea, cea mai amplă de până acum, prefaţează „următoarele etape de luptă” - formulă despre care media internaţionale scriu că e o posibilă referire la invazia pe scară largă în Fâşie, promisă de liderii politici şi militari israelieni. Pentru moment, însă, „soldații au părăsit zona și s-au întors pe teritoriul israelian”. Miercuri seara, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a confirmat pregătirea unei ofensive terestre împotriva islamiştilor din Hamas. „Când, cum (...), nu pot intra în detalii” - a adăugat el. 

MIERCURI, 25 octombrie: Victime în Gaza și în Cisiordania.

UPDATE 57: Ministerul israelian de Externe a respins, miercuri, în mod categoric, comentariile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care i-a descris pe membrii mișcării islamiste palestiniene Hamas drept „eliberatori care-și apără pământul și poporul”. „Nici încercarea președintelui turc de a apăra organizația teroristă, nici cuvintele sale provocatoare nu vor schimba ororile pe care le-a văzut o lume întreagă” – susține un comunicat al diplomației israeliene. Anterior, liderul islamo-conservator de la Ankara a anunțat că-și anulează orice deplasare în Israel și a acuzat Occidentul că nu pune capăt războiului din Fâșia Gaza.

UPDATE 56: Semiluna Roşie Palestiniană afirmă că încă opt camioane cu ajutoare au ajuns în Gaza din Egipt, în timp ce ONU atenţionează că eforturile sale umanitare din enclava palestiniană sunt periclitate de lipsa combustibilului, pe cale să se termine în acestă noapte. Agenţia Naţiunilor Unite de Ajutor şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina, UNRWA afirmă că livrările de carburant trebuie lăsate să intre pentru că ajută la pomparea apei potabile, la funcţionarea spitalelor şi la distribuirea ajutoarelor. Israelul care se opune livrărilor de combustibil în Gaza acuză Hamas că ţine carburantul pentru sine. Armata israeliană a publicat fotografii prin satelit cu 12 rezervoare despre care spune că ar conţine cinci sute de mii de litri de combustibil. "Întrebaţi Hamas dacă puteţi avea o parte”, a fost mesajul armatei ca răspuns la solicitările UNRWA. 

UPDATE 55: Așa-numitul guvern Hamas a anunțat, miercuri dimineață, că bombardamentele israeliene de peste noapte au ucis cel puțin 80 de persoane, în diferite zone ale Fâșiei Gaza. Sute de oameni au fost răniți – mai susține biroul de presă al Executivului din Fâșie. Pe de altă parte, trei persoane au fost ucise și alte câteva rănite într-un atac israelian, lângă tabăra de refugiați de la Jenin, din Cisiordania. „Un avion israelian a tras cel puțin două rachete asupra unui grup de oameni” -  afirmă surse locale, citate de media. Armata israeliană declară că a desfășurat în zonă „activități de combatere a terorismului”, dar nu menționează nicio victimă. Cel puțin 95 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de când Israelul a declarat război Hamasului în Fâșia Gaza.

MARȚI, 24 octombrie: Hamas eliberează doi ostatici israelieni.

UPDATE 55: Autoritățile din Gaza afirmă că loviturile aeriene israeliene au omorât peste 700 de oameni în ultimele 24 de ore, ceea ce, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, reprezintă recordul zilnic de victime în cele două săptămâni de asediu israelian. Un comunicat al Ministerului susține că cel puțin 5.791 de palestinieni au fost uciși până acum, între care 2.360 de copii. Israelul afirmă, la rândul său că a lovit peste 400 de ținte Hamas peste noapte în care a lichidat zeci de luptători, dar că va mai dura până să distrugă întreaga grupare islamistă care atacat Israelul pe 7 octombrie, când a ucis peste 1.400 de oameni și a luat cel puțin 200 de ostatici.   

UPDATE 54: Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat, marți dimineață, că atacurile de peste noapte ale armatei israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis 140 de persoane. În ajun, Hamas a mai eliberat doi dintre ostaticii luați după declanșarea, pe 7 octombrie, a operațiunii de comando din sudul Israelului. Potrivit autorităților de la Tel Aviv, citate de media internaționale, cei doi oameni puși în libertate sunt cetățeni israelieni, trăiau în kibbutzul Nir Oz și au 85 și, respectiv, 79 de ani. Anterior, Hamas mai eliberase două femei cu cetățenie americană, mamă și fiică.

LUNI, 23 octombrie: Bombardamente în Gaza şi sudul Libanului, arestări în Cisiordania.

UPDATE 53: Armata israeliană a lansat, luni, sute de lovituri asupra Fâșiei Gaza, unde numărul victimelor ar fi depășit 5.000 de morți. Peste 2.000 dintre aceștia sunt copii, potrivit mișcării islamiste palestiniene Hamas, care controlează enclava. Israelienii susțin că au țintit „tunele în care se aflau teroriștii Hamas”, „zeci de centre de comandă operaționale”, precum și „tabere militare și posturi de observație”, în timp ce așa-zisele autorități din Fâșie acuză bombardarea multor imobile rezidențiale.

UPDATE 52:  Israelul a bombardat din nou, luni, în zori, Fâşia Gaza, iar peste noapte aeronavele sale militare au lovit şi sudul Libanului. O lovitură asupra unei case din apropierea taberei de refugiați Jabalia, în nordul Gazei, a ucis câțiva palestinieni și i-a rănit pe alții, potrivit rapoartelor presei. În Cisiordania ocupată de Israel, doi palestinieni au fost uciși în tabăra de refugiați Jalazone, de lângă Ramallah - a anunțat, tot luni, ministerul palestinian al Sănătății. Rezidenții au declarat pentru media internaţionale că forțele israeliene au percheziționat tabăra și au efectuat arestări pe scară largă.

DUMINICĂ, 22 octombrie: „Vom intra în Gaza”.

UPDATE 51: „Hezbollah atacă și atrage Libanul într-un război (…) în care (acesta) riscă să piardă foarte mult” - a avertizat, duminică, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter) , preluată de media internaționale. Cu baza în sudul Libanului, Hezbollahul șiit pro-iranian e un aliat al Hamasului palestinian sunit și a bombardat, la rândul său, Israelul, provocând riposta acestuia. Numai sâmbătă, Hezbollah a anunțat  că patru dintre luptătorii săi au fost uciși, iar Israelul a indicat că trei soldați au fost răniți de un tir cu rachete antitanc, unul dintre ei fiind în stare gravă. 

UPDATE 50: Armata israeliană a anunțat că-și intensifică atacurile asupra Fâșiei Gaza, în pregătirea unei invazii terestre în enclava palestiniană. „Vom spori loviturile”, ca să  „reducem riscurile pentru forțele noastre în următorii pași” - a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Daniel Hagari. La rândul său,  șeful statului major israelian, generalul Herzi Halevi, a spus că „vom intra în Gaza, o vom face într-un scop operațional, pentru a distruge infrastructura și teroriștii Hamas, și o vom face într-o manieră profesionistă”. Potrivit ministerului Sănătății din așa-zisul guvern Hamas, cel puțin 4.385 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în bombardamentele necontenite executate, ca represalii, de armata israeliană, după masacrul comis de islamiști acum două săptămâni, când au omorât peste 1.400 de oameni în sudul Israelului. 

SÂMBĂTĂ, 21 octombrie: Hamas a eliberat doi ostatici americani.

UPDATE 49: Patru persoane au fost arestate, sâmbătă, de poliția cipriotă, după ce un dispozitiv exploziv improvizat a detonat lângă ambasada Israelului de la Nicosia, provocând pagube minore. Suspecții au vârste cuprinse între 17 și 21 de ani, iar dispozitivul conținea un material exploziv asemănător cu acela folosit la fabricarea artificiilor. După declanșarea noului conflict dintre Hamas și Israel, în Cipru, unde există o însemnată comunitate evreiască, măsurile de securitate au fost intensificate în jurul ambasadei israeliene și al sinagogii din orașul Larnaca. Puține incidente cu caracter antisemit au fost semnalate pe insula mediteraneană, o destinație populară pentru turiștii israelieni, care formează al doilea cel mai mare contingent de vizitatori străini, după britanici.

UPDATE 48: Armata israeliană a continuat, sâmbătă, să bombardeze intens Fâșia Gaza, după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a promis că va „lupta până la victorie”.  Armata a declarat că avioanele sale de luptă au lovit un „număr mare de ținte teroriste Hamas, în toată Fâșia Gaza”, inclusiv centre de comandă și poziții de luptă din interiorul clădirilor cu mai multe etaje. Oficialii medicali palestinieni și presa Hamas susțin, în schimb, că avioanele israeliene au vizat locuințe familiale din Gaza, unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, unde au ucis cel puțin 50 de persoane și au rănit alte zeci.

UPDATE 47: Primele ajutoare umanitare pentru palestinieni au trecut azi graniţa dintre Egipt şi Gaza. Un convoi de 20 de camioane transportă medicamente, materiale medicale şi alimente. Responsabili umanitari ai ONU afirmă însă că este doar o picătură într-un ocean faţă de nevoile sutelor de mii de palestinieni din Gaza. Punctul de trecere de la Rafah a fost închis după atacul Hamas asupra Israelului de acum două săptămâni, urmat de represaliile militare israeliene care au deteriorat şi căile de acces de la frontieră. 

UPDATE 46: Două americance răpite de luptătorii Hamas în timpul atacului din Israel de acum două săptămâni au fost eliberate şi au ajuns la o bază militară israeliană. Preşedintele Biden a mulţumit Qatarului şi Israelului pentru parteneriatul care a condus la eliberarea celor două. Hamas susţine că le-a pus în libertate din motive umanitare, dar Israelul afirmă că gruparea palestiniană este sub o intensă presiune diplomatică şi militară, care va continua până la eliberarea tuturor ostaticilor. 

VINERI, 20 octombrie: Israelul evacuează un oraş din nord.

UPDATE 45: Israelul admite că una din loviturile sale aeriene a avariat o bisercă ortodoxă din Gaza, dar spune că ținta a fost un centru de comandă Hamas din apropiere. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a amintit că Hamas se poziționează intenționat în zonele cu civili pentru a-i folosi drept scuturi umane. Guvernul din Gaza condus de Hamas afirmă că 18 creștini palestinieni au fost uciși în explozia de la Biserica Sf. Porfirie, iar Patriarhia ortodoxă de la Ierusalim a condamnat atacul israelian. Potrivit presei internaționale, a fost lovită o anexă a vechii biserici unde se adăposteau zeci de persoane.

UPDATE 44: Israelul va evacua orașul Kyriat Shmona, din nord, de la granița cu Libanul, ameninţat de loviturile grupării islamiste pro-iraniene Hezbollah - a anunțat, vineri, armata israeliană, citată de agenţiile internaţionale de presă. Potrivit sursei, circa 25.000 de locuitori se vor muta „în case de primire, finanțate de stat”. În ajun, armata a raportat un atac cu lansatoare de rachete antitanc de pe teritoriul libanez și a răspuns atacând „infrastructura Hezbollah”. Au fost lansate și raiduri aeriene împotriva islamiştilor. De la începutul războiului declanșat de atacul fără precedent al palestinienilor din gruparea Hamas, în sudul Israelului, pe 7 octombrie, ciocnirile de la granița israeliano-libaneză au provocat în jur de douăzeci de morți de partea libaneză, majoritatea luptători, precum și un jurnalist de la agenția Reuters și doi civili. Pe partea israeliană, cel puțin trei persoane au fost ucise. 

JOI, 19 octombrie: Egiptul acceptă să deschidă frontiera cu Gaza pentru ajutoare umanitare.

UPDATE 43: Prima femeie aleasă în biroul politic al Hamas, Jamila Șanti, a fost ucisă într-un raid israelian în Fâșia Gaza - a anunțat, joi, mișcarea islamistă palestiniană, citată de agențiile internaționale de știri. Șanti (64 de ani) a fost cooptată în 2021, după alegeri interne, la conducerea Hamas, formată din 20 de membri. O altă femeie, Fatima Șurab, s-a alăturat ulterior biroului politic, pe un loc care i-a revenit automat, ca președintă a comisiei pentru femei. Intrarea lor în politică a fost interpretată de analiști ca un „semnal pozitiv” trimis de Hamas comunității internaționale și ca o așa-zisă deschidere a islamiștilor față de femei, într-o societate foarte patriarhală.

UPDATE 42: Premierul britanic, Rishi Sunak a sosit în Israel într-o vizită de solidaritate, la o zi după cea a preşedintelui american Joe Biden. Şeful guvernului de la Londra ar urma să insiste pentru livrarea ajutoarelor umanitare în Gaza, cât mai curând posibil. Referitor la explozia recentă de la spitalul din Gaza pentru care israelienii şi palestinienii se acuză reciproc, Sunak a spus că este timpul ca liderii din regiune și din întreaga lume să se unească pentru a evita escaladarea periculoasă a conflictului şi a adăugat că Marea Britanie va fi în fruntea acestui efort.

UPDATE 41: Egiptul a confirmat că va deschide punctul de trecere spre Gaza pentru 20 de camioane cu ajutoare umanitare. Preşedintele american Joe Biden anunţase anterior că s-a înţeles în această privinţă cu omologul său egiptean în timpul unei convorbiri purtate pe drumul său de întoarcere din Israel. Biden a precizat că a obţinut şi acordul israelienilor pentru a permite accesul ajutoarelor în Gaza, care ar putea ajunge mâine la civilii palestineni confruntaţi cu lipsa apei alimentelor şi a medicamentelor. Washingtonul vrea să convingă Egiptul să deschidă punctul de frontieră şi pe celălalt sens pentru palestinenii care vor să plece din Gaza, în special cei care au şi cetăţenie americană. 

Miercuri, 18 octombrie: Sute de morţi într-un spital din Gaza. Părţile se acuză reciproc.

UPDATE 40: Noi proteste anti-israeliene au loc în țări din Orientul Mijlociu, în urma exploziei de ieri de la un spital din Gaza, pentru care palestinienii acuză Israelul. Armata israeliană i-a învinovățit pe palestineni că încearcă să ascundă un tir așuat al propriilor rachete, dar acuzațiile Hamas au stârnit un nou val de mânie printre musulmani. În Iran, principalul susținător Hamas, protestele au fost încurajate de președintele țării, Ebrahim Raisi într-un discurs televizat. Lângă Ramallah, în Cisiordania, forțele israeliene au împușcat mortal doi adolescenți în timpul manifestațiilor violente.

UPDATE 39: Turcia afirmă că discuțiile cu gruparea palestiniană Hamas pentru eliberarea ostaticilor capturați din Israel nu au adus încă nimic concret. Ministrul de externe, Hakan Fidan a declarat că sunt discuții și întâlniri prin intermediul serviciilor de informații cu liderii Hamas, aflați în prezent în Qatar care are și el astfel de convorbiri. Spre deosebire de Statele Unite și Uniunea Europeană, Turcia nu consideră Hamas un grup terorist și găzduiește membri ai organizației palestiniene. Ankara și-a înăsprit retorica împotriva Israelului, mai ales după explozia de ieri de la spitalul din Gaza, pe care palestinienii au pus-o pe seama unui atac aerian israelian, în timp ce Israelul afirmă că a fost cauzată de militanți palestinieni.

UPDATE 38: Departamentul american al Trezoreriei a anunțat, miercuri, instituirea de sancțiuni împotriva a zece „membri cheie ai Hamas”, aflați în Fâșia Gaza, precum și în Sudan, Turcia, Algeria și Qatar, care participă la finanțarea grupării islamiste palestiniene. Sancțiunile prevăd înghețarea activelor  deținute, direct sau indirect, în Statele Unite de persoanele vizate, precum și interdicția pentru orice cetățean sau entitate americană de a efectua tranzacții cu acestea. Măsura, care vizează în special „membri ce gestionează portofoliile de investiții Hamas”, a fost anunțată într-un moment în care președintele american Joe Biden vizitează Israelul. Până în prezent, autoritățile americane au adoptat sancțiuni împotriva a „aproape o mie de persoane sau organizații cu legături cu terorismul sau cu finanțarea terorismului de către regimul iranian sau organizații conexe, inclusiv Hamas, Hezbollah.”

UPDATE 37: Israelul a afirmat, miercuri dimineaţă, că are „dovada” responsabilităţii organizaţiei teroriste palestiniene Jihadului Islamic pentru atacul asupra unui spital din Fâşia Gaza, soldat cu moartea a cel puţin 500 de persoane. Părţile se acuză reciproc pentru masacru. În Cisiordania, preşedintele palestinian Mahmud Abbas a afirmat că Israelul e vinovat pentru această crimă, pe care a numit-o de neiertat. Oficialii israelieni susţin că spitalul a fost lovit de o rachetă palestiniană care şi-ar fi greşit ţinta.

Marţi, 17 octombrie. Biden merge în Israel

UPDATE 36: Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat asupra incercărilor de a-i împinge pe refugiații palestinieni în Iordania sau Egipt, atrăgând atenție că situația umanitară trebuie rezolvată în interiorul teritoriilor palestiniene Gaza și Cisiordania. După convorbirile de la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, regele Abdullah a declarat că planul anumitor suspecți obișnuiți de a încerca să creeze probleme de facto pe teren reprezintă o linie roșie. ”Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt”, a insistat regele iordanian, care va discuta problema și cu președintele american Biden, așteptat la Amman după vizita de mâine din Israel.  

UPDATE 35: Israelul se va confrunta cu o nouă undă de șoc dacă nu oprește „atrocitățile” din Fâșia Gaza – a declarat, marți, comandantul adjunct al Gărzilor Revoluționare din Iran, Ali Fadavi, citat de presa de stat de la Teheran. El amenință că „șocurile frontului de rezistență împotriva regimului sionist (Israel - n. red.) vor continua, până când această tumoare canceroasă va fi eradicată de pe harta lumii”. Regimul islamist din Iran e considerat un protector al organizației palestiniene Hamas și a fost suspectat că a orchestrat atacul acesteia asupra Israelului, declanșat pe 7 octombrie.

UPDATE 34: Președintele american Joe Biden face mâine o vizită cu miză mare în Israel, pentru a-și arăta sprijinul faţă de războiul aliatului său împotriva Hamas, după ce Washingtonul a declarat că premierul Benjamin Netanyahu a fost de acord să permită ca ajutorul umanitar internaţional să ajungă la civilii din Gaza. Zeci de camioane cu ajutoare sunt blocate în Egipt,  la punctul de trecere spre sudul Fâşiei Gaza, unde sunt masaţi sute de mii de palestinieni care s-au refugiat de teama unei operaţiuni terestre israeliene. Biden urmează să se intereseze şi de obiectivele israeliene de război, după ce a declarat că Israelul are tot dreptul să riposteze la atacurile Hamas, dar că reocuparea enclavei palestiniene ar fi o greşeală. 

Luni, 16 octombrie: „Nu există nicio încetare a focului”.  

UPDATE 34: Gruparea paramilitară libaneză Hezbollah afirmă că a început să distrugă camerele de supraveghere de la mai multe posturi ale armatei israeliene, de-a lungul forntierei cu Libanul. Hezbollah a lansat o înregistrare video cu lunetiști care distrug camerele, inclusiv la un punct militar de lângă orașul israelian Metula. Organizația pro-iraniană pare să urmărească să împiedice armata israeliană să-i monitorizete mișcările de partea libaneză a graniței. Există temeri că Hezbollah ar putea deschide al doilea front al răboiului dintre Israel și Hamas.

UPDATE 33:  Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, luni, că, în această etapă, n-a fost convenită „nicio încetare a focului” între Israel și Hamasul palestinian. „Nu există nicio încetare a focului și nu există nicio intrare de ajutor umanitar în Gaza în schimbul ieșirii străinilor” - a precizat sursa citată, după ce media internaționale invocaseră încheiarea unui armistițiu. Israelul a îndemnat locuitorii din nordul Fâșiei Gazei - aproximativ 1,1 milioane de oameni, dintr-o populație totală de 2,4 milioane - să fugă spre sud, spunând că va ținti în nord centrele de comandă ale  islamiștilor. Tot luni, armata israeliană a promis că se va „abține” să lovească așa-numitele coridoare de evacuare care leagă nordul de sudul Fâșiei. Aproximativ 2.750 de persoane au murit în Gaza în loviturile israeliene, potrivit autorităților locale, de obediență Hamas. Peste 1.400 de oameni au fost uciși în Israel în timpul operațiunii de comando lansată de Hamas pe 7 octombrie.

Duminică, 15 octombrie: Israelul pregăteşte o ofensivă totală în Gaza

UPDATE 32: Armata israeliană a declarat că are în plan un atac combinat terestru, aerian şi naval asupra Fâşiei Gaza, la o săptămână de la asaltul fără precedent al grupării Hamas pe teritoriul israelian. Un purtător de cuvânt al armatei a afirmat că atacul nu va începe azi, din considerente umanitare, pentru a da mai mult timp palestinienilor din nordul Fâşiei Gaza să se mute în sud. Premierul Netanyahu le-a spus ieri soldaţilor israelieni din prima linie că următoare etapă se apropie, iar analiştii cred că Israelul va declanşa ofensiva în cel mult câteva zile. 

Sâmbătă, 14 octombrie: peste 700 de copii uciși în Gaza.

UPDATE 31: Cel puțin cinci israelieni și patru străini ținuți ostatici de Hamas în Fâșia Gaza au fost uciși în atacurile israeliene din ultimele 24 de ore - a anunțat, sâmbătă, aripa militară a mișcării islamiste palestiniene, citată de media internaționale. Potrivit aceleiași surse, noile decese ridică la 22 numărul  ostaticilor uciși în bombardamentele armatei israeliene de la începutul războiului, în urmă cu o săptămână. Peste 150 de israelieni, străini și persoane cu dublă cetățenie au fost luați ostatici de Hamas pe 7 octombrie, conform guvernului israelian.

UPDATE 30: Numărul oamenilor uciși în Fășia Gaza în bombardamentele armatei israeliene a crescut la 2.215, între care 724 de copii – a anunțat, sâmbătă dimineață, administrația palestiniană de acolo. Tot sâmbătă, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, citat de media internaționale, a afirmat că peste 1.300 de clădiri au fost complet distruse în bombardamente. Potrivit sursei, 5.540 de case „au fost (parțial) distruse” și aproape 3.750 sunt atât de avariate, încât au devenit de nelocuit.

Vineri, 13 octombrie: Israelul le cere palestinienilor să evacueze nordul Fâşiei Gaza

UPDATE 29: Hamas afirmă că 13 israelieni şi străini, pe care-i ţine ostatici în Fâşia Gaza au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene în ultimele 24 de ore. Hamas a răpit aproximativ 150 de persoane în timpul atacului pe scară largă lansat sâmbăta trecută în Israel. Gruparea a ameninţat anterior că va ucide câte un ostatic, de fiecare dată când Israelul bombardează  fără avertisment locuinţele civililor din Gaza. Pe de altă parte, un oficial Hamas le-a cerut palestinienilor din nordul enclavei să nu ţină seama de ordinul de evacuare dat de Israel. El a descris avertismentul israelian drept propagandă şi le-a cerut oamenilor să rămână pe loc. Se crede că Israelul a cerut evacuarea civililor înaintea declanşării unei ofensive terestre în Gaza.

UPDATE 28: Israelul a cerut evacuarea palestinienilor din nordul Fâşiei Gaza în 24 de ore, măsură care ar putea prefigura o ofensivă terestră, după aproape o săptămână de represalii aeriene ca răspuns la atacurile Hamas de sâmbătă. Armata israeliană a informat Naţiunile Unite, care au cerut însă Israelului să-şi anuleze ordinul de strămutare. Potrivit ONU, mişcarea ar viza peste un milion de persoane, cu consecinţe umanitare devastatoare. Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan a calificat răspunsul Organizaţiei drept "ruşinos", în condiţiile în care, spune el, Israelul încearcă să-i ferească pe palestinienii neimplicaţi în operaţiunea sa militară împotriva Hamas. Ambasadorul afirmă că ONU dă lecţii Israelului, în loc să-i stea alături când cetăţenii săi sunt măcelăriţi de teroriştii Hamas.

Joi, 12 octombrie: Guvern nou în Israel. 1.200 de morți în Gaza. Sute de mii de oameni și-au părăsit casele.

UPDATE 27: Un grup de experți independenți ai Națiunilor Unite a afirmă că loviturile aeriene din Gaza lansate de Israel ca represalii după atacurile Hamas reprezintă o ”pedeapsă colectivă”. În timp ce condamnă ”crimele oribile comise de Hamas”, grupul din care fac parte și mai mulți raportori ai ONU declară că Israelul a recurs la ”atacuri militare fără discriminare împotriva poporului palestinian din Gaza”, deja epuizat ”de 16 ani de blocadă și de cinci războaie majore.” Grupul de experți ONU subliniază că nu există nicio justificare pentru violența care vizează fără discernământ civili nevinovați, fie din partea Hamas, fie a forțelor israeliene. Acest lucru este absolut interzis de dreptul internațional și echivalează cu o crimă de război”. La fel și răpirea civililor de către Hamas, se mai arată în comunicat.

UPDATE 26: Numărul persoanelor ucise în bombardamentele armatei israeliene asupra Fâșiei Gaza a crescut la 1.200 - a anunțat, joi, ministerul Sănătății din așa-numitul guvern Hamas, care controlează regiunea. Potrivit sursei, circa 5.600 de oameni ar fi fost răniți. Tot joi, Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a anunțat că peste 338.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească casele din Fâșia Gaza, a cărei populație totală e de 2,3 milioane de locuitori.

UPDATE 25: Israelul a format un guvern de urgenţă naţională în momentul în care armata se pregăteşte de o ofensivă terestră în Gaza. În cabinetul de război intră şi liderul opoziţiei de centru, Benny Gantz, fost ministru al apărării. El a declarat că nu este un parteneriat politic, ci o soartă comună. "Acum suntem toţi soldaţi ai Israelului", a spus Gantz aflat alături de premierul Benjamin Netanyahu. Aviaţia israeliană bombardează sistematic Fâşia Gaza în timp ce tancurile sunt masate în jurul enclavei palestiniene. 

TAROM îşi suspendă cursele regulate spre Israel.

UPDATE 24: Compania aeriană românească de stat TAROM anunţă că, de joi, va suspenda temporar cursa regulată spre şi dinspre Tel Aviv, dar va continua să opereze curse speciale, la solicitarea celulei de criză a ministerului de Externe. Într-un comunicat difuzat miercuri, compania precizează că rămâne în strânsă legătură cu autorităţile statului în gestionarea situaţiei actuale. TAROM este una dintre puţinele companii care nu şi-au anulat cursele spre Tel Aviv după atacurile teroriste ale organizaţiei islamiste Hamas împotriva Israelului. În plus, a decis dublarea curselor pe relaţia Tel Aviv-Bucureşti între 7 şi 10 octombrie, interval în care a readus în ţară sute de români. Tot miercuri, cele două camere ale Legislativului de la Bucureşti, reunite în şedinţă comună, au adoptat o Declaraţie în care îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul, condamnă cu fermitate atacurile organizaţiei teroriste Hamas, crimele şi violenţa dezlănţuite asupra populaţiei civile şi îşi exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. 

Miercuri, 11 octombrie: Peste 150 de ţinte Hamas din Gaza, lovite peste noapte de aviaţia israeliană. 

UPDATE 23: Cel puțin 169 de soldați israelieni au fost uciși în luptele împotriva Hamas, la patru zile după atacul masiv lansat de mișcarea islamistă palestiniană în aşezări din Israel – a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Daniel Hagari. „Am informat familiile a 169 de soldați israelieni căzuți” – le-a declarat el reporterilor, adăugând că au fost contactate și familiile a 60 de persoane răpite de islamişti și duse în Fâşia Gaza.

UPDATE 22: Armata israeliană a bombardat, printre altele, casa tatălui lui Mohammad Deif, comandantul militar al Hamas. Fratele, fiul lui şi fiica acestuia au fost ucişi, potrivit rapoartelor palestiniene citate de presa israeliană. Deif este cel mai căutat terorist palestinian şi considerat creierul masivului atac Hamas de sâmbătă în care au murit peste 1.200 de israelieni.

Marţi, 10 octombrie: Israelul ar fi eliminat doi membri ai conducerii Hamas.

UPDATE 21: Armata israeliană afirmă că teroriștii Hamas au ucis zeci de copii într-o singură localitate. Armata  a dus zeci de jurnaliști străini în mica așezare Kfar Aza, aflată la 5 kilometri de granița cu Gaza pentru a vedea direct crimele și distrugerile provocate de teroriștii Hamas în această săptămână. Potrivit unuia dintre comandanți, armata a găsit acolo cadavrele a aproximativ 40 de copii, dintre care unii au fost decapitați. ”Nu e război...e un masacru” le-a declarat reporterilor generalul Itai Veruv, comandantul operațiunilor în teritoriul inamic. Cu explozii și focuri de artilerie pe fundal, echipele de jurnaliști, purtând căști și veste anti-glonț, au străbătut kibuțul Kfar Aza distrus, unde cadavrele teroriștilor palestinieni încă zăceau în afara caselor afectate de incendii.

UPDATE 20: Doi membri ai biroului politic al Hamas, Jawad Abu Shammala și Zakaria Abu Maamar, au fost uciși într-un atac aerian la Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza - a declarat, marți, un oficial al grupării islamiste, citat de media internaționale. Armata israeliană a confirmat uciderea lui Abu Shammala.

UPDATE 19: Asediul total asupra Fâșiei Gaza, anunțat în ajun de ministrul israelian al Apărării, contravine dreptului internațional umanitar - au reamintit, marți, Națiunile Unite. „Impunerea asediilor care pun în pericol viața civililor, prin privarea acestora de bunuri esențiale pentru supraviețuire, este interzisă de dreptul internațional umanitar” - a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, într-un comunicat de presă.

UPDATE 18:  Trei jurnalişti palestinieni au fost ucişi, marţi, într-un atac aerian israelian ce a vizat o clădire rezidenţială din apropierea portului oraşului Gaza - au afirmat surse locale, citate de agențiile internaționale de știri. Sindicatul local al jurnaliştilor anunță, într-un comunicat, „martiriul a trei jurnalişti din Fâşia Gaza, în timpul agresiunii israeliene în curs”. Directorul biroului de presă al așa-numitului guvern condus de mișcarea islamistă Hamas, Salameh Maarouf, a furnizat și identitățile victimelor: Said al-Taweel, Mohammed Sobboh și Hisham Nawajhah.

UPDATE 17:  Armata israeliană a anunţat, marți dimineață, că a găsit „aproximativ 1.500 de cadavre” ale luptătorilor Hamas care-au intrat sâmbătă în ţară. În a patra zi de ostilități, „armata și-a recăpătat mai mult sau mai puțin controlul asupra gardului de la frontiera” cu Fâşia Gaza „dar infiltrări (mai) pot avea loc” – a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat de media internaţionale.

 

Luni, 9 octombrie: Israelul susține că deține controlul total în sud.

UPDATE 16: Armata israeliană deține „controlul total” asupra orașelor din sudul țării atacate de combatanții grupării palestiniene Hamas, veniți din Fâșia Gaza - a declarat, luni, un purtător militar de cuvânt, generalul Daniel Hagari, citat de media internaționale. El a recunoscut, totuși, că „mai pot exista teroriști în zonă”.

UPDATE 15: Organizația Națiunilor Unite afirmă că peste 123.000 de oameni din Fâşia Gaza au fost strămutaţi în interioriul teritoriului, în mare parte "din cauza fricii, preocupărilor legate de siguranţă și a distrugerii caselor lor”. Agenţia umanitară a ONU, OCHA anunţă că peste jumătate sunt adăpostiţi în şcoli. În Gaza trăiesc 2,3 milioane de palestinieni, iar înainte de a lansa represaliile aeriene la atacurile Hamas de sâmbătă, Israelul i-a avertizat pe cei care locuiesc în anumite zone să plece.

UPDATE 14: Preţurile la petrol au urcat pe pieţele asiatice, în urma îngrijorărilor legate de războiul israeliano-palestinian. Analiștii se gândesc la implicațiile conflictului, la durată şi la riscul extinderii în regiune. Sunt considerate esenţiale răspunsurile israeliene și americane la sprijinul Iranului pentru Hamas. Wall Street Journal a relatat că Teheranul a ajutat la planificarea atacurilor, dar misiunea Iranului la ONU a negat implicarea, iar secretarul de stat american, Antony Blinken a declarat că  Statele Unite nu au văzut deocamdată vreo dovadă a implicării directe a Iranului în atacul lansat sâmbătă de Hamas împotriva Israelului.  

UPDATE 13: Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat, după ofensiva mişcării islamiste Hamas, amânarea meciului dintre naţionalele Israelului şi Elveţiei, programat joi, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024, din care face parte şi România. ''În lumina actualelor condiţii de securitate din Israel, UEFA a decis să amâne toate meciurile prevăzute în această ţară în următoarele două săptămâni. Noile date vor fi confirmate în timp util'' - se arată într-un comunicat al forului continental. Pe de altă parte, echipa națională de fotbal a României s-a întrunit pentru meciurile de joi, în deplasare, cu Belarus şi duminică, acasă, cu Andorra, din preliminarii. Ambele jocuri se vor disputa fără spectatori. La meciul cu Andorra, de pe teren propriu, va fi permis accesul gratuit copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani. După şase meciuri disputate în preliminariile EURO 2024, cu trei victorii și trei remize, naţionala României ocupă locul 2 în clasamentul grupei, cu 12 puncte, la două distanţă de liderul Elveţia. Primele două clasate merg la turneul final din Germania. România n-a mai ajuns la un European de fotbal din 2016, iar la un Mondial din 1998.

UPDATE 12: Ministerul de Externe de la București informează că, în urma demersurilor  celulei sale de criză, 245 de cetăţeni români, printre care şi două grupuri de pelerini, au fost repatriaţi din Israel, cu două curse operate de compania de stat TAROM și două curse operate de o companie aeriană privată. MAE informează că pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, în Cisisordania, cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport. Ministerul reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica 'Alerte de călătorie' de pe pagina sa de internet. Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate, la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet telaviv.mae.ro, consular-protection.ec.europa.eu şi www.mae.ro - rubrica 'Sfaturi de călătorie' şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare 'Un SMS îţi poate salva viaţa!'. 

UPDATE 11: Armata israeliană continua, luni dimineață, să lupte cu combatanții palestinieni infiltrați în sudul țării din Fâșia Gaza, după ce, în timpul nopții, a lovit „peste 500 de ținte” ale organizațiilor Hamas și Jihadul Islamic. „Există șapte sau opt locuri (…) unde încă” se poartă lupte - a spus un purtător militar de cuvânt, citat de agențiile internaționale de presă. Este a treia zi de ciocniri, soldate cu peste 1.100 de morți în total – mai bine de 700 de israelieni, potrivit unui nou raport, publicat tot luni, și 413 de palestinieni, conform așa-ziselor autorități locale, de obediență Hamas.

Duminică, 8 octombrie: Israelul declară război

UPDATE 10: Cabinetul israelian de securitate a declarat, duminică, în mod oficial, starea de război – a anunțat biroul de presă al guvernului. Decizia a fost adoptată în conformitate cu legile fundamentale ale țării, care țin loc de constituție. Între timp, numărul persoanelor ucise de militanții Hamas a trecut de 600. Bilanțul „nu este [...] definitiv” – au subliniat autoritățile, precizând că din cei 2.000 de răniți înregistrați în țară, 200 sunt „în stare critică”. Tot duminică, guvernul israelian a anunțat că mișcarea islamistă palestiniană a luat „peste 100 de prizonieri” după ce combatanții săi au trecut, în ajun, granița dinspre Fâșia Gaza.

UPDATE 9: Doi turiști israelieni și un egiptean au fost uciși, duminică, de un ofițer de poliție la Alexandria, pe coasta de nord a Egiptului  - anunţă media locale apropiate aparatului de securitate. În plin război dintre Israel și Hamasul palestinian, "un polițist din Alexandria a tras orbește cu arma personală asupra unui grup de turiști israelieni (...). Doi turiști, precum și un egiptean au fost uciși, iar polițistul a fost reținut" - susţine televiziunea Extra News, citată de agenţiile internaţionale de ştiri.

UPDATE 8: Bilanțul atacului Hamas asupra Israelului a ajuns la 350 de morți și peste 1800 de răniți, informează armata israliană citată de CNN. A crescut și bilanțul în Gaza, la peste 300 de morți și 2000 de răniți. Un purtător de cuvânt al armatei a spus, totodată, că sute de militanți Hamas au fost uciși și câteva zeci capturați de forțele israeliene.  Între timp, forțele israeliene sunt angrenate în operațiuni de eliminare a ultimilor militanți care se mai află în Israel, iar Hamasul transmite că au loc lupte violente în mai multe locații.

UPDATE 7: Hezbollahul a revendicat tirurile de mortiere asupra Israelului. Atacul a vizat fermele Shebaa, o zonă disputată de la granița dintre Israel, Liban și Siria care a fost anexată de Israel.

UPDATE 6: Bilanțul atacului Hamas a ajuns, în Israel, la cel puțin 250 de morți și peste 1500 de morți, în timp ce în Gaza s-au înregistrat, în urma loviturilor israeliene, peste 250 de morți și 1800 de răniți. În timp ce luptele continuă, Israelul a decis să taie livrările de electricitate în Gaza, precum și accesul combustibilului și bunurilor în Fâșie. Duminică dimineață asupra Israelului au fost lansate tiruri de mortier din sudul Libanului, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie. În sudul Libanului, de unde a fost lansat atacul, sunt active și unele grupări palestiniene, dar regiunea e controlată de organizația islamistă șiită Hezbollah, principalul aliat al Iranului în regiune. Hezbollahul are la dispoziție un arsenal considerabil de rachete cu care amenință nordul Israelului, dar și numeroși luptători cu experiența războiului sirian, la care gruparea libaneză a participat alături de forțele președintelui Bașar al-Assad. Hezbollahul a fost implicat și în două conflicte cu Israelul, primul încheiat în 2000 cu retragerea Israelului din sudul Libanului, iar cel de-al doilea, în 2006. Incidentele de la granița israeliano-libaneză amplifică temerile privind o extindere a conflictului din Fâșia Gaza.

Sâmbătă, 7 octombrie: Hamasul atacă Israelul

UPDATE 5: Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a confirmat, sâmbătă, că „soldați și civili israelieni” au fost răpiți în timpul infiltrării membrilor înarmați ai Hamas pe teritoriul israelian. „Sunt soldați și civili răpiți (şi transferaţi în Fâșia Gaza - n.red.). Nu pot da cifre în acest moment. Aceasta este o crimă de război pe care Hamas a comis-o și va plăti prețul” - a declarat purtătorul de cuvânt, citat de media internaţionale.

UPDATE 4: Ramura armată a grupării palestiniene Hamas a afirmat, sâmbătă seară, că oamenii săi sunt încă angajaţi în lupte în 25 de puncte din Israel. Potrivit autorităţilor israeliene, cel puţin o sută de oameni au fost ucişi de combatanţii palestinieni care-au intrat în ţară. În Fâşia Gaza, riposta armatei israeliene ar fi provocat circa 200 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, potrivit ministerului Sănătăţii din aşa-numita administraţie  Hamas.

UPDATE 3:  Cel puţin 40 de persoane au fost ucise după ce gruparea palestiniană Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului. Ministerul israelian al Sănătăţii  a precizat că alte 779 persoane au fost rănite.

UPDATE 2: Evenimentele din Israel, soldate cu morţi şi răniţi, au atras imediat reacţii internaţionale, inclusiv din partea României, care a condamnat ferm atacurile grupării palestiniene Hamas. “Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor şi către cei care sunt atacaţi” - a scris şeful statului român, Klaus Iohannis, pe Twitter. Într-un comunicat, ministerul român de Externe a subliniat dreptul suveran la autoapărare al statului Israel. Totodată, diplomaţia de la Bucureşti a ridicat nivelul de alertă de călătorie pentru Israel, românii fiind sfătuiţi să-şi reprogrameze deplasările în zonă sau, dacă sunt deja acolo, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi să părăsească ţara atunci când situaţia o va permite. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid acasă a celor aproximativ 790 de români aflaţi ca pelerini în Israel.

UPDATE 1: Gruparea palestiniană Hamas a lansat, sâmbătă, din Fâşia Gaza, un atac fără precedent asupra Israelului. Sub acoperirea unui baraj de mii de rachete, militanţii palestinieni s-au infiltrat în Israel folosindu-se de motociclete, parapante şi bărci. Radioul israelian, preluat de media internaţionale, relatează că 35 de soldaţi israelieni au fost răpiţi şi duşi în Gaza. Potrivit serviciilor israeliene de urgenţă, cel puţin 22 de persoane au fost ucise, iar câteva sute rănite. Corespondentul Radio România în Israel precizează că premierul Benjamin Netanyahu a declarat într-un mesaj video că ţara este în război. Acelaşi corespondent apreciază că, la fel ca în urmă cu 50 de ani, în ajunul Războiului de Yom Kippur, toate serviciile de informaţii ale Israelului au clacat, iar în sudul ţării luptători şi civili palestinieni îşi fac de cap.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Armata israeliană se declară pe picior de război după un atac masiv cu rachete lansat de gruparea Hamas din Fâişia Gaza. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi două au fost rănite de una din rachete care a lovit o clădire dintr-o zonă centrală a Israelului. Presa israeliană relatează că terorişti palestinieni s-au infiltrat în trei oraşe din sud unde au luat ostatici civili. Premierul Benjamin Netanyahu a convocat Cabinetul de Securitate, iar ministrul Apărării a semnat ordinul de mobilizare a rezerviştilor, dar în prima fază, răspunsul militar al Israelului a fost minim.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 83 min
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș

Cu implicarea vicepreşedintelelui Consiliului Judeţean, Marius-Florinel Nicolaescu, locuinţele cumpărate pentru persoane vulnerabile nu erau finalizate şi nu erau racordate la reţelele de apă, gaze şi canalizare, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei

Primarul Vitali Barabaș crede că „inamicul a primit ordinul de a pune mâna cu orice preț pe orașul” în care s-ar mai afla mai puțin de 1.300 de civili.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza

Locuitorii Fâșiei consideră că o ofensivă terestră israeliană în zonele de sud este iminentă.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023