PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru libertatea palestinienilor

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru libertatea palestinienilor
  |  

Daruieste Viata

„Operațiunea militară specială” din Ucraina are ca obiective salvarea Rusiei de Occidentul agresiv, dar și eliberarea poporului palestinian, spune Vladimir Putin.

Propagandă: Cetățenii ruși luptă pe teritoriul Ucrainei nu doar pentru viitorul statului lor, dar și pentru independența Palestinei

ȘTIRE: Putin consideră că SUA și elitele din Occident sunt vinovate de războiul din Ucraina și Orientul Apropiat: „Elitele americane și sateliții acestora sunt beneficiarii principali ai instabilității mondiale”

[...]

„Noi putem ajuta Palestina, luptând împotriva celor care au organizat această tragedie. Noi, Rusia, facem acest lucru în cadrul operațiunii militare speciale. Luptăm și pentru ei, și pentru noi și pentru cei care vor adevărata libertate. Militarii noștri luptă la Donețk, Avdiivka și Dnipro pentru adevăr și împotriva răului, discriminării, rasismului și neonazismului încurajat de Occident. Este vorba de soldații și ofițerii noștri. Așa face un bărbat adevărat – ia arma în mână și luptă alături de frații săi. Un bărbat adevărat se află acolo unde se decide soarta Rusiei, dar și a lumii, inclusiv soarta poporului palestinian”

[...].

Viitorul Palestinei independente se decide pe câmpul de luptă din Ucraina. De aceea, păianjenul atlantic care seamănă haos trebuie să fie învins atât în Ucraina, cât și în Fâșia Gaza, dar și să fie oprit în contextul încercărilor de a distruge Rusia din interior.

NARAȚIUNE: Rusia luptă pe teritoriul Ucrainei pentru libertatea poporului palestinian.

Realitate: Rusia se folosește de „cauza palestiniană” ca să atragă voluntari pentru războiul din Ucraina

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022 fără să existe vreo legătură cu Fâșia Gaza sau alte conflicte care nu erau în acea perioadă într-o fază fierbinte. Comunitatea internațională a condamnat în repetate rânduri agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. La un an de la declanșarea invaziei, Adunarea Generală a ONU a cerut retragerea imediată a trupelor ruse care au invadat Ucraina. Țările membre ONU au votat cu o majoritate foarte largă o rezoluție care reafirmă angajamentul față de integritatea teritorială a Ucrainei şi cere ca Rusia „să-şi retragă imediat, complet şi necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul ucrainean în cadrul granițelor recunoscute internațional ale țârii". În martie a.c. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea de crime de război în Ucraina. Așadar, războiul din Ucraina nu este o „operațiune militară specială” de salvare a Rusiei, ci de invadare a unui stat independent.

Vladimir Putin leagă conflictul din Ucraina care are loc din vina Rusiei de cel din Israel, dând vina pe SUA și Occident pentru „semănarea haosului” și încercările repetate de a distruge unitatea rușilor din interior. El s-a referit la protestul antisemit din Daghestan, în Caucazul de Nord al Rusiei, o zonă majoritar musulmană. Sute de oameni s-au adunat pe 29 octombrie la aeroportul din Mahacikala, înainte de sosirea unui zbor de la Tel Aviv. Protestul spontan s-a transformat într-o manifestație antisemită violentă. Liderul cecen Ramzan Kadîrov le-a cerut protestatarilor să se calmeze și a avertizat că, în caz contrar, forțele de ordine vor trage asupra lor.

Încercând că gestioneze criza apărută, propaganda rusă a folosit subiectul războiului din Fâșia Gaza pentru a încuraja înrolarea bărbaților în trupele armatei ruse care luptă pe teritoriul Ucrainei. Majoritatea organelor guvernamentale de presă l-au citat pe Putin, care a încercat să convingă comunitățile musulmane din Rusia că eliberarea un stat palestinian independent ar putea să aibă loc doar dacă Ucraina va fi învinsă pe câmpul de luptă. Potrivit acestei logici hibride, dacă SUA și Occidentul își doresc să distrugă Rusia și se opun libertății poporului palestinian, atunci înfrângerea Ucrainei va însemna o înfrângere a Vestului și apariția unei șanse reale pentru independența Palestinei. Putin și propaganda rusă manipulează opinia publică prin astfel de comparații pentru că o victoria Rusiei în război nu are nicio legătură cu statutul Palestinei sau cel puțin această legătură este absolut exagerată.

În realitate, în loc să-i condamne oficial pe cei care au protestat pro-Palestina și anti-Israel, Putin încearcă să direcționeze nemulțumirea socială în direcția dorită de propaganda rusă: cei care vor să-și ajute frații musulmani din Fâșia Gaza trebuie să se înroleze în armata rusă și să lupte pe teritoriul Ucrainei, iar cei care deja sunt militari ruși, trebuie să continue să se afle acolo.

De notat că, în vreme ce UE și Statele Unite au desemnat Hamas drept organizație teroristă, Moscova are legături cu această organizație teroristă. De pildă, în martie a.c., o delegație palestiniană formată din membri Hamas s-a aflat la Moscova pentru discuții cu oficialii ruși. Delegația era formată din membri Hamas, organizație considerată teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană. În același timp, Rusia continuă să condamne SUA sau chiar Ucraina pentru sprijinirea conflictului din Israel, fără să ofere vreo probă. După atacurile teroriste din 7 octombrie, Rusia a propus o rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU prin care condamna violențele dar nu menționa Hamasul.

În ultimele trei săptămâni presa guvernamentală rusă a scris că Ucraina va fi abandonată de Occident în contextul evenimentelor din Israel. Potrivit propagandei pro-Kremlin, UE nu va mai ajuta financiar Ucraina. Presa rusă a mai scris că Zelenski nu mai este sprijinit în Occident, iar ucrainenii așteaptă salvarea de la Rusia.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  30/10/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  IAREX.RU, AIF.RU, NEWS.RU, TASS.RU, MK.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia luptă pe teritoriul Ucrainei pentru libertatea poporului palestinian
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023