Ucraina pregătește un atac asupra Transnistriei și are acordul Occidentului și Bucureștiul în calitate de protector al Republicii Moldova, potrivit unui narațiuni false din presa pro-Kremlin.
Trei scriitori moldoveni au încercat să ofere elevilor de la liceul cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Tighina ziare cu materiale care ar conținut falsuri despre istoria Transnistriei și poporul transnistrean, scrie Veridica.md.
Chișinăul s-ar pregăti (din nou) să atace militar Transnistria, după ce ar fi comis atrocități în timpul războiul din 1992, potrivit unei narațiuni false demontate de Veridica.md
Misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria e în avantajul României și Ucrainei, afirmă un așa-zis expert de la Tiraspol.
România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.
Toţi cetăţenii vor fi obligaţi să răspundă la întrebările recenzorilor şi să ofere răspunsuri corecte.
Incidentul s-ar fi produs la șase kilometri de granița cu Ucraina invadată de trupele ruse.
Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.
Șase secții de votare au fost deschise, duminică, în Transnistria secesionistă pentru alegerile prezidențiale din Rusia.
Le-ar fi distrus un elicopter dintr-o bază militară din Tiraspol.
Statele Unite își reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Radio Chișinău atestă că informația e falsă.
Reacția Chișinăului: e „o provocare în scopuri strict propagandistice”.
Chișinăul a impus taxe vamale companiilor din Transnistria pentru a aduce regiunea în componența României sau sub umbrela Occidentului, afirmă un deputat separatist, preluat de presa rusă și pro-rusă. Cu această ocazie sunt reluate și narațiuni mai vechi legate de Transnistria și conflictul din regiune.
UE și România vor ca Moldova să anexeze cu forța Transnistriei, iar armata moldovenească simulează atacuri asupra regiunii, scrie presa rusă, care spune că se va aplica scenariul din Nagorno Karabah.
Ea susține că, deși republica nu se confruntă cu o amenințare de ordin militar, la fel ca Ucraina vecină, în fiecare zi e ținta atacurilor hibride rusești.
În decembrie 1991, el a semnat, fără acordul Parlamentului, actul prin care republica devenea membru fondator al aşa-zisei Comunităţi a Statelor Independente.
Ea acuză, din nou, prezența trupelor rusești în Transnistria.
Fost lider al comuniștilor din regiune, Oleg Horjan a stat patru ani și jumătate în închisorile regimului separatist de la Tiraspol.
El consideră scăzută posibilitatea unei agresiuni cu caracter militar direct împotriva republicii.
Ministrul Apărării în guvernul pro-occidental de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, spune că nu există riscul unui atac iminent asupra Republicii Moldova.
Autoritățile constituționale ale Republicii Moldova sunt convinse că nu Ucraina este agresorul – precizează vicepremierul Oleg Serebrian.
Media internaționale notează că e imposibil să se verifice în mod independent aceste afirmații.
Acesta s-a declanșat la nici un an după ce Republica Moldova își proclamase independența față de Moscova.
El dă de înțeles că nu există niciun pericol real, așa cum pretinde Moscova.
Ministerul de Externe de la Bucureşti face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive şi provocatoare, precum şi la abţinerea de la orice declaraţii şi acte care pot afecta stabilitatea regiunii şi a Republicii Moldova.
Ministerul Apărării de la Chișinău menționează că nu există amenințări directe la adresa securității statului.
Guvern: „facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.”
Ucraina și Republica Moldova s-ar pregăti de o operațiune militară împotriva Transnistriei iar în ajutor va veni și o „armadă” de tancuri care staționează în România, scrie publicația rusă politnavigator, care face referire la afirmațiile unor așa-ziși experți ruși. La doar trei zile după publicarea narațiunii false în presă, aceasta a fost reluată oficial, într-o formă ușor modificată, de ministerul rus al Apărării.
În mediile avizate, circulă butada potrivit căreia Transnistria e cel mai mare teritoriu din lume, fiindcă rușii se retrag de 23 de ani și încă n-au terminat.