Trei scriitori moldoveni au încercat să ofere elevilor de la liceul cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Tighina ziare cu materiale care ar conținut falsuri despre istoria Transnistriei și poporul transnistrean, scrie Veridica.md.
Trei scriitori moldoveni au încercat să ofere elevilor de la liceul cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Tighina ziare cu materiale care ar conținut falsuri despre istoria Transnistriei și poporul transnistrean.
Dezinformare: Ziare pentru liceul „Alexandru cel Bun”, pline de falsuri despre istoria Transnistriei
ȘTIRE: „Rusia a ocupat Transnistria, în Dubăsari locuiesc români, toți transnistrenii sunt separatiști și barbari - sunt citate din ziarele pe care le aduceau scriitorii din Moldova elevilor din Tighina”, susține prezentatorul postului de televiziune „Pervi Pridnestrovski” (Primul Transnistrean”), afiliat regimului de la Tiraspol, referindu-se la cazul scriitorilor din dreapta Nistrului cărora le-a fost interzis asccesul pe teritoriul regiunii transnistrene pentru a ajunge la o întâlnire cu elevii și preofesorii de la liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina. În materialul video apare și un așa-numit grănicer de la „postul vamal” Tighina, care spune că în ziare ar fi fost articole în care era rescrisă în totalitate istoria războiului din 1992. „Federația Rusă este descrisă drept stat agresor. Această literatură era transmisă copiilor de la liceul din Tighina. Nu am putut să permitem acest lucru”, mai spune așa-zisul grănicer. În același timp, el susține că accesul scriitorilor pe teritoriul regiunii nu a fost interzis, ci doar că doar au fost oprite ziarele. În ziare se afirma că „transnistrenii sunt separatiști, care au comis atrocități împotriva poporului băștinaș”, potrivit realizatorilor reportajului. În material apare și așa-zisul politolog și deputat de la Tiraspol, Andrei Safonov, care susține că „scriitorii din Moldova aduceau ziare în care istoria era rescrisă”. Potrivit acestuia,în articole erau prezente sintagme, cum ar fi „barbarii ruși”, „marionetele rușilor”. Reporterul conchide că, de fapt, acest caz, cu implicarea scriitorilor moldoveni, pare să fie o nouă provocare din partea Chișinăului.
REALITATE: Scriitorii care au încercat să ajungă la Tighina aveau cu ei ziare în care era condamnată agresiunea rusă în Ucraina.
NARAȚIUNI FALSE: 1. Scriitorii moldoveni aduceau copiilor transnistreni din Tighina ziare cu informații false despre istoria Transnistriei și poporul transnistrean. 2. Acest caz ar reprezenta o nouă provocare din partea Chișinăului.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Tiraspolul vrea să inoculeze ideea că Chișinăul încearcă să manipuleze copiii din regiune, prezentându-le neadevăruri istorice. Este, de fapt, o nouă tentativă de tensionare a relațiilor cu Chișinăul, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Într-o postare pe Facebook, Dumitru Crudu, unul din cei trei scriitori, care nu au putut să ajungă la întâlnirea programată cu elevii de la liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina din 16 septembrie a.c., spune că după ce au fost lăsați să treacă de către așa-numiții vameși transnistreni, au fost opriți de „forțele de securitate” sau MGB-ul regimului de la Tiraspol. „Scopul lor era să ne oprească să ajungem la o întâlnire cu elevii Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina (Bender), programată la ora 14.00, iar pentru asta le trebuia un pretext, iar primul clenci pe care l-au găsit era că am duce un număr prea mare de exemplare din revista TIMPUL DIN ROMÂNIA. /…/ Le-au răsfoit până au descoperit că revista noastră conține un număr foarte de materiale care susțin Ucraina și condamnă invazia Rusiei în Ucraina /…/”, a explicat Dumitru Crudu.
Datorită intervenției Biroului politici de reintegrare, scriitorii au fost lăsați să plece după mai bine de o oră de interogatoriu și le-au fost întoarse actele sechestrate de „forțele de securitate”.
Citește articolul integral pe Veridica.md.