Agitație la Tiraspol
În ajun, Serebrian declarase că regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, din estul republicii, beneficiază de pe urma politicilor promovate de guvernul pro-occidental de la Chișinău, de pace, securitate şi integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toţi cetăţenii.
Anterior, aşa-zisul congres al deputaţilor de la Tiraspol a adoptat o rezoluţie în care se adresează Parlamentului de la Moscova, cerându-i să întreprindă măsurile necesare pentru protejarea Transnistriei, în condiţiile amplificării a ceea ce semnatarii au numit presiuni din partea Republicii Moldova.
Reacții la Moscova și Washington
Ministerul rus de Externe susține că pentru Moscova este o prioritate protejarea locuitorilor din Transnistria, dintre care mulți dețin cetățenia rusă. Rusia va examina cu atenţie cererea Tiraspolului – a transmis MAE rus într-o declaraţie, fără să ofere mai multe precizări.
Statele Unite susţin cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional - a declarat, în replică, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Independența urmată de război
Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992, la nici un an de când Chișinăul își proclamase independența.
Basmul rusesc de la OSCE
Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, s-a angajat să retragă trupele din Transnistria încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Circa 1.500 de militari şi importante arsenale ruseşti s-ar mai afla acolo.
Potrivit analiştilor, secesiunea Transnistriei a inaugurat scenariul pentru separarea ulterioară, tot cu sprijin rusesc, a Osetiei de Sud şi Abhaziei de Georgia şi a Donbassului de Ucraina.