Republica Moldova a anunţat, marţi, expulzarea unui angajat al ambasadei ruse de la Chișinău, ca protest faţă de deschiderea, săptămâna trecută, în regiunea separatistă Transnistria (est) a unor secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Rusia.
„Un angajat al ambasadei a fost declarat persona non grata și va părăsi țara” - a anunțat ministerul de Externe al Republicii Moldova, într-un comunicat publicat pe rețeaua de socializare Telegram și preluat de Radio Chișinău.
Decizia i-a fost adusă la cunoștință ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, convocat pentru a doua oară într-o săptămână la sediul diplomației de la Chișinău.
200.000 de cetățeni ruși
Șase secții de votare au fost deschise, duminică, pentru cei 200.000 de cetățeni ruși care locuiesc în Transnistria secesionistă.
Autoritățile centrale autorizaseră ca operațiunile de vot să se desfășoare doar în ambasada Rusiei din Chișinău.
32 de ani de separatism
Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992, la nici un an de când Chișinăul își proclamase independența.
Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, s-a angajat să retragă trupele din Transnistria încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Circa 1.500 de militari şi importante arsenale ruseşti s-ar mai afla acolo.
Potrivit analiştilor, secesiunea Transnistriei a inaugurat scenariul pentru separarea ulterioară, tot cu sprijin rusesc, a Osetiei de Sud şi Abhaziei de Georgia şi a Donbasului de Ucraina.