Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat, sâmbătă, la comemorarea eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru, dintre trupele Chișinăului și rebelii pro-ruși, care a izbucnit în urmă cu 32 de ani.
„A curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine”
Șefa statului a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”, transmite Radio Chișinău.
„În fiecare an, începutul de primăvară în țara noastră este umbrit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit, ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine” – a declarat Maia Sandu.
Intervenția Moscovei
Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992, la nici un an de când Chișinăul își proclamase independența.
Potrivit datelor oficiale, peste 28.000 de combatanți au participat la luptele de pe Nistru, peste 300 și-au pierdut viața în lupte și 3500 au fost răniți. Zeci de persoane au dispărut în timpul războiului din 1992.
Pacea din iulie
Acordul de încetare a focului a fost semnat pe 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.
Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, s-a angajat să retragă trupele din Transnistria încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Circa 1.500 de militari şi importante arsenale ruseşti s-ar mai afla acolo.
Potrivit analiştilor, secesiunea Transnistriei a inaugurat scenariul pentru separarea ulterioară, tot cu sprijin rusesc, a Osetiei de Sud şi Abhaziei de Georgia şi a Donbasului de Ucraina.