Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova a reacționat la informația potrivit căreia o dronă ar fi căzut în localitatea Râbnița, din stânga Nistrului, controlată de secesioniştii pro-moscoviţi.
Provocări menite să semene panică
Conform Chişinăului, „șirul provocărilor (...) menite să semene panică și tensiune continuă, inclusiv pentru a atrage atenția asupra regiunii.”
„Elucidarea circumstanțelor și investigații calificate pot fi efectuate doar de către organele de drept abilitate prin lege, care, însă, nu au acces în perimetrul vizat” – precizează un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare, preluat, sâmbătă, de media.
La şase kilometri de Ucraina
În ajun, presa din regiunea transnistreană a publicat informații conform cărora o dronă ar fi căzut la Râbnița, la șase kilometri de granița cu Ucraina invadată de trupele ruse, unde a lovit o stație radar de pe una dintre bazele militare ale separatiştilor, fără a provoca victime sau pagube semnificative.
Scenariu inaugural
Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992, la nici un an de când Chișinăul își proclamase independența.
Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, s-a angajat să retragă trupele din Transnistria încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Circa 1.500 de militari şi importante arsenale ruseşti s-ar mai afla acolo.
Potrivit analiştilor, secesiunea Transnistriei a inaugurat scenariul pentru separarea ulterioară, tot cu sprijin rusesc, a Osetiei de Sud şi Abhaziei de Georgia şi a Donbasului de Ucraina.