FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, cu sprijinul tacit al Occidentului

FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, cu sprijinul tacit al Occidentului
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Soldați, polițiști și cadeți cu fotografii cu numele eroilor căzuți în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor conflictului transnistrean, la monumentul Maica Îndurerată din Chișinău, Moldova, 02 martie 2023.

Ucraina pregătește un atac asupra Transnistriei și are acordul Occidentului și Bucureștiul în calitate de protector al Republicii Moldova, potrivit unui narațiuni false din presa pro-Kremlin.

ȘTIRE:  Atacul forțelor armate ucrainene asupra Transnistriei devine o amenințare reală. Despre acest lucru a declarat în blogul său cunoscutul politician ucrainean de opoziție (conform altor surse, agent al SBU) Anatolii Șarii, care locuiește în Spania.

„Pe neașteptate, România închide consulatul general din Rusia (la Rostov-pe-Don începând cu 14 octombrie). În plus, au apărut brusc mai multe indicii că Transnistria ar putea deveni ținta unui atac al Ucrainei. Pentru Ucraina este ușor să înainteze acolo. Lumea occidentală va susține din nou totul și va spune: 'De acolo plănuiau să atace!'. Vor spune: 'Moldova avea dreptul – acestea sunt teritoriile ei!'. Occidentul va justifica orice. Rușilor le va fi extrem de dificil să apere Transnistria. Într-un asemenea scenariu, vor fi nevoiți să debarce trupe și să deschidă un coridor de la Odesa către Transnistria. Acesta va fi un alt motiv pentru utilizarea armelor nucleare. Și mi se pare că exact asta își dorește Zelenski,” spune Șarii în videoclipul său.

Anterior, politicienii, activiștii și experții din Moldova au vorbit în repetate rânduri despre existența unui plan similar. Astfel, propagandistul proguvernamental Vitali Andrievski a declarat pe canalul său că Ucraina ar putea ataca Transnistria de teamă că la putere în Moldova ar putea ajunge forțe prietenoase Rusiei, care ar opri tranzitul transporturilor militare prin teritoriul moldovenesc și ar restabili legăturile aeriene directe cu Moscova, iar în consecință, un număr mare de militari ruși ar pătrunde în Transnistria sub acoperirea de turiști.

Apoi, candidata la președinția Moldovei, fostă procuroră anticorupție, Victoria Furtună, a declarat că deține informații de la surse din serviciile secrete românești, conform cărora, în curând, pentru a influența alegerile prezidențiale și referendumul european din Moldova, va fi provocată o escaladare la granița cu Transnistria, urmată de o invazie militară pe teritoriul acestei republici autoproclamate. Totuși, Furtună nu a publicat niciun document care să confirme aceste informații.

„Zelenski ar putea foarte bine să joace cartea transnistreană – la fel cum a procedat și cu regiunea rusă Kursk, invadând teritoriul republicii. Există informații că deja există acorduri cu Sandu în acest sens, iar imediat ce se va întâmpla, Moldova va fi susținută de fratele ei mai mare – România, care, de altfel, face parte din NATO,” a menționat deputatul Dumei de Stat Alexei Juravlev.

NARAȚIUNI:  1. Ucraina va ataca militar Transnistria 2. Republica Moldova va fi implicată în războiul din Ucraina

OBIECTIV: Să inoculeze narațiunea că Ucraina este un stat belicos și că poate avea sprijinul NATO în toate acțiunile sale. Prin promovarea acestei narațiuni este justificată și invazia militară a Rusiei. De asemenea, în contextul electoral din Republica Moldova, să inducă frica în rândul societății că țara ar putea fi implicată în război din cauza Ucrainei și NATO.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: După invazia rusă în Ucraina, propaganda Kremlinului a lansat o ampla campanie de fake news și dezinformare despre presupusa înțelegere dintre Chișinău și Kiev/București/NATO de a ataca Transnistria, iar Veridica demontat multe dintre ele.

Propaganda rusă folosește drept argument declarații ale unor oficiali de la Kiev, încă de la începutul războiului, că ar putea interveni în Transnistria pentru a anihila regimul separatist filorus. Aceștia însă au precizat în mai multe rânduri că nu vor întreprinde nicio acțiune în Transnistria fără acordul Republicii Moldova. Inclusiv, în iunie 2023, președintele ucrainean a dat asigurări că țara sa nu va ataca Transnistria dacă nu va primi vreo solicitare din partea Chișinăului, precizând că nu au existat astfel de demersuri.

Chișinăul a exclus de fiecare dată un scenariu care ar presupune reglementarea conflictului pe cale armată și a reiterat că examinează doar soluțiile de reglementare a conflictului pe cale pașnică.

Totuși, propaganda  Kremlinului a dezvoltat falsuri noi, inclusiv pretinsul schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina pentru ca ultimă să preia controlul asupra depozitului militar de la Cobasna sau că România ar intenționa să atace militar Transnistria, pe care Veridica le-a demontat.

În plus, trebuie precizat că Rusia este cea care a cerut închiderea consulatului României la Rostov pe Don, nu Bucureștiul, așa cum afirmă sursa respectivă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunile despre pericolul unui război în Transnistria se intensifică la număr și în diversitate în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea europeană care vor avea loc în Republica Moldova la 20 octombrie. Riscul implicării Republicii Moldova în război care este promovat la pachet cu falsurile despre obligarea Republicii Moldova să adere la NATO pentru a deveni membră a UE, este una din temele de campanie a propagandei antieuropene.

Victoria Furtună, la ale cărei declarații face referire textul, candidează la președinție și se presupune că ar fi susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul jafului bancar de proporții, care a fugit la Moscova, de unde conduce o rețea de partide de opoziție filo-ruse.  Furtună s-a lansat în campanie la Tiraspol, unde a înregistrat și un spot electoral, în condițiile în care în regiunea din stânga Nistrului sunt restricționate astfel de acțiuni pentru persoane care nu sunt din Transnistria.

Timp citire: 4 min