Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.
ȘTIRE: Republica Moldova insistă asupra retragerii din Transnistria nu doar a Grupului Operațional al Forțelor Ruse (OGRF), ci și a pacificatorilor ruși, a declarat ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, într-un interviu acordat postului de televiziune RTVI.
[...] El speră că "Rusia își va da seama" de necesitatea retragerii contingentului său atunci când "partenerii internaționali" vor găsi argumente în acest sens.
În același timp, Popșoi a menționat că cetățenii transnistreni cu cetățenie rusă "au legături strânse și sunt reprezentanți ai serviciilor speciale rusești".
Peste 200 de mii de locuitori ai Transnistriei dețin și cetățenia rusă. Aceștia servesc în OGRF și în contingentul de menținere a păcii.
NARAȚIUNE: Autoritățile rusofobe de la Chișinău doresc depopularea Transnistriei.
CONTEXT/ETOS LOCAL: După războiul din Transnistria din 1992 a fost semnat Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, din 21 iulie 1992 (cunoscut și ca Acordul de încetare a focului) care prevedea inclusiv crearea unei misiuni de pacificare formate din militari ai Federației Ruse, Republicii Moldova și regiunii secesioniste din stânga Nistrului. Inițial, misiunea era formată din 4800 de militari, dar cu timpul numărul acestora s-a redus la mai puțin de 1400 de militari, potrivit publicației specializate zonadesecuritate.md.
Misiunea de pacificare a fost deseori criticată pentru ineficiența sa, dar și pentru incidente grave, precum împușcarea unui tânăr de un pacificator rus în 2012.
Chișinăul cere de aproximativ 20 de ani pentru transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru în una civilă, sub mandat internațional, iar problema a fost ridicată și de fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti în discursul său la Adunarea Generală a ONU în 2012.
Rusia are dislocat în regiune și un contingent militar succesor al Armatei a XIV-a sovietice, care a fost implicată și în conflictul transnistrean de partea separatiștilor; oficial, contingentul respectiv asigură paza depozitului de muniție de la Cobasna. Rusia promisese că va elibera depozitul și va retrage trupele, dar nu și-a îndeplinit până acum acest angajament. În prezent, toate demersurile Chișinăului privind retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova sunt comentate de Moscova și Tiraspol drept încercare de a distruge misiunea de pacificare, deși este vorba de lucruri diferite.
OBIECTIV: Să prezinte demersurile guvernării de la Chișinău de a modifica statutul misiunii de pacificare, drept o acțiune împotriva populației (cetățenilor ruși) din regiune.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând titlul „Rusia trebuie să scoată din Transnistria cea mai mare parte a populației locale” reprezintă o interpretare eronată a declarațiilor ministrului moldovean de Externe, Mihai Popșoi, care s-a referit clar la necesitatea retragerii contingentului militar rus și la transformarea misiunii de pacificare într-una civilă. „Nu este necesară o misiune militară. Situația este stabilă. O misiune civilă polițienească ar contribui mai mult la îmbunătățirea relațiilor și promovarea investițiilor economice”, a declarat Popșoi.
Majoritatea militarilor ruși care staționează în regiunea transnistreană sunt de fapt localnici care au dobândit cetățenia rusă. Însă afirmația că demersurile Chișinăului privind retragerea acestora și transformarea misiunii de pacificare înseamnă că se cere evacuarea majorității populației din regiune reprezintă o interpretare grosolană.
Este clar că publicația dorește să asocieze militarii ruși cu populația din regiune, dar aceștia nu reprezintă nici măcar 1% din totalul locuitorilor. În plus, chiar dacă propaganda rusă face deseori referire la numărul mare de cetățeni ruși în Transnistria, la alegerile prezidențiale din Rusia (organizate în stânga Nistrului pe 17 martie, în pofida protestelor Chișinăului), a fost înregistrat cel mai mic număr de participanți din ultimii 18 ani.
Tot aici trebuie menționat că poziția Chișinăului privind necesitatea transformării misiunii de pacificare nu este o noutate, demersuri în acest sens, inclusiv de la tribuna ONU, fiind făcute de aproximativ 20 de ani
SÂMBURE DE ADEVĂR: Chișinăul optează pentru transformarea misiuni de pacificare de pe Nistru în una civilă și pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
Verifică sursele: