Ucraina și Republica Moldova s-ar pregăti de o operațiune militară împotriva Transnistriei iar în ajutor va veni și o „armadă” de tancuri care staționează în România, scrie publicația rusă politnavigator, care face referire la afirmațiile unor așa-ziși experți ruși. La doar trei zile după publicarea narațiunii false în presă, aceasta a fost reluată oficial, într-o formă ușor modificată, de ministerul rus al Apărării.
ȘTIRE: Armata ucraineană se pregătește să atace Transnistria. De la începutul anului formațiunile cu experiență ale Armatei ucrainene sunt concentrate la [granița cu Republica Moldova/regiunea transnistreană], au loc exerciții și acțiuni de coordonare. Scopul viitorului atac este depozitul militar de la Cobasna, care în perioada sovietică era arsenalul strategic al Districtului militar de vest.
[...] „Sunt pregătiți pentru orice moment. Au aranjat totul, au adus chiar și tehnică specială de la Bahmut și Donețk. Singurul lucru de care le este frică este că arsenalul ar putea fi minat. Dacă explodează, ar putea distruge blocurile din Chișinău, ca în Turcia. dar nu este exclus că ar putea să încerce și să dea vina pe ruși. Acolo este stocată muniție pentru un an de război”, a scris Vladimir Grubnik, citând mai multe surse .
El face legătura dintre planurile agresive ale armatei ucrainene și schimbarea Guvernului de la Chișinău, unde „civila” Natalia Gavrilița a fost înlocuită cu reprezentantul organelor de forță, Dorin Recean. Un semnal al pregătirilor pentru agresiune este trimiterea citațiilor de la comisariatele militare tuturor bărbaților apți pentru serviciilor militare, pe care autoritățile le prezintă drept „înnoirea bazei de date”.
În sprijinul acestei versiuni vin și ultimele declarații ale premierului nou-numit Recean că este necesară demilitarizarea Transnistriei, alungarea armatei ruse. declarațiile vin la unison cu cele ale lui Volodimir Zelenski pentru Corriere dela Serra că Ucraina este gata să ajute Moldova.
Expertul militar Alexandr Artamonov presupunea încă în ianuarie că atacul asupra Transnistriei, care în vest este considerată parte a Moldovei, ar putea fi lansat și dinspre România. Pot fi utilizate tancuri pregătite pentru Ucraina. În acest caz, cucerirea Transnistriei va fi doar un scop secundar, iar cel principal va fi fortificarea zonei din jurul Odessei și continuarea atacului spre Crimeea.
„O armadă de aproximativ 150-200 de tancuri se va concentra la hotarului României și va coborî spre Odesa, zdrobind în cale Transnistria”
[...] Colegul său Vladislav Șurîghin [...] susține că cel mai nou armament al Districtului militar vest al URSS a fost evacuat de la Cobasna sau utilizat în perioada generalului Armatei a 14-a Alexandr Lebedi. „Ceea ce a rămas este inutilizabil. Cred că ar putea folosi anumite proiectile, dar care sunt vechi de peste 40 de ani. De aceea, ar fi o acțiune sinucigașă”, consideră Șurîghin.
NARAȚIUNI: 1. Ucraina și Republica Moldova se pregătesc să atace Transnistria, condusă de un regim pro-rus, pentru a prelua controlul depozitului militar de la Cobasna. 2. NATO se va implica în război de partea Ucrainei.
Narațiunile privind un atac asupra Transnistriei, o constantă a propagandei rusești
CONTEXT/ETOS LOCAL: Presa rusă pro-Kremlin scrie de ani de zile despre presupuse intenții privind un atac împotriva Transnistriei. Veridica a demontat cu regularitate încă dinainte ca Rusia să invadeze la scară largă Ucraina, știri false și dezinformări pe această temă. Propaganda rusă nu pare să se hotărască de unde vine pericolul la adresa Transnistriei, astfel încât a scris, printre altele, că atacurile din 2022 din Transnistria au fost organizate de Occident pentru a atrage Moldova în NATO și a captura muniție sovietică, că Statele Unite se pregătesc să atace Transnistria, că Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria, că de fapt trupele speciale ale SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria, sau că România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria.
Într-un stil cu care Moscova a obișnuit de mult timp, după ce narațiunile false privind atacarea Transnistriei au fost promovate în presa pro-Kremlin, acestea au fost preluate și la nivel oficial, iar ministerul rus al Apărării a afirmat oficial, pe 23 februarie, că Ucraina s-ar pregăti să invadeze Transnistria.
Regiunea separatistă transnistreană este o relicvă a războiului împotriva guvernului de la Chișinău instigat în 1992 de Rusia, care de altfel a și participat direct la acesta. Regiunea supraviețuiește ca entitate independentă grație finanțării și protecției Moscovei, care are dislocate acolo două contingente militare: unul ca forță de menținere a păcii, al doilea pentru a păzi un depozit de muniții care au aparținut fostei Armate a XIV-a sovietice, participantă la conflictul din 1992. Rusia nu și-a îndeplinit angajamentele asumate internațional de a evacua trupele și muniția. În prezent, toate demersurile Chișinăului privind retragerea forțelor sale armate de pe teritoriul Republicii Moldova sunt comentate de Moscova și Tiraspol drept încercare de a distruge misiunea de pacificare, deși este vorba de lucruri diferite.
În contextul afirmațiilor despre potențialele atacuri asupra regiunii separatiste, propaganda rusă invocă și riscul implicării României, iar unele surse media au avansat și ideea că România ar intenționa să anexeze întreg teritoriul Republicii Moldova, dar și părți ale Ucrainei.
Astfel, România este prezentată drept un start revanșard, cu pretenții teritoriale asupra Republicii Moldova și a unor regiuni din sud-estul Ucrainei. Se face referire la faptul că România a pierdut aceste teritorii în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar nu se spune că, de fapt, i-au fost capturate de URSS după ce aceasta a semnat, cu Germania nazistă, Pactul Ribbentrop-Molotov.
OBIECTIV: 1. Să justifice afirmațiile și acuzațiile liderilor de la Kremlin că Ucraina este condusă de un regim neonazist care prezintă pericol pentru Rusia și ruși. 2. Să confirme afirmațiile Moscovei oficiale despre implicarea NATO în războiul din Ucraina. 3. Să inducă panică în rândul locuitorilor din Transnistria în privința unui potențial atac militar asupra regiunii și să prezinte Rusia drept „colac de salvare”.
De ce minte Rusia: Ucraina are forțele concentrate în est, iar NATO a exclus orice implicare în conflict
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Este adevărat că unii oficiali ucraineni au sugerat în câteva cazuri că Ucraina ar fi gata să elibereze regiunea transnistreană de sub controlul regimului pro-rus și al forțelor militare ale Rusiei, dar autoritățile de la Chișinău au exclus de fiecare dată acest scenariu și au reiterat că examinează doar soluțiile de reglementare a conflictului pe cale pașnică.
Trezește dubii și afirmația că Ucraina și-ar fi concentrat importante forțe militare profesioniste la granița cu regiunea transnistreană, în condițiile în care armata sa este concentrată în estul țării pentru a respinge atacurile Rusiei.
Autoritățile de la Chișinău au respins în mai multe rânduri afirmații apărute în presă sau pe canale de socializare despre presupuse mobilizări sau citații ordine de chemare la comisariatele militare. Ultima campanie de dezinformare de acest gen a apărut recent, iar Ministerul Apărării a îndemnat cetățenii „să nu cadă pradă dezinformărilor și manipulărilor”.
Despre o posibilă remaniere guvernamentală la Chișinău s-a vorbit în ultima jumătate de an, astfel încât numirea lui Dorin Recean, fost ministru de Interne, în fruntea Guvernului nu are nimic în comun cu presupuse planuri ale Kievului de a ataca Transnistria. De altfel, programul de activitate a Guvernului examinează doar soluții pașnice de reglementare a conflictului.
Nu pot fi verificate informațiile despre gradul de uzură al muniției stocate în depozitul de la Cobasna. Cert este încă în cazul în care ar exploda, conform calculelor specialiștilor ar afecta atât localitățile din Republica Moldova, cât și cele din Ucraina.
Republica Moldova a respins drept false și afirmațiile din 23 februarie ale Moscovei privind o diversiune ucraineană în Transnistria.
În ceea ce privește presupusele intenții ale NATO de a se implica în războiul din Ucraina, din nou este vorba de una din narațiunile de bază ale propagandei ruse, narațiune care este răspândită atât de presa pro-Kremlin cât și de oficiali de la vârful statului rus, care au spus în repetate rânduri că NATO a pregătit războiul, a amenințat direct Rusia, se luptă cu aceasta prin intermediul ucrainenilor folosiți drept carne de tun etc.
Sprijinul NATO pentru Ucraina este oferit însă doar pentru a ajuta acea țară să reziste în fața unei agresiuni neprovocate de tip imperial, Rusia urmărind să aducă sub controlul său un stat independent. Oficiali NATO au exclus categoric orice implicare într-un război împotriva Rusiei (cu excepția cazului în care Rusia ar ataca un stat NATO) și au luat măsuri pentru a evita să provoace Moscova: forțele NATO din est și-au desfășurat activitatea strict în teritoriul și spațiul aerian al țărilor membre, au fost refuzate livrările de armament ofensiv pentru Ucraina, ca această țară să nu folosească arme NATO pentru a lovi teritoriul Rusiei.
Din cauza agresivității Rusiei în regiune, NATO a fost forțat să își consolideze propriile poziții pe frontiera de est, inclusiv în România, pentru a asigura protecția statelor membre. Nu s-a pus însă problema unor concentrări de forțe capabile să lanseze operațiuni ofensive la scară largă și nici de vreo „armadă” de tancuri.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Unii oficiali ucraineni au sugerat în câteva cazuri că Ucraina ar fi gata să elibereze regiunea transnistreană de sub controlul regimului pro-rus și al forțelor militare ale Rusiei, dar autoritățile de la Chișinău au exclus de fiecare dată acest scenariu și au reiterat că examinează doar soluțiile de reglementare a conflictului pe cale pașnică.
Verifică sursele: