Ciocniri armate soldate cu victime au loc în mod frecvent la granița dintre cele două state ex-sovietice din sudul Caucazului.
Moscova a pierdut lupta pentru inimile și mințile oamenilor, dar și-a păstrat pretențiile imperiale.
Părţile „și-au confirmat atașamentul față de Carta Națiunilor Unite și de declarația de la Alma Ata din 1991, prin care își recunosc reciproc integritatea teritorială și suveranitatea ”
Erevanul dezminte categoric oirce implicare.
La jumătatea acestei luni, între armatele celor două țări ex-sovietice din sudul Caucazului au avut loc lupte violente, soldate cu aproape 300 de morți.
Pentagonul și-a reevaluat și statisticile din anii 2018-2020, pentru a recunoaște încă 10 morți și 18 răniți, toți în Siria.
De partea azeră, bilanțul pierderilor este, până în prezent, de 79 de oameni, potrivit autorităților de la Baku.
Presa guvernamentală rusă susține în cadrul unei narațiuni de propagandă că refugiații ucraineni din Germania vor fi cazați în fostul lagăr nazist de concentrare Sachsenhausen. În realitate, pe teritoriul fostului lagăr continuă să funcționeze un muzeu al memoriei, iar imaginile invitațiilor de cazare pentru refugiații ucraineni au fost trucate.
Războiul din Ucraina este doar cel mai recent conflict al unui început de secol care s-a dovedit a fi turbulent din Orientul Mijlociu și Africa până în Caucaz, Asia Centrală și Extremul Orient. A izbucnit când omenirea credea că a ieșit dintr-o pandemie – cea de coronavirus – și se poartă în timp ce unii se tem că următoarea pandemie a sosit deja. Să fie oare războaiele și pandemiile „noul normal” al omenirii?
Ziua Victoriei este sărbătorită în Vest ca o zi a păcii și reconcilierii, iar la Moscova este o celebrare a morții și războiului. Pentru Kremlin, al Doilea Război Mondial pare a nu se fi încheiat.
Putin a obținut ceea ce nu dorea – consolidarea națiunii ucrainene
Pentru Ronald Reagan, Uniunea Sovietică era un imperiu al răului. Prin război, crime și politica minciunii de stat, Federația Rusă dovedește că acest imperiu al răului nu a dispărut.
În Ucraina există în prezent o coagulare mare în jurul ideii naționale și ucrainenii au înțeles rapid, încă din primele zile ale invaziei rusești, că fie luptă, fie vor fi uciși, afirmă directoarea Institutului Ucrainean pentru Politică Internațională din Kiev, Nadija Afanasieva. Într-un interviu acordat Veridica, experta în relații internaționale a explicat la ce s-a referit, de fapt, Vladimir Putin când a spus că Rusia are „intenții nobile”, dar și care este rolul regiunii transnistrene în economia acestui război.
Kremlinul vorbește în continuare de denazificare și chiar de deucrainizare. Pentru prima dată, liderii occidentali îl acuză pe Putin de genocid.
În ciuda superiorității covârșitoare a forțelor sale, Rusia nu a atins vreun obiectiv notabil în Ucraina, în primul rând din cauza rezistenței înverșunate a urainenilor. Această rezistență se vede și în teritoriile ocupate de armata rusă, în care populația refuză să accepte forțele de ocupație și puținii colaboratori locali pe care acestea încearcă să îi impună la conducere.
Republica Moldova a intrat în ultimele săptămâni sub o mare presiune din partea Ucrainei. Kievul cere tot mai insistent măsuri din partea Chișinăului pentru ca acest stat să se ralieze campaniei internaționale de sancționare a Rusiei în plan economic. Republica Moldova nu a dorit din rațiuni economice și de dependență față de Rusia pe zona securității energetice să impună astfel de sancțiuni Moscovei.
De ani de zile Rusia încearcă să își consolideze influența în Balcani, mai ales prin relațiile cu Serbia și societatea sârbă. În urma războiului din Ucraina, este posibil ca aliații Moscovei să treacă în tabăra occidentală.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Se va modifica în vreun fel componența statului ucrainean sau, în cel mai sumbru scenariu, va mai exista un stat independent? Cu alte cuvinte, ce are de gând să facă Putin în privința Ucrainei?
ZIUA 21. Teatru din Mariupol bombardat de forțele ruse. Neutralitatea Ucrainei, discutată la convorbirile ruso-ucrainene. În teren, forțele Kievului au lansat o contra-ofensivă, iar Rusia trimite întăriri pentru a compensa pierderile suferite.
În discursul televizat pe care l-a ținut rușilor cu ocazia recunoașterii DNR și LNR – discurs care s-a dovedit a fi unul de justificare a invadării Ucrainei – Vladimir Putin s-a referit puțin la cele două republici autoproclamate și la situația din Donbass. În schimb, președintele rus a lansat un lung atac împotriva Ucrainei și a viabilității sale ca stat. El s-a folosit, în argumentația sa, de numeroase narațiuni false. Iurii Berșidskii le prezintă pe cele mai evidente pe INSIDER.ru.
Secretarul general, Jens Stoltenberg, a amintit de Articolul 5 din Tratatul NATO, care prevede că un atac împotriva unui stat membru va fi privit ca un atac împotriva tuturor. El și-a exprimat însă convingerea că Rusia nu va ataca NATO, dat fiind că aceasta este cea mai puternică alianța militară din istorie. Ucraina nu e membru NATO și nu beneficiază de protecția Articolului 5; Stoltenberg a repetat că Alianța nu va interveni militar în Ucraina.
Statele Unite au avertizat că o invazie totală a Ucrainei pare a fi iminentă, iar imagini luate din satelit de o companie privată arată că Rusia continuă să mobilizeze trupe la graniță.
Sancțiunile anunțate până acum sunt mult mai moderate decât cele cu care a amenințat Occidentul în cazul în care Rusia va lansa o invazie a Ucrainei. După ce Putin a trimis armata în Donbass, liderul DNR afirmă că Moscova a recunoscut independența întregii regiuni Donețk, inclusiv partea controlată de Kiev.
Presa pro-Kremlin din Rusia și din republicile autoproclamate din estul Ucrainei a lansat o serie de narațiuni false despre distrugerea infrastructurii civile din Donbass, care ar fi fost înscenată de Kiev pentru a-și „justifica” atacurile asupra rusofonilor.
De-a lungul liniei de demarcație dintre forțele rebele și cele ucrainene au continuat tirurile de artilerie.
Occidentul escaladează situația în Ucraina, susțin în continuare principalii propagandiști ai Kremlinului, în timp ce Rusia și-a masat militari și echipamente în apropiere de frontiera sa cu această țară. Narațiunile au scopul de-a face Occidentul responsabil pentru situația din Ucraina și să justifice agresiunea rusească.
Suplimentarea forțelor NATO în România este aberantă întrucât Rusia nu intenționează să atace alte state și promovează pacea, potrivit purtătoarei de cuvânt al MAE rus. Aceasta a ignorat tocmai motivul consolidării prezenței NATO în Est – politica agresivă a Moscovei.
Presa occidentală dezinformează cu privire la criza din Ucraina, care este, de fapt, o diversiune a Occidentului. Aceste narațiuni false sunt promovate de unul dintre cei mai controversați jurnaliști români, Ion Cristoiu, și amplificate de portavocea Kremlinului, Sputnik.
Succesul atacului pe hartă, unde săgețile arată spre Kiev, nu poate fi prognozat, având în vedere experiența luptelor pentru Donbas, consideră expertul militar Alexandr Golț.
Ucrainenii se așteaptă la orice de la Rusia și știu că, în cazul în care aceasta îi va ataca din nou, vor trebui să se apere singuri, nu să aștepte ajutor din altă parte, spune însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei la București, Păun Rohovei. Într-un interviu acordat Veridica și Breaking Fake News, diplomatul a avertizat că o nouă invazie va fi extrem de costisitoare pentru Moscova.
Ucraina e împinsă de Statele Unite spre război, iar americanii vor să instaleze pe teritoriul acestei țări rachete împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni promovate de principalul post rusesc de televiziune. Acesta mai spune și că soarta Ucrainei va fi decisă de negocieril dintre marile puteri.