Rusia lui Vladimir Putin a trecut de la democratică în proporție de 5% la numai două procente.
Ei acuză importul fără taxe vamale pentru produsele agricole din Ucraina care intră în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană spune că înțelegerea ține cont atât de intereselor fermierilor europeni cât și de cele ale Ucrainei.
Polonia va ataca Belarusul și va anexa regiunea ucraineană Liov când va primi un astfel de ordin din partea SUA și Marii Britanii, care au cauzat războiul din Ucraina, potrivit unei narațiuni false a presei guvernamentale ruse. În realitate, Varșovia sprijină eforturile de apărare ale Ucrainei de invazia la scară largă a Rusiei, realizată cu sprijinul direct al Minskului.
Și România anunță că va sigila transporturile ucrainene care tranzitează țara.
Pe lângă cereale și semințe oleaginoase, nu vor mai fi importate nici făină, miere, vin, pâine, carne și legume.
Comisia Europeană pregătește noul sprijin financiar pentru statele afectate de scăderea prețurilor la cereale.
Statele europene învecinate au înregistrat un aflux masiv de porumb, grâu sau floarea-soarelui din Ucraina, saturarea silozurilor și scăderea prețurilor pe piețele locale, ceea ce a condus la proteste ale fermierilor și la demisia ministrului polonez al Agriculturii.
Varșovia vrea să cedeze Kievului întreaga sa flotă de MiG-uri sovietice.
Ucraina se va rupe în bucăți și va pierde teritorii dar, în același timp, va forma un stat alături de Polonia și o să contribuie la dezmembrarea României, potrivit senatorului Diana Șoșoacă. Narațiunile sunt similare cu cele promovate de Rusia, în special meta-narațiunea privind natura artificială a statului ucrainean.
Proteste similare au avut loc și în Polonia, iar autoritățile de la Varșovia au negociat soluții cu cele de la Kiev.
Premierul polonez a mers la Chișinău pentru a-i sprijini parcursul european și euro-atlantic.
Liderul de la Kiev a spus că a fost rezolvată și problema cerealelor ucrainene care a generat proteste în Polonia.
Miniștrii de externe din Grupul B9 au discutat strategii de sprin pentru Ucraina și de apărare în fața amenințării Rusiei
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, declară, la București, că speră în victoria ucrainenilor.
Germania, Polonia și Cehia denunță decizia ca pe o încurajare a regimului Putin în agresiunea sa împotriva Ucrainei.
O carte și un film documentar care susțin că Papa Ioan Paul al II-lea a știut despre și a acoperit abuzuri sexuale împotriva copiilor provoacă un scandal uriaș în Polonia sa natală, unde fostul Suveran Pontif este venerat. Conservatorii și extrema-dreaptă s-au luptat cu ghearele și cu dinții să apere „bunul renume” al lui Ioan Paul al II-lea și par hotărâți să folosească scandalul în avantajul lor la viitoarele alegeri.
„Încercăm să convingem China să nu sprijine Rusia în politica sa internațională agresivă” - a declarat șeful guvernului conservator de la Varșovia, Mateusz Morawiecki.
Varșovia salută măsura în condițiile în care Rusia a pornit un război pentru refacerea imperiului.
Moscova a acuzat, în repetate rânduri, Occidentul că participă direct la conflict.
Mass-media vorbesc despre șase străini care lucrau pentru serviciile secrete ale Moscovei și ar fi pregătit acte de sabotaj în Polonia.
Kievul cere de mai multă vreme avioane, tancuri si muniție cu rază lungă pentru a elibera teritoriile ocupate de ruși.
Înainte de război, în Ucraina erau 105.000 de copii – circa jumătate dintre ei cu dizabilități – plasați în instituții de îngrijire.
Cu un avans de 93% pe parcursul unui an, importurile din Europa s-au amplificat și grație creșterii cheltuielilor militare ale multor state, precum Polonia și Norvegia, ambele membre ale NATO și vecine cu Rusia.
Încă de la destrămarea Uniunii Sovietice, țările baltice au fost sceptice vizavi de adevăratele intenții ale Rusiei. Această viziune s-a dovedit a fi mai realistă decât așteptările multora din Occident, care au crezut că Rusia poate fi un partener de încredere al democrațiilor liberale occidentale, parte dintr-un sistem internațional stabil.
Rusia este acuzată că a deportat mii de copii din Ucraina, Moscova susține că sunt adopții legale.
Polonia găzduiește peste un milion de refugiați ucraineni.
Polonia ar vrea măsuri mai dure și este în dispută cu Italia în problema restricțiilor impuse importului de cauciuc sintetic din Rusia.
Mesajul președintelui lituanian, Gitanas Nauseda, pentru omologul său american va fi că dorește „o mai mare implicare a Statelor Unite în Europa, pe flancul estic al NATO și, bineînțeles, mai mult ajutor pentru Ucraina” invadată de trupele ruse.
Joe Biden a rostit un discurs înflăcărat la Varșovia pentru a sublinia determinarea Vestului în apărarea democrației.
Sunt așteptate noi planuri de consolidare a flancului estic al NATO.
Polonia s-a poziționat ca unul dintre principalii susținători ai Ucrainei: a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru livrări de armament, a fost ea însăși un important furnizor de echipamente militare și și-a convins aliații din NATO să sprijine și mai mult Ucraina. În paralel, Varșovia este angrenată și într-un proces de consolidare a propriei armate. Toate acestea arată o poziționare a Poloniei într-un actor-cheie al securității europene, un actor care este însă tot mai expus la tezele propagandei rusești.