Discursuri populiste în numele „interesului economic” și costuri economice reale subminează lupta împotriva schimbărilor climatice și alimentează revizionismul climatic.
Recordurile de căldură din 2023 vor fi, probabil, depășite în 2024, când se vor simți din plin efectele fenomenului El Niño, de încălzire a apelor oceanului.
Temperaturile-record sugerează o accelerare a încălzirii globale. Aceasta poate fi oprită prin reducerea emisiilor, dar pentru răcirea Pământului e nevoie de alte soluții.
Valurile de căldură extremă care au lovit România în ultimii ani nu reprezintă o noutate, potrivit unei naraţiuni false legate de încălzirea globală.
Românilor li se va limita libertatea de mișcare în numele combaterii schimbărilor climatice, potrivit unei narațiuni false care ține de negaționismul climatic și teoriile conspirației privind încălzirea globală.
Tânăra suedeză participa la protestele împotriva exploatării lignitului de la Luetzerath.
Pakistanul s-a confruntat recent cu unul dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria sa. Zeci de milioane de persoane au fost afectate de inundațiile masive provocate de precipitațiile neobișnuit de mari ale sezonului musonic. Islamabadul spune că intensitatea fenomenului e cauzată de schimbările climatice. E un nou semnal al impactului devastator al acestora.
Europa se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii 500 de ani, dar nu este singurul continent afectat de acest fenomen. Amploarea secetelor la nivel global este un alt efect al schimbărilor climatice. Apa – vitală pentru supraviețuire și necesară în industrie și agricultură – devină o resursă tot mai disputată la nivel global, lipsa acesteia cauzând crize economice, umanitare și de securitate.
Pandemia de coronavirus a fost dublată de un val de fake news, dezinformări și teorii ale conspirației. Pe măsură ce aceasta se apropie de sfârșit, conspiraționiștii și negaționiștii se vor concentra asupra unei noi ținte: schimbările climatice.
În ciuda avertismentelor că se apropie rapid momentul în care nu va mai putea evita o încălzire catastrofală a planetei, nici măcar în țările cele mai hotărâte să combată schimbările climatice nu există un consens cu privire la calea de urmat. Între timp, la emisiile de gaze de seră cauzate direct de om, se adaugă cele generate chiar de încălzirea globală.