
Libertatea de mişcare a europenilor va fi limitată în numele luptei cu schimbările climatice, susţine un parlamentar al partidului de extremă dreapta AUR.
ȘTIRE: „Gianina Șerban, deputat AUR, a criticat intenția Uniunii Europene de a demara pregătirea unui pașaport de carbon, prin care vor fi limitate călătoriile cetățenilor europeni. Potrivit acesteia, Uniunea Europeană pare că se transformă într-un soi de comisariat sovietic care impune restricții.
Astăzi, o nouă măsură pregătită de Uniunea Europeană riscă să pună cruce domeniului transporturilor. Ultima găselniță se referă la un așa-zis pașaport de carbon care limitează călătoriile. Practic, fiecare cetățean va avea o cotă anuală fixă pe cartelă. Noi, românii, a trebuit să mai trecem printr-o altă perioadă prin care tot ceea ce făceam sau tot ceea ce aveam nevoie trebuia să luăm pe cartelă. Acum, Uniunea Europeană pare că se transformă într-un soi de comisariat sovietic care impune restricții.
Asta este birocrația bruxelleză, însă această gândire păguboasă a progresiștilor care populează instituțiile europene va distruge tot ce înseamnă sectorul transporturilor în România.”
NARAȚIUNE: Uniunea Europeană vrea să restrângă libertatea de mişcare a cetăţenilor săi, distrugând în acelaşi timp, economia României.
CONTEXT: Nivelul concentraţiei de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă a devenit o preocupare a specialiştilor încă din anii’ 50 ai secolului trecut. Din 1958, nivelul de CO2 a început să fie măsurat constant, observându-se astfel o creştere medie anuală a prezenţei sale în atmosferă şi, conform datelor publicate în Greenhouse Gas Bulletin, a atins, în 2021, 149% din nivelul epocii preindustriale. Ca urmare, există îngrijorarea că, în viitorul apropiat, ecosistemele terestre și oceanice nu vor mai avea capacitatea de a absorbi eficient surplusul de CO2, şi de a acționa ca un tampon împotriva creșterii temperaturii. Drept urmare, lupta împotriva schimbărilor climatice a devenit extrem de importantă şi de maxim interes pentru tot mai mulţi oameni, care caută să-şi micşoreze semnificativ amprenta ecologică.
În acest context, Uniunea Europeană şi-a propus transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic. Astfel, toate cele 27 de state membre s-au angajat să depună eforturi pentru atingerea acestui obiectiv, până în 2050.
Unul din aspectele pe care se va concentra atenţia celor responsabili este cel al transporturilor. Astfel, vor fi implementate noi standarde privind emisiile de CO2 ale tuturor mijloacelor de transport, în dorinţa de a crea o infrastructură de transport cu zero emisii, atât pentru călătorii scurte, cât și lungi. În plus, din 2027, transportul rutier va face obiectul comercializării unor certificate de emisii, ceea ce înseamnă că va exista un preț pentru poluare, se va stimula utilizarea combustibililor mai puțin poluanți și se vor face investiții în tehnologiile curate. Un preț al carbonului va fi aplicat și în sectorul aviației şi cel maritim. Până în acest an, companiile aeriene care efectuează zboruri în Europa trebuia să prezinte permise de pe piața de carbon a UE pentru a-și acoperi emisiile de dioxid de carbon. Cele mai multe dintre acestea (peste 80%) erau însă oferite de comunitatea europeană gratuit. În dorinţa de a pune o oarecare presiune asupra sectorului aviatic pentru a-l îndepărta de combustibilii fosili, Parlamentul European a decis să reducă, treptat, numărul permiselor de carbon gratuite, cu 25% în 2024, şi cu 50% în 2025, până la eliminarea lor completă în 2026. Aceasta va însemna că operatorii de curse aeriene vor trebui să plătească pentru permisele lor de CO2, fiind astfel stimulate pentru a polua mai puțin, ceea ce va duce, cel mai probabil, la o creştere a preţurilor biletelor de avion.
OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități, promovarea discursului antieuropean, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale în scop electoral.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Ideea introducerii unui „paşaport de carbon” a apărut în toamna anului trecut, într-un raport al Intrepid Travel, o companie australiană specializată în turism în grupuri mici de persoane, în care acestea folosesc transportul public și stau la unități de cazare deținute de localnici. Raportul introducea conceptul de „cotă personală de carbon”, ca modalitate de reducere a emisiilor de carbon. În opinia experţilor consultaţi de Intrepid Travel, până în 2040, ar trebui introduse „paşapoarte de carbon”, care vor forța oamenii să-și raționalizeze emisiile de carbon, la maxim 2,3 tone anual, în conformitate cu un „buget de carbon global”, pentru micşorarea amprentei ecologice individuale. Aceasta ar presupune, în materie de turism, limitarea numărului de călătorii cu avionul pe care îl poate face o persoană într-un an calendaristic, la echivalentul unui zbor dus-întors de la Rio de Janeiro la Riad, sau două zboruri dus-întors de la Londra la New York. Conceptul nu are, deci, legătură cu Uniunea Europeană şi nici nu se află în vreun fel pe agenda organismelor comunitare.
Confuzia, intenţionată sau nu, pare a fi cauzată de „Paşaportul Digital al Produsului” (Digital Product Passport – DPP), un document reglementat încă din 2022. Acesta va oferi informații despre sustenabilitatea produselor, prin scanarea unui suport de date și va include atribute precum durabilitatea și reparabilitatea, conținutul reciclat sau disponibilitatea pieselor de schimb ale unui produs. El are drept scop ajutorarea consumatorilor și întreprinderilor să facă alegeri în cunoștință de cauză, atunci când cumpără produse, să faciliteze reparațiile și reciclarea și să îmbunătățească transparența cu privire la impactul ciclului de viață al produselor asupra mediului. De asemenea, „pașaportul” pentru produse ar trebui să ajute autoritățile publice să efectueze mai bine verificări și controale. Inițial, obligația legală de a avea un DPP se va aplica bateriilor, în 2026, urmată de îmbrăcăminte și electronice de larg consum, în faze ulterioare. În cele din urmă, aproximativ 30 de categorii de produse vor necesita un DPP, iar calendarul de implementare este programat să se desfășoare în perioada 2026 - 2030.
Ideea unor cote personale de carbon nu este însă nouă. Un concept similar a fost discutat de Parlamentul Regatului Unit în 2008, dar discuţiile au fost oprite în fază incipientă, din cauza complexității implementării unei astfel de măsuri, şi mai ales a posibilității de opoziţie din partea opiniei publice. În plus, în ipoteza că un astfel de document ar deveni obligatoriu, este mai mult decât evident că el nu ar restricţiona posibilitatea de a călători a persoanelor, ci doar zborurile cu avionul. Mai mult, restricţionarea călătoriilor cu avionul în scop turistic nu poate avea un impact semnificativ asupra sectorului de transport de marfă şi în nici un caz, ea nu va afecta doar transportatorii români, odată implementată la nivel de spaţiu comunitar.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Unele țări europene au început să ia măsuri pentru a reduce călătoriile cu avionul: de la 1 aprilie 2023, în Belgia, pasagerii care zboară pe distanțe scurte sau cu aeronave vechi, plătesc mai mult, pentru a lua în calcul forme alternative de călătorie; Franța a interzis zborurile interne pe distanțe scurte, în situația în care aceeași călătorie poate fi făcută cu trenul în două ore și jumătate sau mai puțin.
Verifică sursele: