România pregătește legislația împotriva campaniilor de fake-news online

România pregătește legislația împotriva campaniilor de fake-news online
© EPA/MICK TSIKAS   |   Cabluri de date Ethernet conectate la un server, în Canberra, Australia, 3 mai 2016.

Reprezentanții mai multor instituții lucrează în aceste zile la un proiect de ordonanță de urgență care urmărește să stopeze propagarea de conținut fals, ilegal sau manipulator pe internet, scrie G4Media. Motivația proiectului e protejarea utilizatorilor față de interferența străină în alegerile prezidențiale. Draftul legislativ prevede că ANCOM și alte instituții numite „relevante” pot cere furnizorilor de internet să blocheze accesul la pagini online cu astfel de conținut, deciziile putând fi contestate în instanță.

Amenzi de sute de mii de lei

De asemenea, proiectul prevede sancțiuni pentru furnizorii de internet care nu aplică decizia de restricționare a accesului la conținutul considerat ilegal. Amenda va fi de 50.000 de lei pe zi în primele trei zile și crește la 100.000 de lei pe zi, după această perioadă.

Ordonanța ar urma să fie adoptată în următoarele două săptămâni, astfel încât să fie în vigoare înainte de începerea campaniei electorale. Președintele interimar Ilie Bolojan a făcut referire la un astfel de proiect în timpul conferinței de presă de ieri, fără a da însă detalii.

Discuţii cu Comisia Europeană

Proiectul prevede că are ca scop protejarea „valorilor supreme ale Constituției, drepturile și libertățile fundamentale ale omului consacrate în Constituție, în convențiile și tratatele internaționale la care România este parte”. Proiectul este discutat şi cu Comisia Europeană, pentru a elimina suspiciunea că se poate transforma într-un instrument de cenzură.

Timp citire: 1 min