Hack for Facts: Zeci de IT-işti au conceput soluții tehnice pentru jurnalismul de investigație

Hack for Facts: Zeci de IT-işti au conceput soluții tehnice pentru jurnalismul de investigație
© hackforfacts.amplifyong.ro   |   Tineri IT-işti lucrează în cadrul „Hack for Facts”, eveniment organizat în Bucureşti, România, martie 2025.

41 de programatori și 18 mentori au muncit trei zile și două nopți pentru a găsi soluții informatice menite să ajute jurnalismul de investigație, în cadrul hackathonului „Hack for Facts”, care a avut loc la București, în weekendul 28-30 martie 2025. Organizat de AmpliFY ONG în parteneriat cu Ethical Media Alliance, hackathonul a pornit de la nevoia acută de a genera instrumente care, pe de o parte, să eficientizeze munca startup-urilor de presă axate pe investigații, iar, pe de altă parte, să le ajute să obțină mai ușor, în lipsa unor bugete optime, atenția publicului.

Tehnologia şi presa independentă - ecosistem democratic

„Am decis să ne implicăm în acest domeniu după ce am constatat, din experiențe personale, cât de grav este flagelul dezinformării. Am sesizat problema și am acționat pentru rezolvarea ei prin mijloace care ne sunt la îndemână”, a spus, în panelul de deschidere al evenimentului, Flavia Gheorghe, director executiv al AmpliFY ONG. „Tehnologia etică și presa creată pentru oameni, nu pentru interese politice, comerciale sau algoritmice – unde doar cantitatea și numărul de clickuri contează –, au foarte multe lucruri în comun. Este logic, deci, ca aceste două lumi să formeze un singur ecosistem pro-democratic”, a adăugat Dragoș Stanca, antreprenorul tech care a lansat Ethical Media Alliance, o inițiativă ce caută modele de operare sustenabile și noi surse de finanțare pentru presa independentă.

Schimburi de idei pentru soluţii concrete

De-a lungul celor trei zile, hackathonul a fost vizitat și susținut de jurnaliști cunoscuți, care au explicat câteva dintre provocările majore din munca lor. Acestora li s-au alăturat o serie antreprenori tech cunoscuţi şi respectați. Soluțiile tehnice concepute vor asigura un acces mai rapid la date publice, instrumente de analiză a volumelor mari de informații, „avertizori digitali de integritate” care semnalează cheltuieli suspecte din bani publici sau transformarea investigațiilor complexe în formate scurte, vizuale și ușor de distribuit.

Potrivit organizatorilor, munca depusă de cei aproape 60 de voluntari a adunat echivalentul a 7 luni de programare. Media de vârstă a participanţilor fost sub 30 de ani, IT-iștii prezenți având de la 22 până la peste 45 de ani. În urma unui efort comun, au fost identificate opt soluții funcționale, care urmează să fie dezvoltate și puse la dispoziția jurnaliștilor de investigație și a redacțiilor care doresc să le utilizeze, gratuit.

Pe site-ul hackathonului a fost deschisă deja lista de înscrieri pentru o ediție viitoare și pentru alte proiecte de IT care să contribuie la informarea corectă în interes public, un element esențial în funcționarea sănătoasă a unei societăți democratice.

Timp citire: 2 min