
Fanii naționalei României îl susțin pe Putin, francezii vor să stimuleze natalitatea furând penisuri din Africa, iar Elon Musk are o prietenă-robot: Breaking Fake News a realizat o selecție a celor mai fanteziste narațiuni false demontate în 2024 de presa internațională.
Galeria naționalei de fotbal a României îl aclamă pe Putin
Un scurt videoclip distribuit online în 17 iunie cu pretenţia că înfăţişează suporterii naţionalei de fotbal a României scandând numele lui Vladimir Putin în timpul meciului cu Ucraina de la Campionatul European, a adunat numai pe reţeaua X peste două milioane de vizualizări. Invocarea preşedintelui Federaţiei Ruse de către microbiştii români este un fals evident, confirmat ca atare şi de oficialii UEFA aflaţi pe stadionul din München.
Stratcom, o organizaţie specializată în combaterea dezinformărilor legate de Ucraina, a descoperit că imaginilor reale filmate în tribune le-a fost ataşată ambianţa sonoră de la meciul Ucraina - Austria de la Euro 2020, la care suporterii ucraineni au scandat un slogan insultător la adresa lui Putin, din care a fost păstrată doar menţionarea numelui preşedintelui rus. De altfel, pe reţelele de socializare a circulat şi o versiune a clipului contrafăcut în care microbiştii români par să-l înjure, în limba ucraineană, pe liderul de la Kremlin.
În Germania se vinde ciocolată din greieri
Aprobarea de către Comisia Europeană, în 2023, a folosirii făinii de greieri în alimentaţie a fost urmată de un val de dezinformări şi o puzderie de falsuri. Cu două luni înaintea alegerilor europene din iunie anul trecut, un utilizator Facebook din Ungaria postat scandalizat fotografia unei presupuse tablete de ciocolată lansate în Germania, descrisă pe ambalaj ca fiind preparată din greieri întregi şi având un gust crocant dat de picioarele insectelor.
Numai că pretinsa „delicatesă” nu a existat niciodată, iar imaginea, preluată de pe site-ul producătorului de dulciuri Rittersport, nu a fost decât o glumă concepută de departamentul de marketing al companiei germane.
Francezii fură penisuri din Africa pentru a opri declinul demografic
În octombrie 2024, mai multe conturi Facebook şi site-uri pro-ruse pretindeau că Franţa s-ar afla în spatele traficului de organe genitale masculine din Republica Centrafricană. Operaţiunea de dezinformare a pornit de la un zvon care zguduise ţara cu două luni înainte, potrivit căruia mai mulţi bărbaţi care ar fi reclamat dispariţia părţilor lor intime. Câteva zeci de persoane din oraşele Bambari şi Bangui au fost acuzate de concetăţeni, fără dovezi, că ar fi comis astfel de furturi. Un site din Mali, cunoscut ca promotor al tezelor propagandei Kremlinului în spaţiul african, susţinea că Internetul este inundat cu mii de „imagini autentice” ale organelor furate în doar câteva săptămâni.
În ciuda dezminţirilor medicilor locali, aceeaşi publicaţie afirma că „serviciile de informaţii franceze” ar fi dus organele genitale în buncăre secrete de sub palatul Versailles, de unde acestea urmau să fie folosite pentru transplanturi menite să compenseze declinul demografic din ţările europene. O caricatură înfăţişându-l pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Franţei în Republica Centraficană încărcând penisurile furate într-un camion cu destinaţia Versailles a fost publicată de pagina panafricană Tout sur l’Afrique, fiind vizualizată de 300.000 de ori. Acelaşi site a distribuit ca probă şi un videoclip filmat noaptea în curtea castelului de lângă Paris, în care vocea din off a unei persoane misterioase susţine că ar fi fost martora unor „evenimente ciudate”, fără însă să le descrie.
Haitienii sunt canibali
De la sfârşitul lui martie anul trecut, pe reţelele de socializare au început să circule mai multe videoclipuri care sugerau că în Haiti canibalismul este un fapt obişnuit. Două dintre clipuri nu au însă nicio legătură cu Haiti. Unul este filmat în 2028 într-un parc tematic din China cu ocazia festivităţilor de Halloween. Cel de-al doilea a fost realizat în 2028 în Nigeria, în timpul turnării unui film de ficţiune. Pe lângă clipuri, psihoza canibalismului comun din Haiti a fost alimentată de mai multe articole larg distribuite online, deşi nu prezintă niciun exemplu concret, datat şi localizat.
În spatele campaniei de dezinformare au fost identificate mai multe conturi din Statele Unite, ostile imigraţiei şi favorabile lui Donald Trump. Este şi cazul contului unui jurnalist de la Blaze Media, o publicaţie a conservatorilor americani, cu 155.000 de urmăritori. Unul din articolele despre pericolul infiltrării canibalilor în Statele Unite publicate aici a fost vizualizat de 17 milioane de ori. Mai mult, respectivul articol a fost redistribuit cu comentariul „corect” de către Elon Musk, apropiatul lui Donald Trump, ceea ce a adus un plus de 16 milioane de vizualizări.
Câinii americanilor sunt mâncați de imigranți
Tot despre presupusle obiceiuri alimentare ale imigranţilor, preşedintele ales al Statelor Unite este autorul uneia dintre cele mai bizare dezinformări din 2024, comise în timpul primei dezbateri electorale televizate cu contracandidata democrată Kamala Harris. Donald Trump a pretins că în Springfield, statul Ohio, imigranţii le mănâncă câinii locuitorilor din zonă. Afirmaţia lui Trump a pornit de la o postare a unui utilizator care pretindea că haitienii se hrănesc nu doar cu raţele şi gâştele sălbatice, ci şi cu animalele de companie.
Postarea, fără nicio bază reală, a fost răspândită de conturile de extremă dreaptă. Poliţia şi oficialii din Ohio au negat acuzaţia adusă de Trump, în condiţiile în care nici presa locală nu a consemnat astfel de incidente. Absurditatea declaraţiei celui care în 20 ianuarie se va instala din nou la Casa Albă l-a inspirat însă pe muzicianul sud-african The Kifness, care a compus şi mixat melodia „Eating the cats featuring Donald Trump”, în care vocea şi imaginea lui Trump sunt prelucrate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale.
Trump suferă de incontinență
Înainte de a câştiga scrutinul prezidenţial, Donald Trump a fost şi el ţintă a dezinformărilor. Cea mai bizară dintre acestea este o postare din octombrie care susţine că liderul republican a stat aşezat pe o pernă pentru incontinenţă în timpul unui talk-show în studiourile canalului de televiziune Fox News.
Afirmaţia este însă fără temei: imaginile înregistrate înainte de începerea emisiunii arată că nu a existat niciun astfel de obiect şi că speculaţia răuvoitoare a pornit de la poalele sacoului răsfrânte pe canapea. Pe de altă parte, şi preşedintele democrat Joe Biden a fost anul trecut victima unei minciuni similare, răspândită de tabăra adversarilor săi politici.
Emmanuel Macron a frecventat cluburi pentru gay și s-a sărutat cu iubitul său pe un iaht
În Europa, cu excepţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, politicianul vizat cu predilecţie de falsuri a fost Emmanuel Macron. Un scurt videoclip distribuit pe reţelele de socializare în limbile rusă şi georgiană pare să-l arate pe preşedintele Franţei sărutându-se cu un bărbat pe puntea unui iaht. Falsul este relativ uşor de demontat.
În vreme ce escapada nautică a lui Macron cu un grup de prieteni este reală, existând online mai multe fotografii surprinse cu acest prilej, presupusul gest intim nu a existat, ci a fost generat cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. Aceasta se vede, de exemplu, din mişcarea nenaturală a braţului bărbatului care se presupune că îl sărută pe Macron. Nu este singurul fals din 2024 care l-a avut ca subiect pe liderul francez. Mai multe videoclipuri postate online pretind că-l înfăţişează pe adolescentul Macron dansând în anii ’80 în cluburile de noapte dedicate homosexualilor. Şi acestea sunt realizate cu tehnologia deepfake, chipurile unor tineri fiind înlocuite digital cu cel al viitorului preşedinte. Pe de altă parte, Emmanuel Macron era la cea vreme copil, ceea ce exclude prezenţa sa într-un club de noapte.
Elon Musk a luat cina cu prietena sa robot
Responsabil pentru preluarea şi răspândirea pe contul personal a numeroase dezinformări, Elon Musk – celebrul proprietar al platformei X, fostă Twitter – nu a fost ocolit nici el de creatorii de falsuri realizate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. O imagine devenită virală îl prezintă pe miliardar cinând într-un restaurant împreună cu prietena sa robot.
Fotografia este un deepfake. O dovedesc chipurile nerealiste ale personajelor, ba chiar şi tacâmurile aflate pe masă. Folosind metoda căutării inverse a imaginii descoperim că, iniţial, fotografia a fost distribuită de contul „I am not Elon”, care îl parodiază pe cel al lui Elon Musk, împreună cu alte imagini generate artificial ale acestuia şi ale altor figuri publice, precum Donald Trump.