MAI a identificat și eliminat o serie de clipuri ce promovau informații false pe TikTok

 MAI a identificat și eliminat o serie de clipuri ce promovau informații false pe TikTok
© mai.gov.ro   |   Două din paginile de tip Doppleganger care promovau știri false pe rețeaua chinezească TikTok, pretinzând că liderul AUR, George Simion, a câștigat deja alegerile prezidențiale din România, 18 mai 2025.

Ministerul Afacerilor Interne avertizează cu privire la distribuirea pe platforma TikTok a unor informații false referitoare la presupusa fraudare a procesului electoral. Astfel, contul @recnostinta a publicat un material video, între timp șters, care prezenta imagini ce imitau în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de știri, atribuind respectivelor instituții media presupuse articole datate ulterior zilei de 18 mai, în care se afirmă în mod fals că, pe fondul câștigării alegerilor de către liderul extremist George Simion, liderii partidelor tradiționale sunt arestați sau fug din țară.

„Materialul în cauză este de natură să inducă în eroare opinia publică, simulând un conținut jurnalistic legitim și vehiculând informații complet fabricate, pentru a amplifica neîncrederea cetățenilor privind desfășurarea corectă și legală a procesului electoral”, se precizează în comunicatul MAI. Totodată, instituția a demarat „procedurile legale de analiză și sesizare a instituțiilor competente, în vederea verificării posibilelor încălcări ale legislației în vigoare, inclusiv în ceea ce privește infracțiunile informatice, falsul informatic și răspândirea de informații false”.

Peste 160 de conturi de TikTok pretindeau că aparțin unor structuri ale MAI

Ministerul de Interne a mai semnalat și faptul că a identificat şi eliminat peste 160 de conturi de TikTok care utilizau în mod ilegal însemne, denumiri sau elemente grafice asociate Poliției Române ori altor structuri ale ministerului. O parte dintre aceste conturi se prezentau în mod fals drept „conturi oficiale”, menționând acest statut în secțiunea de descriere (bio), ceea ce a condus la inducerea în eroare a utilizatorilor platformei de socializare.

Ministerul mai precizează că „conturile oficiale ale Poliției Române și ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne sunt verificate și pot fi recunoscute după simbolul de autentificare (bifa albastră) oferit de platformele sociale, precum și prin conținutul coerent, verificabil și în concordanță cu misiunea instituțională”. Totodată, MAI recomandă cetățenilor ca, în situația în care identifică conturi suspecte sau care pretind în mod nejustificat că reprezintă instituții ale statului, să nu distribuie conținutul acestora și să le raporteze autorităților competente.

Rețea de site-uri de tip Doppleganger, reactivată odată cu al doilea tur al scrutinului prezidențial

Vineri, în prima zi de vot în diaspora, Ministerul de Interne avertiza asupra reluării unei campanii de influențare a procesului electoral prin folosirea de pagini clonate ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă. Potrivit unui comunicat al MAI, în continuarea avertizărilor anterioare privind campania de influențare a procesului electoral prin intermediul rețelei de pagini de tip Doppleganger care impersonează paginile oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă, prin preluarea întocmai a elementelor de identitate vizuală, aceasta fusese reluată, utilizând acțiuni de dezinformare nedisimulată, ieșind practic de sub pragul de detecție sub care se situase anterior.

La sfârșitul lunii trecute, Veridica a adus în atenția publică existența unui adevărat „ecosistem” de influenţare şi manipulare a opiniei publice, format din sute de conturi de Facebook și zeci de astfel rețele care, pe baza unui plan de acțiune centralizat şi foarte bine coordonat, de diseminare a informaţiilor, este capabil să manipuleze deciziile și opțiunile politice pentru sute de mii sau poate chiar milioane de utilizatori.

Legături cu Rusia

Reclamele malițioase se prezintă sub forma unor titluri false de știri, spațiile publicitare în care acestea sunt postate fiind contractate de companiile de publicitate care utilizează tehnologia native ads - Adskeeper, Geozo, Adnow și MGID, semnalate anterior în spațiul public pentru legături directe cu Federația Rusă. Spre exemplu, compania Adnow este subiectul unor investigații extinse în alte state membre, dar și în România pentru implicarea în operațiuni informaționale în favoarea serviciilor de informații ale Federației Ruse, explica ANCOM acum aproape două săptămâni.

Timp citire: 2 min