Pe fondul crizei gazelor, Chișinăul i-a dat un ultimatum Transnistriei să permită răspândirea unor narațiuni pro-occidentale, pro-românești și anti-rusești, potrivit unei publicații pro-Kremlin.
Pe 8 februarie, Statele Baltice și-au deconectat complet rețelele electrice naționale de la Federația Rusă și s-au racordat la rețeaua europeană. În ciuda îngrijorărilor, tranziția s-a produs fără complicații majore.
În prezent, oferta MVM este analizată de Comisia pentru Supravegherea Investițiilor Străine Directe.
Rusofobia UE a dus la oprirea livrărilor de gaze spre Transnitria și creșterea prețurilor la energie în dreapta Nistrului, afirmă propaganda rusă, care ignoră faptul că Gazpromul a ales să nu mai dea gaze.
Într-o perioadă în care Uniunea Europeană se confruntă cu tensiuni geopolitice, incertitudini economice și amenințări externe, Polonia își propune să o direcționeze către un viitor care acordă prioritate securității, rezilienței și consolidării solidarității dintre statele membre.
Discuţiile cu autorităţile ucrainene vor aborda şi tema crizei energetice provocate de Rusia
Putin a crezut că, prin invadarea Ucrainei și implicarea în războaiele din Orient, îi redă Rusiei statutul de mare putere. Rezultatul a fost pierderea influenței Moscovei pe termen lung.
Încălzirea casnică, centralele pe cărbune învechite, maşinile uzate şi lipsa de bani împiedică rezolvarea problemei
Trei giganți tehnologici investesc în cel mai mare proiect de infrastructură a inteligenței artificiale.
Chișinăul a blocat livrările de gaz rusesc către Transnistria, o regiune cu o economie stabilă, pe care Kievul și Chișinăul încearcă să o sugrume, potrivit unui comentariu publicat de sitelul rusesc dzen.ru
Rusia nu va pune capăt războiului cu Ucraina și asaltului său hibrid asupra Moldovei decât dacă cele două țări vor capitula, rezultă din declarații făcute de oficiali și preluate de presa pro-Kremlin. Aceasta scrie și despre așa-zise atacuri teroriste organizate de Ucraina și ia, totodată, în vizor și România
Următorii trei ani, însă, vor fi caracterizați de creștere, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.
Există suspiciuni cu privire la motivele din spatele ofertei umflate, inclusiv temeri de implicare a Rusiei.
NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.
Propaganda rusă descrie Republica Moldova drept o țară infestată de nazism pe care NATO vrea să o folosească drept avanpost împotriva Rusiei. Narațiuni false identice au fost folosite pentru a justifica invadarea Ucrainei. Veridica a observat, în presa pro-Kremlin, și reluarea tezelor privind amenințările la adresa identității naționale și democrației și „eterna” luptă a „lumii ruse” cu nazismul.
Narațiunea incriminată, privitoare la vânzarea lacurilor de acumulare către străini, a fost demontată în paginile Veridica.
Republica Moldova este un partener-cheie pentru UE, iar sprijinul va rămâne constant pe parcursul procesului de aderare al țării la Uniunea Europeană, afirmă, într-un interviu pentru Veridica, Annita Hipper, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Kaja Kallas.
Investițiile în unități de producție noi ale companiei sunt extrem de întârziate față de program.
Ministrul de resort, Victor Parlicov, e acuzat că ar fi permis apariţia unei crize.
Lacurile de acumulare vor fi cedate străinilor, la fel ca şi celelalte resurse ale României, potrivit unei publicaţii suveraniste.
Departamentul Energiei va fi condus de un patron din industria de petrol şi gaze
În aceeași perioadă, importurile s-au majorat cu 0,5 procente.
Statul nu va obliga pe nimeni să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă.
2050 este anul în care Uniunea Europeană va trebui să-și atingă ținta de emisii zero. Decarbonizarea a fost initiată de programul Greean Deal și accelerată de pachetul “Fit for 55”, care prevede ca în 2030 UE să reducă cu 55% emisiile de CO2 față de nivelul din 1990.
Tranziția Occidentului la energiile nepoluante poate fi exploatată de Rusia și China, care domină piața globală de combustibili nucleari și pe cea a metalelor rare.
După două decenii de apartenență la UE și NATO, Statele Baltice nu și-au conectat încă pe deplin infrastructura la cea din țările partenere. Infrastructura feroviară rămâne îndeosebi o provocare.
Ministerul Energiei a publicat o versiune actualizată a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice.
Ministrul energiei a convocat Comandamentul Energetic.
Rusia atacă doar acele instalații energetice ucrainene care alimentează obiectivele militare, potrivit unei narațiuni false promovate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
În aceste condiții, importul de energie a crescut cu aproape 5 procente.
Guvernul elen va trimite o scrisoare Comisiei Europene pe această temă în această săptămână.
Ministrul Energiei spune că accesul la energie se va face fără întreruperi, indiferent de condiţiile meteorologice sau de volumul de consum.