Lacurile de acumulare vor fi cedate străinilor, la fel ca şi celelalte resurse ale României, potrivit unei publicaţii suveraniste.
ȘTIRE: Așa cum am anticipat, așa-zisele bâlbe de la licitațiile pentru studiul de fezabilitate pentru centrala de la Tarnița au avut un scop precis. După ce a vehiculat numele unor firme străine care să investească în acest proiect, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, aruncă bomba: lacurile de acumulare vor fi concesionate pentru ca alții, evident, companii străine, să construiască centrale de acumulare prin pompaj în România.
NARAȚIUNE: Resursele hidroenergetice ale României vor fi date străinilor, care le vor impune românilor preţuri enorme pentru energia produsă.
Ministerul Energiei va sesiza organele abilitate cu privire la comunicarea de informații false
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În ciuda afirmaţiilor suveraniştilor români, proiectul de ordonanță de urgență privind concesionarea lacurilor de acumulare nu urmărește înstrăinarea acestora către companii din afara ţării, ci doar oferă un cadru legal pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei în România, prin crearea de centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) pe lacurile cu potențial hidroelectric. Respectivul act normativ nu „cedează” resursele României, ci urmărește încurajarea investițiilor într-o piaţă liberă, ce vor putea fi făcute inclusiv de către statul român sau companii românești. Aceste centrale vor contribui la securitatea energetică a țării, oferind o capacitate strategică de stocare a energiei, similară unei „baterii verzi” care stabilizează și eficientizează sistemul energetic național. Totodată, spune Ministerul Energiei, noile norme vor elimina dublarea taxelor aplicate energiei stocate.
De altfel, articolul 136 din Constituţia României şi articolul 3 din Legea Apelor precizează cât se poate de clar că apele cu potenţial energetic valorificabil fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, şi nu pot fi înstrăinate, fiind inalienabile.
CHEAP este cea mai utilizată tehnologie de stocare a energiei pe termen lung
CONTEXT: Studiile de amplasament și studiile de schemă pentru construirea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj în România s-au realizat începând cu anii ’70 ai secolului trecut. Hidrocentralele cu pompare reprezintă o metodă de stocare a energiei care poate fi transformată în energie hidroelectrică. În lume, această tehnologie de stocare de lungă durată este folosită de mai bine de jumătate de secol și reprezintă mai mult de 99% din capacitatea de stocare a energiei în vrac, la nivel mondial. Hidrocentralele cu stocare prin pompare pot oferi, de asemenea, servicii auxiliare pentru a ajuta la echilibrarea sistemului de alimentare, cum ar fi inerția de la turbinele care se rotesc, ceea ce asigură funcţionarea sistemului la frecvența potrivită și reduce riscul de întreruperi de curent. Instalațiile hidraulice de stocare prin pompare acționează, deci, ca nişte imense „baterii de apă”. Ele reprezintă o modalitate flexibilă de stocare a excesului de energie generată de surse regenerabile, la o scară eficientă din punct de vedere al costurilor.
În condiţiile în care tranziţia de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, a devenit o prioritate la nivelul Uniunii Europene, iar energiile eoliană și solară sunt puternic dependente de vreme, lipsa capacităţilor de stocare a hidroenergiei reprezintă un risc de securitate pentru România.
În Europa, practic nu există o țară care, având condiţii geofizice favorabile, să nu fi construit cel puțin o centrală de pompaj, pentru siguranța sistemului energetic propriu, inclusiv vecinii noştri Serbia, Bulgaria și Ucraina. România a pierdut, tehnic vorbind, aproximativ 20-25 de ani în domeniul stocajului energiei electrice, potrivit unui studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză.
Costul de exploatare al unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj este scăzut comparativ cu alte tipuri de centrale energetice. Un CHEAP are o durată de viaţă lungă, de circa 80-100 ani, poate avea o capacitate instalată de 1.000-3.000 de MW și un timp de reacție rapid, de câteva secunde. Centralele de pompaj sunt imune la creșterea prețului la petrol, gaz sau cărbune, nu solicită import de combustibil şi au o eficienţă de aproximativ 75-80%.
Toate aceste motive au dus la concluzia că şi România trebuie să profite de această tehnologie şi în acest scop, Ministerul Energiei a elaborat un proiect pentru modificarea și completarea cadrului legislativ existent, vizând atât legea energiei electrice și a gazelor naturale, cât și legea privind promovarea producerii de energie din surse regenerabile.
Narațiunea analizată în materialul de față se încadrează în metanarațiunea ce susține că „România este o colonie occidentală”, care și-a pierdut pe deplin suveranitatea și independența. Teza este intens promovată de propaganda rusă și pro-rusă și este o continuare directă a tezelor din perioada Războiului Rece privind Occidentul acaparator și exploatator. Ea se aliniază altor naraţiuni false legate de sistemul energetic românesc, vehiculate încă din toamna anului 2022, care susţineau că Hidroelectrica va fi luată de străini, sau că energia electrică produsă în România nu va mai fi disponibilă populaţiei, pentru că va fi cedată Republicii Moldova.
OBIECTIV: Slăbirea încrederii în autoritățile statului, amplificarea sentimentelor antioccidentale, promovarea discursului suveranist, provocarea de proteste şi mişcări sociale antisistem.
REACȚIE OFICIALĂ: Ministrul energiei a precizat că „toate concesiunile vor respecta Codul Administrativ al României, impunându-se ca orice investitor să achite redevențele datorate statului român și să folosească întocmai potențialul energetic exclusiv pentru dezvoltarea CHEAP-urilor. În plus, orice solicitant străin va fi evaluat prealabil conform Ordonanței de Urgență nr. 46/2022, care reglementează strict investițiile străine directe și include verificări riguroase ale Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD). Dacă vor exista suspiciuni privind seriozitatea solicitantului, acesta va fi exclus de la concesionarea oricărei resurse de apă [...] România nu își va „ceda” niciodată resursele sub mandatul meu, ci pune la dispoziție un cadru prin care investitorii, în special cei români, să contribuie la un sistem energetic de stocare durabil și sigur de hidrocentrale de acumulare prin pompaj. Prin acest proiect, ne asigurăm că energia regenerabilă este folosită inteligent și eficient, contribuind la securitatea națională și la efortul nostru comun de tranziție verde”.