Poșta redacției: Are România graniță cu Rusia? Vor mai putea românii să consume carne?

Poșta redacției: Are România graniță cu Rusia? Vor mai putea românii să consume carne?
© EPA-EFE/Robert Ghement   |   Maestrul măcelar român Petre Adrian, de la măcelăria Carne și Sare, concurează în cadrul unui concurs denumit „Top Chef Măcelar” la Bucharest Food Expo 2023, în București, România, 29 septembrie 2023.

Existența unei granițe de facto între România și Rusia, sexul campioanei la box Imane Khelif și interzicerea lactatelor și cărnii în România sunt temele poștei redacției de astăzi.

Ne puteți semnala în continuare știri false, sau care ar putea fi false, direct în secțiunea Fake News, Dezinformare & Propagandă, de pe pagina Veridica, sau la adresa noastră de e-mail, redacție@veridica.ro

Există deja o frontieră comună, de facto, între Rusia și România pe limita apelor lor teritoriale?

Răspunsul scurt este „nu”, dar există și unul mai nuanțat pentru care este necesar să definim mai întâi termenii de “ape teritoriale”, “zonă contiguă” şi “zonă economică exclusivă”.

Astfel, potrivit Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 1982 şi Legii 17/1990 privind Marea teritorială şi apele maritime interioare ale României, apele teritoriale ale României cuprind fâşia de mare adiacentă ţărmului, având lăţimea de 12 mile marine, măsurată de la mal, limitele exterioare şi laterale ale acestora constituind frontiera de stat maritimă a României. Zona contiguă este fâşia de mare adiacentă apelor teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanţa de 24 mile marine. În această zonă, România exercită controlul pentru prevenirea şi reprimarea încălcărilor, pe teritoriul său, ale legilor şi reglementărilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar şi al trecerii frontierei de stat. Zona economică exclusivă este instituită dincolo de limita apelor teritoriale şi conferă României drepturi suverane şi de jurisdicţie asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia şi coloanei de apă de deasupra. Întinderea sa este stabilită pe bază de acord încheiat cu statele vecine ale căror ţărmuri sunt limitrofe sau situate faţă în faţă cu litoralul românesc al Mării Negre, şi poate fi de maxim 200 de mile marine.

România și Rusia nu au graniță comună, fiind despărțite de Ucraina. Totuși, ca urmare a agresiunii Rusiei în regiune, există de facto, dar nu și de iure, un fel de vecinătate: odată cu invadarea și anexarea Crimeei, Rusia a capturat accesul direct la zona economică exclusivă din dreptul acestei peninsule ucrainene, zonă care se întâlnește cu zona economică exclusivă a României (vezi foto).

Foto @euromaidanpress

Aceasta nu presupune însă că există o frontieră comună ruso-comună, în sensul definiţiei internaţionale a acesteia. Un argument în acest sens îl reprezintă incidentul recent, când o rachetă rusească a lovit o navă comercială care transporta cereale din Ucraina prin Marea Neagră, aflată la aproximativ 30 de mile marine de localitatea Sf. Gheorghe, adică în zona economică exclusivă a României. Însă, potrivit dreptului maritim internaţional, atacul nu a fost catalogat drept o încălcare a teritoriului românesc.

Imane Khelif este bărbat, iar medalia şi premiul de 25 de milioane de dolari de la Jocurile Olimpice de la Paris i-au fost revocate de către WBO

Ştirea este un fals grosolan din toate punctele de vedere. În primul rând, WBO este o organizație care guvernează meciurile de box profesionist, deci implicarea sa în pugilismul olimpic nu există şi nu a existat niciodată. Orice decizie şi orice declaraţii ar da persoanele din conducerea organizaţiei nu au nici un efect asupra rezultatelor şi clasamentelor din competiţiile olimpice.

În al doilea rând, în afara medaliilor propriu-zise, a gloriei şi locului în istoria sportului, sportivii laureaţi la olimpiade nu sunt răsplătiţi în bani de Comitetul Internaţional Olimpic. Dar, într-adevăr, de cele mai multe ori, fiecare ţară îşi răsplăteşte sportivii medaliaţi, în funcţie de posibilităţi. Astfel, performanţa lui Imane Khelif a fost răsplătită de președintele Algeriei cu medalia „Ordinul Național de Merit” şi o recompensă financiară, dar suma exactă nu a fost precizată. În orice caz, ea nu se apropie sub nici o formă de suma vehiculată de 25 de milioane de dolari. Cel mai mare premiu pe care l-ar fi putut primi un medaliat cu aur la Olimpiadă este cel oferit de Singapore, de aproximativ 700.000 de dolari. Imane Khelif ar fi trebuit răsplătită şi de IBA, cu 100.000 de dolari, pe care urma să-i împartă cu federaţia algeriană de box şi antrenorul său. Însă pentru că scandalul în care a fost implicată a fost generat chiar de IBA, nu este clar dacă ea chiar a primit acei bani.

În al treilea şi cel mai important rând, trebuie precizat că Imane Khelif s-a născut femeie, și-a trăit toată viața ca o femeie, e femeie în paşaport şi nici nu a declarat vreodată că se identifică drept bărbat. Naraţiunea în cauză a apărut în urma unei controverse iscate de IBA, organizaţia care obişnuia să guverneze boxul amator (pe criterii olimpice). În 2023, cu doar câteva ore înainte de finala Campionatelor Mondiale de la New Delhi, IBA o descalifica pe Khelif din cauză că nu ar fi îndeplinit “criteriile de eligibilitate” ale asociaţiei, şi invoca nişte teste ADN, pe care nu le-a prezentat nici până astăzi. Coincidenţă sau nu, decizia IBA a venit după ce Khelif o învingea pe pugilista rusoaică Azalia Amineva, neînvinsă până la acea dată. Menţionăm că organizaţia este condusă de rusul Umar Kremlev, un personaj având puternice legături cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. De altfel, în 2023, IBA a devenit prima federație internațională care a fost vreodată exclusă din mișcarea olimpică, decizia CIO fiind confirmată inclusiv de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

În ultimul rând, pe site-ul Comitetului Internaţional Olimpic, Imane Khelif este în continuare prezentată a fi campioană olimpică la categoria 66 de kg.

Primarii vor să interzică lactatele, carnea și mașinile personale, până în 2030

Naraţiunea a fost deja demontată în paginile Veridica, şi are la bază un studiu care evidențiază sectoarele economice urbane ce contribuie în mod semnificativ la emisiile de dioxid de carbon. Acesta calculează schimbările necesare din fiecare sector care ar putea reduce impactul consumului urban, în conformitate cu limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Astfel, raportul face referire la șase categorii de activităţi în care orașele ar putea reduce consumul pentru a atenua schimbările climatice, iar autorii modelează două exemple de intervenții, în care oamenii îşi limitează sau elimină complet consumul de alimente de provenienţă animală, reduc numărul articolelor de îmbrăcăminte noi cumpărate într-un an sau renunţă la călătoriile cu autoturismul propriu în favoarea transportului în comun. În esenţă, studiul este o analiză a emisiilor bazate pe consum în orașe, nu un plan pe care acestea sunt obligate să-l adopte.

Raportul a fost întocmit de C40, o organizaţie de orașe din întreaga lume, care se concentrează pe combaterea crizei climatice și pe acțiunile urbane ce pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră, sporind în același timp sănătatea, bunăstarea și oportunitățile economice ale rezidenților urbani.

De altfel, naraţiunea abundă în “fracturi de logică”. Nu este clar cum, „încurajând practica scanării produselor de la magazin pe cont propriu”, autorităţile vor „ține sub control consumul de carne și de lactate” şi nici cum vor reuşi să oblige „peste 90% din populația planetei să stea în aglomerații urbane.” La fel, ipoteza conform căreia primarii vor reduce preţurile la anumite produse (precum carnea artificială) este absurdă din două puncte de vedere: preţurile alimentelor nu sunt reglementate de primării, iar la acest moment un kilogram de carne artificială costă câteva zeci de mii de euro, cu perspective foarte slabe ca acest preţ să scadă semnificativ în următorii 6 ani, când se presupune că va fi implementat planul ocult.

  • Data publicării:
    19/09/2024
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia poartă un război just și etic, nu ca Israelul

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia poartă un război just și etic, nu ca Israelul

Rusia poartă un război drept pe teritoriul Ucrainei și protejează civilii, spre deosebire de Israel, care e sprijinit de Occident, afirmă presa pro-Kremlin.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica.md: „DEZINFORMARE: Chișinăul este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE”

Veridica.md: „DEZINFORMARE: Chișinăul este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE”

Președinta Maia Sandu a declarat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc în doi pași, mai întâi a malului drept al Nistrului și, ulterior, a malului stâng, ceea ce înseamnă că Chișinăul ar fi gata să renunțe la perspectiva reglementării conflictului transnistrean, scrie Veridica.md.

FAKE NEWS: Referendumul pentru UE din Moldova e, de fapt, referendum pentru LGBT

FAKE NEWS: Referendumul pentru UE din Moldova e, de fapt, referendum pentru LGBT

Succesul referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova „poate duce la pierderea valorilor familiei tradiționale” potrivit unei narațiuni false promovate de partidul fugarului Ilan Șor.

Mai multe
FAKE NEWS: Evreii vor construi o inteligență artificială pentru a face cenzură online
FAKE NEWS: Evreii vor construi o inteligență artificială pentru a face cenzură online

Evreii vor realiza un program de inteligenţă artificială care va duce la eliminarea tuturor popoarelor lumii, afirmă o cunoscută publicaţie antisemită şi rasistă.

Cezar Manu
01 oct. 2024
DEZINFORMARE: „Reunificarea” cu Rusia a adus prosperitate în Donbas
DEZINFORMARE: „Reunificarea” cu Rusia a adus prosperitate în Donbas

După reunificarea prin referendum a regiunii Donețk cu Rusia, în zonă au intrat investitori, se dezvoltă turismul și economia, potrivit presei pro-Kremlin.

Marin Gherman
30 sept. 2024
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Conducerea Republicii Moldova încearcă să interzică creștinismul și să readucă țara la păgânism”
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Conducerea Republicii Moldova încearcă să interzică creștinismul și să readucă țara la păgânism”

Conducerea Republicii Moldova vrea să interzică creștinismul și să readucă în țara noastră păgânismul. Declarația îi aparține lui Ivan Bessarab, un activist din Găgăuzia, și a fost făcută la un miting organizat la Comrat pe 21 septembrie, scrie Veridica.md

Veridica.md
28 sept. 2024
FAKE NEWS: Referendumul din Republica Moldova are ca scop eliminarea opoziției
FAKE NEWS: Referendumul din Republica Moldova are ca scop eliminarea opoziției

Referendumul privind aderarea la UE este organizat, de fapt, pentru a elimina din Parlament opoziți care nu-și dorește integrarea europeană, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă.

Veridica
27 sept. 2024
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Un grup de scriitori de la Chișinău a încercat să transmită copiilor din Tighina ziare cu falsuri despre istoria Transnistriei”
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Un grup de scriitori de la Chișinău a încercat să transmită copiilor din Tighina ziare cu falsuri despre istoria Transnistriei”

Trei scriitori moldoveni au încercat să ofere elevilor de la liceul cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Tighina ziare cu materiale care ar conținut falsuri despre istoria Transnistriei și poporul transnistrean, scrie Veridica.md.

Veridica.md
26 sept. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI:  Occidentul vrea să distrugă Ucraina și Biserica ortodoxă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul vrea să distrugă Ucraina și Biserica ortodoxă

Occidentului vrea să destrame Ucraina dezbinându-i Biserica, potrivit propagandei ruse, care îl citează pe un fost premier de la Kiev, fugar în Rusia.

Marin Gherman
25 sept. 2024