În ajun, el a spus că se așteaptă la o „condamnare lungă, stalinistă”.
El ar fi creat și finanțat o organizație „extremistă”, cum definesc oamenii regimului fundația sa anticorupție.
Specialistă în contabilitate, Lilia Cianișeva a renunțat la slujba ei pentru a deveni coordonator la Ufa al echipei lui Aleksei Navalnîi.
Manifestări de sprijin au avut loc în toată lumea cu ocazia zilei de naşterea a opozantului rus încarcerat.
El a fost arestat în martie, pe baza unei postări de anul trecut pe rețelele de socializare, despre care spune că nici nu-i aparţine.
Avocatul său spune că autorităţile îl lasă intenţionat fără îngrijire medicală.
Omul a făcut pușcărie pentru jaf și voia să ucidă pe toată lumea.
Evgheni Roizman era, deja, în aşteptarea procesului care i-a fost intentat fiindcă a criticat invadarea Ucrainei.
Opozantul rus acuză în film serviciile de securitate că au încercat să-l omoare.
Președintele „(Vladimir) Putin încearcă din nou și din nou să-l omoare pe Navalnîi, dar într-un mod mai discret și mai lent” – susțin suporterii săi.
Activele transferate ar include proprietăți imobiliare, iahturi, elicoptere și avioane private, care acum ar fi greu de sechestrat sau înghețat de către autoritățile din țările occidentale, întrucât copiii miliardarului nu sunt afectați de sancțiuni.
Liderul opoziției din Rusia se așteaptă la ani în plus de închisoare, într-un nou dosar în justiție.
Anul trecut, acesta i-a revenit opozantului încarcerat rus Aleksei Navalnîi.
Zeci de critici au Puterii au fost arestați sau au fugit din țară în ultimele luni, iar majoritatea instituțiilor media independente au fost închise.
„Nu putem spera la o schismă în rândul elitelor lui Putin, dacă, în ciuda multor discuții, nu folosim bățul împotriva lor și îi lăsăm să-și păstreze morcovii”.
Aleksei Navalnîi – cel mai important lider al opoziţiei din Rusia din ultimul deceniu – a fost închis pentru că ar fi încălcat termenii eliberării condiţionate în februarie 2021, după ce s-a întors din Germania, unde s-a restabilit în urma otrăvirii despre care susţine că a fost comandată de Kremlin.
El a declarat că disprețuiește justiția rusă și întregul sistem care l-a trimis la închisoare.
Media internaționale scriu că avocații săi, Olga Mihailova și Vadim Kobzev, au fost reținuți de poliție imediat după ce au ieșit din sala de judecată.
După 24 februarie, peste 6.800 de persoane au fost arestate în Rusia, fiindcă au participat la manifestații anti-război.
El e acuzat că a deturnat peste 4,7 milioane de dolari din donațiile primite de organizațiile pe care le-a condus și riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare.
Trei colaboratori ai lui Navalnîi figurează pe aceeaşi listă foarte compozită, alături de organizații islamiste, religioase sau ultra-naționaliste interzise în Rusia, între care talibanii afgani sau jihadiștii din așa-numitul Stat Islamic.
Recent, principalii colaboratori ai lui Navalnîi au fost incluși de autoritățile ruse într-un așa-numit catalog al teroriștilor și extremiștilor.
"Suntem pionieri în genul ăsta de măgării" - a ricanat unul dintre ei, Ivan Jdanov, pe contul său de Twitter.
Inamic declarat al președintelui Vladimir Putin, Navalnîi a fost condamnat, pe 2 februarie, la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare.
Partidul lui Vladimir a câștigat alegerile parlamentare din Rusia, dar există suspiciuni că scrutinul a fost fraudat masiv. Mai mult, înaintea alegerilor, opoziția a fost boicotată de autorități inclusiv prin blocarea a numeroase candidaturi. Aceste elemente confirmă tendințele autoritare ale regimului de la Kremlin.
Ea ar fi plecat din țară în august, la câteva zile după ce a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare cu supendare, sub acuzația că ar fi instigat la încălcarea normelor antiepidemice.
Distribuitori de droguri, presupuși hoți sau simpli cetățeni, aflați în stare de ebrietate pe domeniul public, au suferit din partea polițiștilor lovituri multiple și, în câteva cazuri, șocuri electrice, pentru a-și asuma vinovățiile.
Invitați: prof. Mark Galeotti și prof. Armand Goșu.
Cunoscut pentru anchetele sale care incomodează regimul președintelui Vladimir Putin, siteul acestuia, The Insider, a scris despre presupusa otrăvire a opozanților Aleksei Navalnîi, Vladimir Kara-Murza și a scriitorului Dmitri Bîkov.
Opoziţia afirmă că implicarea lor electorală a fost menită să atragă lume la urne, fiindcă exista riscul unui absenteism masiv de la un scrutin adjudecat dinainte de partidul puterii.
Centralizarea rezultatelor pentru cvasitotalitatea sufragiilor atestă că partidul pro-Kremlin Rusia Unită poate deține circa 315 din totalul de 450 de mandate de deputați în viitoarea Dumă și poate asigura o susţinere parlamentară fără fisură politicilor promovate de preşedintele Vladimir Putin.
Vor mai trece, fără mari emoții, pragul electoral de cinci procente cele trei partide din așa-numita opoziție parlamentară, altminteri foarte docilă față de Kremlin – comuniștii, ultranaționaliștii intitulați liberal-democrați și formațiunea de stânga Rusia Dreaptă.