DEZINFORMARE: Românismul e o formă de agresiune împotriva Rusiei

DEZINFORMARE: Românismul e o formă de agresiune împotriva Rusiei
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Cetățeii moldoveni și români participă la un marș cu ocazia Zilei Naționale a României în centrul orașului Chișinău, Moldova, 01 decembrie 2020.
Dezinformare: „Proiectul național” românesc este o formă de agresiune asupra Rusiei:

Apropierea dintre România și Republica Moldova și „românismul” reprezintă un atac hibrid al Occidentului asupra intereselor Rusiei, potrivit unei narațiuni false din mediul online. Aceasta promovează tezele moldovenismului în încercarea de a justifica un „drept” al Rusiei de a decide politicile Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Cam toți doritorii (naivi și fără prea multă carte) de a aduna cât mai multe din pământurile locuite de vorbitori de română laolaltă încearcă să facă acest lucru prin alinierea acestui proiect național la campaniile occidentale declanșate împotriva intereselor vitale ale Rusiei. Realizarea intereselor naționale românești este prezentată adepților ca ceva ce este posibil exclusiv în condițiile unei Rusii puternic slăbite. [...] Patriotismul trebuie văzut și ca o viziune regională, nu doar națională. Nici un război cu vecinul nu îți poate aduce prosperitate. El îl avantajează doar pe jucătorul din alte regiuni. Noi avem nevoie de împăcare și de coeziune organică în propria noastră regiune și în propriul nostru spațiu. [...] Unul din efectele promovării de manieră rusofobă a românismului este acela că provoacă la Moscova reacții care susțin moldovenismul antiromânesc. Deoarece românismul este impus să se manifeste ca ceva eminamente antirusesc, iar reacția Moscovei la manifestarea românismului care îi este agresiv e una pe măsură. Obligația oamenilor care reprezintă conștiința națională din Moldova și din România este să depășească acest handicap. Ei trebuie să o facă primii, să nu-i pretindă asta mai întâi Rusiei.”

Realitate: Moldovenismul și sperietoarea „românismului”, folosite pentru a justifica pretențiile ruse asupra Republicii Moldova:

NARAȚIUNI: 1. „Proiectul național” românesc este o formă de agresiune asupra Rusiei. 2. Rusia este nevoită să se apere de atacurile ideologice occidentale. 3. Succesul deplin al intereselor românești nu poate fi obținut decât cu ajutorul unei Rusii puternice.

CONTEXT: Narațiunile au fost difuzate pe canalul de Telegram @triunghiulbasarabean, falangă a Sputnik, principalul organ de promovare a propagandei Kremlinului în spațiul est-european.

„Problema românismului” populației din Republica Moldova este una cu rădăcini adânci în istorie, ancorate în perioada ocupației țariste a teritoriului dintre Nistru și Prut. Limba română a fost încă de la 1812 una dintre formele de rezistență la procesul de rusificare.

Tezele moldovenismului – potrivit cărora ar exista o limbă și o etnie moldovenească diferite de limba și etnia română – au fost, de altfel, lansate anterior invadării și ocupării teritoriului dintre Nistru și Prut de către URSS, promovarea lor datând din perioada așa-numitei Republici Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești. RASSM trebuia să fie capul de pod pentru capturarea regiunii românești a Basarabiei, iar moldovenismul era folosit pentru a justifica respectivele pretenții teritoriale ale Moscovei. În timp, s-a ajuns la ideea că „moldovenii” ar face parte, de fapt, din lumea rusă. Chiar și astăzi, Rusia își alimentează războiul hibrid din Moldova întreținând dilemele identitare și sprijinind curentul moldovenist. În paralel, s-a dus și o campanie de demonizare a României pornind de la alianța acesteia cu Germania nazistă în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial; de atunci, românii ca popor sunt catalogați drept „fasciști” iar discuțiile despre o posibilă unire sau despre identitatea populației din stânga Prutului drept propagandă fascistă.  

Dincolo despre discuțiile marginale (a căror importanță este amplificată de Moscova și filo-ruși) privind o unire dintre Republica Moldova și România, chestiunea identitară este una importantă în Republica Moldova care, practic, și-a dobândit independența în urma apariției mișcării pentru renaștere națională care a pledat pentru limba română și alfabetul român. Forțe revizioniste neo-sovietice au impus în Constituția din 1994 sintagma de „limbă moldovenească” și a durat aproape 20 de ani până când Curtea Constituțională a Republicii Moldova să decidă că textul Declarației de Independență (care consfințește limba română) „prevalează în raport cu textul Constituției”. După încă 10 ani de la hotărârea Curții, Parlamentul de la Chișinău a adoptat, în martie 2023, legea care a consfințit limba română ca fiind limba de stat, decizie ce a stârnit reacții vehemente din partea Moscovei. De exemplu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că „Moldova renunță la limba maternă”, iar măsura ar fi fost impusă de SUA. Intensificate odată cu declanșarea invaziei din Ucraina, dar datând încă dinainte de 2022, Moscova a răspândit mai multe fake news-uri și dezinformări legate de relațiile româno-moldovenești. Printre ele, Kremlinul susține că România vrea să anexeze Moldova, fiind susținută în acest demers de forțe NATO care vor ajuta și la anexarea unor regiuni din Ucraina, sau că România îi împiedică pe moldoveni să meargă la muncă în Occident, folosindu-se de mitul sovietic al „jandarmului român” care îi nedreptățește pe basarabeni.

De notat și că, cu toate nuanțele sale specifice, problema moldovenism vs. românism poate fi încadrată în disputa mai largă dintre „vectorul est” și „vectorul vest”, prezentă în ultimii 30 de ani în mai multe țări din spațiul ex-sovietic și manifestată prin competiția dintre grupări politice filo-ruse, care promovează apartenența la „lumea rusă” și apropierea de Moscova (practic susțin formarea unui bloc post-sovietic dominat de Rusia, cu subiecți guvernați după reguli tipice spațiului estic marcat de autoritarism, corupție și un stat de drept cel mult mimat) și grupări politice pro-occidentale care își propun transformarea țarilor lor în democrații liberale integrate în Uniunea Europeană.

OBIECTIV: Amplificarea sentimentelor proruse, portretizarea Rusiei ca factor de stabilitate în Europa de Est, justificarea agresivității politicii externe rusești, precum și slăbirea încrederii populațiilor din Moldova și România față de autorități și Occident.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Discuțiile despre o posibilă reunificare a teritoriilor României și Moldovei au existat încă de la căderea comunismului, în 1989, intensificate după declararea independenței Moldovei, în august 1991. Ele însă nu au avut susținere majoritară în rândul populației în nici unul din cele două state, fiind mai degrabă preocupări ale unor grupări politice și civice marginale, deși, ocazional, subiectul apărea și în discursul unor politicieni de rang înalt.

La nivel oficial însă, România este primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova. Suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia nu au fost aduse vreodată în discuție de oficiali români. Mai mult, de-a lungul celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, România a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai acesteia, atât în momentele de criză apărute de-a lungul anilor (crize economice, energetice, sanitare, catastrofe naturale) cât și în ceea ce privește eforturile mai ample de integrare europeană. Sprijinul României s-a manifestat și prin asistență financiară directă pentru diferite proiecte de infrastructură, culturale, media, acordarea a mii de burse anual pentru elevi și studenți din Republica Moldova etc. Politicile Bucureștiului față de Republica Moldova au rămas aceleași chiar și atunci când s-au confruntat cu discursul uneori ostil și agresiv al unor guvernări de la Chișinău care promovau apropierea față de Federația Rusă și tezele moldovenismului. Ceea ce i-a iritat constant pe filo-rușii și moldoveniștii de la Chișinău (și, evident, pe partenerii lor de la Moscova) a fost faptul că România nu a acceptat vreodată falsurile istorice ale moldovenismului și a pus întotdeauna accentul pe identitatea comună lingvistică, culturală și istorică. În aceeași cheie trebuie privită și mai vechea decizie a Bucureștiului de a le permite să își redobândească cetățenia română celor care au avut-o în perioada în care teritoriul dintre Prut și Nistru (pe care se află cea mai mare parte a Republicii Moldova) făcea partea din România, dar și descendenților acestora. Redobândirea cetățeniei române a adus, de altfel, o serie de avantaje, multiplicate după ce România a devenit parte a Uniunii Europene, când cei cu dublă-cetățenie au devenit și cetățeni europeni. Această politică a fost însă una nediscriminatorie, dovadă numeroasele cazuri relatate de presă despre personaje cu un discurs profund ostil României care primiseră și cetățenia română.

Pe de altă parte Rusia, care a preluat teoriile sovietice ale moldovenismului, a dus față de Republica Moldova o politică deseori ostilă, manifestată prin susținerea regiunii separatiste transnistrene, embargouri la produsele moldovenești destinate pieței ruse (ceea ce a dus la o reorientare a exporturilor Moldovei), un război hibrid împotriva Chișinăului etc.

Consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova se datorează, așadar, unor factori multipli – politica constantă de susținere a Chișinăului de către București, actele ostile ale Moscovei față de Republica Moldova, dar și preluarea puterii în Republica Moldova de forțe pro-europene. Acestea din urmă, de altfel, nu sunt unioniste, formațiunile declarat unioniste nereușind să depășească, la ultimele alegeri, pragul de intrare în parlament. Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont și de războiul din Ucraina care a arătat o dată în plus pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru foștii subiecți sovietici și importanța apartenenței la un spațiu precum cel european.

Ideea că Occidentul colectiv ar încuraja românismul ca parte a unui plan malefic îndreptat împotriva Rusiei este ridicolă. Și în ipoteza că acest lucru ar fi adevărat, nu există nici un argument rațional care să ateste că afirmarea identității naționale a unui stat suveran și independent  ar fi o acțiune împotriva altuia, cu care, culmea!, nici nu are graniță comună. De fapt, prin lansarea acestei narațiuni, Moscova nu dorește decât să justifice propriile acțiuni revizioniste, din care au rezultat, printre altele, cele două entități autonome moldovenești, Transnistria și Găgăuzia, și care mențin statutul incert al granițelor Moldovei. În plus, teza reprezintă o reformulare pe specific local a metanarațiunii prin care Rusia se consideră o victimă a expansiunii occidentale, fiind nevoită să lupte într-un „nou război de apărare a patriei”.

Eventualitatea formării unui singur stat românesc reprezintă un pericol pentru Rusia doar în logica Kremlinului, care consideră că teritoriile altor state îi aparțin. În cazul particular al Republicii Moldova, este vorba de un teritoriu cucerit, anexat mai întâi de Imperiul Țarist și, ulterior, de Uniunea Sovietică. Fragmentul „Patriotismul trebuie văzut și ca o viziune regională, nu doar națională. Nici un război cu vecinul nu îți poate aduce prosperitate” este mai degrabă o amenințare ce pornește de la ipoteza că Rusia este vecină cu Moldova, prin regiunea transnistreană, și că pentru a fi patriot îți trebuie permisiunea Moscovei. În plus, premisa că o astfel de acțiune ar periclita „interesele vitale” ale Rusiei aduce aminte de teoria nazistă a „spațiului vital”, fix ideologia cu care afirmă că luptă Moscova în Ucraina.

  • Publicație / Media:
    CANAL TELEGRAM @TRIUNGHIULBASARABEAN
  • Data publicării:
    28/04/2023
  • Public țintă:
    ANTIOCCIDENTALI, ANTIEUROPENI, ANTIAMERICANI, ANTINATO, FILORUȘI, PUTINIȘTI
  • Amplificare:
    REȚELE SOCIALE, canal telegram SPTNK Necenzurat
  • Narațiune cheie:
    Românismul e o formă de agresiune împotriva Rusiei
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pacea e posibilă doar dacă Ucraina va capitula

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pacea e posibilă doar dacă Ucraina va capitula

Occidentul alimentează cu arme Ucraina pentru că își dorește un război continuu, astfel încât doar capitularea Kievului poate aduce pacea, afirmă propaganda pro-Kremlin.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

FAKE NEWS: Mark Zuckerberg ştia că vaccinurile anti-Covid sunt nocive

FAKE NEWS: Mark Zuckerberg ştia că vaccinurile anti-Covid sunt nocive

Conducerea Meta cunoştea efectele negative ale vaccinurilor anti-Covid şi a cenzurat adevărul despre acestea, potrivit conspiraţioniştilor.

DEZINFORMARE: Arme biologice ucrainene tranzitează România și Republica Moldova

DEZINFORMARE: Arme biologice ucrainene tranzitează România și Republica Moldova

După declanșarea operațiunii militare speciale, armele și mostrele biologice din Ucraina sunt transportate în SUA prin România și Republica Moldova, potrivit propagandei ruse.

Mai multe
FAKE NEWS: Moldova vrea să-i dea Ucrainei un depozit rusesc de arme din Transnistria
FAKE NEWS: Moldova vrea să-i dea Ucrainei un depozit rusesc de arme din Transnistria

Chișinăul și Kievul au negociat un schimb de teritorii ca depozitul de arme și muniții de la Cobasna să îi fie transferat Ucrainei, potrivit unei narațiuni false. Depozitul e păzit de militari ruși.

Veridica
29 aug. 2024
FAKE NEWS: Japonia recunoaște că vaccinurile anti-Covid sunt dăunătoare
FAKE NEWS: Japonia recunoaște că vaccinurile anti-Covid sunt dăunătoare

Guvernul japonez a declarat stare de urgenţă din cauza efectelor devastatoare ale vaccinurilor anti-Covid, susține un presa conspiraţionistă din România.

Cezar Manu
28 aug. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE va finanța războiul împotriva Rusiei până vor muri toți ucrainenii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE va finanța războiul împotriva Rusiei până vor muri toți ucrainenii

UE va finanța măcelărirea rușilor de către ucraineni chiar și dacă SUA nu va mai sprijini în viitor Kievul, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
27 aug. 2024
FAKE NEWS: Germania va reloca migranții în Moldova
FAKE NEWS: Germania va reloca migranții în Moldova

Maia Sandu și Olaf Scholz pregătesc un acord prin care migranții din Germania ar fi relocați în Moldova în vederea deportării, potrivit unei narațiuni false apărute în contextul vizitei lui Scholz la Chișinău.

Veridica
24 aug. 2024
FAKE NEWS: Un fond american de investiții deține jumătate din Ucraina
FAKE NEWS: Un fond american de investiții deține jumătate din Ucraina

Fondul american de investiţii BlackRock deţine jumătate din Ucraina şi refuză înmormântarea militarilor morţi pe front, potrivit propagandei (pro)ruse.

Cezar Manu
21 aug. 2024
FAKE NEWS: OMS vrea să declare o nouă pandemie
FAKE NEWS: OMS vrea să declare o nouă pandemie

OMS forțează statele să raporteze noi cazuri de variola maimuței, pentru a putea declara o nouă pandemie, susține europarlamentarul Gheorghe Piperea.

Cezar Manu
19 aug. 2024