România impune românizarea Republicii Moldova, susține propaganda (pro)rusă care reia o teză sovietică menită să justifice influența Rusiei în regiune.
În Republica Moldova a fost impusă limba minorității române, potrivit propagandei pro-ruse, care reia teza falsă a existenței a două popoare, moldoveni și români, care vorbesc limbi diferite.
Propaganda rusă descrie Republica Moldova drept o țară infestată de nazism pe care NATO vrea să o folosească drept avanpost împotriva Rusiei. Narațiuni false identice au fost folosite pentru a justifica invadarea Ucrainei. Veridica a observat, în presa pro-Kremlin, și reluarea tezelor privind amenințările la adresa identității naționale și democrației și „eterna” luptă a „lumii ruse” cu nazismul.
În noiembrie 2023, Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească”.
Candidați (pro-ruși) la alegerile prezidențiale din Republica Moldova își fac campanie cu mesaje alarmiste și spun, printre altele, că armata română va trece Prutul sau că Moldova va intra în război.
Propaganda rusă a luat în vizor România și Moldova. Sunt reluate vechi teze sovietice, ca aceea a moldovenismului, dar apar și minciuni noi, inclusiv că România și-ar fi cedat tezaurul de la Moscova.
Manifestaţia a vizat o declaraţie a premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.
Anunţul a fost făcut într-o declaraţie oficială în limbile română şi ucraineană, publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei de la Kiev.
Limba română a fost recunoscută oficial de guvernul de la Kiev ca limbă a minorității române din Ucraina, în locul „limbii moldovenești”.
România e un stat revanșard care vrea să oblige Chișinăul și Kievul să nu recunoască „limba moldovenească”, potrivit unei publicații rusești care reia teza sovietică a unei limbi moldovenești.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a ajuns la un compromis cu autorităţile ucrainene privind drepturile românilor din această ţară şi că va anunţa detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev.
Pe 31 august 1989, Sovietul Suprem al așa-zisei RSS Moldovenești a adoptat legile prin care aceasta devenea limbă de stat și se trecea de la grafia chirilică la alfabetul latin.
Liceul din Borisăuca, din regiunea ucraineană Odesa, unde studiază elevi români va trece oficial, de la 1 septembrie, la predarea orelor în limba română, eliminând din programa de învățământ sintagma de „limba moldovenească”.
TASS reia narațiunea falsă a persecutării vorbitorilor de rusă din Republica Moldova, în încercarea de a alimenta fobiile antieuropene ale acestora.
Apropierea dintre România și Republica Moldova și „românismul” reprezintă un atac hibrid al Occidentului asupra intereselor Rusiei, potrivit unei narațiuni false din mediul online. Aceasta promovează tezele moldovenismului în încercarea de a justifica un „drept” al Rusiei de a decide politicile Republicii Moldova.