Relocarea forțelor Wagner în Belarus după revolta abandonată a lui Prigojin s-a dovedit a fi o mișcare de propagandă. În decurs de un an, armata Wagner a lui Lukașenko, prezentată drept o amenințare pentru țările NATO vecine, practic s-a topit. De asemenea, nu a reușit să-l ajute pe Lukașenko să-și atingă obiectivul de a intra pe piața profitabilă a mercenarilor trimiși în Africa.
Sute de mii de morți și răniți, milioane de refugiați, distrugeri de sute de miliarde de euro și o lume divizată între Est (Moscova) și Occident. Sunt câteva dintre reperele războiului din Ucraina, cel mai brutal din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Veridica vă prezintă etapele-cheie ale acestui conflict și cele mai importante evenimente care l-au marcat.
Condamnaţi nu mai beneficiază de graţiere şi nici de serviciu militar redus.
Edil între 2018 și 2021, Oleg Gumeniuk a fost trimis după gratii pentru o luare de mită de aproape jumătate de milion de dolari.
Colonelul în retragere Andrei Troșev, un apropiat al oligarhului Evgheni Prigojin, este vizat de sancțiuni europene, pentru că a fost „direct implicat în operațiunile militare ale grupului în Siria”.
Premierul Rishi Sunak: „amenință democrația și libertatea în întreaga lume”.
„Rata mortalității în rândul apropiaților (președinte)lui (Vladimir) Putin este deosebit de ridicată” – constată ministrul francez de Externe, Catherine Colonna.
„Despărțirea de Evgheni Viktorovici" a avut loc într-un cimitir de periferie.
Soarta lui Serghei Surovikin e neclară după rebeliunea eșuată de pe 24 iunie a mercenarilor Wagner.
Kremlinul nu a oferit detalii despre întâlnire și nu a precizat când a avut loc aceasta.
Mohamed Bazoum cere comunităţii internaţionale să restabilească ordinea constituţională în Niger.
Liderii militari ai Rusiei îşi încurajează trupele de pe front în faţa contraofensivei ucrainene.
Patronul lor, oligarhul Evgheni Prigojin, pretinde că-și asumă sarcini noi, „în numele măreției Rusiei”.
El ar fi fost la Sankt Petersburg în timpul summitului Africa-Rusia.
Devenit un „dictator al fricii”, Putin se pregătește pentru un război îndelungat, de la care bărbații ruși nu se vor mai putea sustrage.
Una dintre ultimele sale postări părea să-l atace, fără să-l numească, pe președintele Vladimir Putin: „un ins prăfuit, la putere de 23 de ani”.
Patronul lor, Evgheni Prigojin, le-ar fi spus că nu vor mai lupta în Ucraina, fiindcă „ceea ce se întâmplă pe front este o rușine”, și le-ar fi cerut să se pregătească pentru „o nouă călătorie în Africa”
Regimul Putin este o constelație de clanuri pe care le unește frica și solidaritatea crimelor comise. Extremiștii pro-război și competiția dintre clanuri amenință acum puterea lui Putin.
Pe 24 iunie, patronul lor, Evgheni Prigojin, în conflict cu ierarhia militară rusă, a lansat o rebeliune la care a renunţat după 24 de ore.
Regimul Putin este o constelație de clanuri pe care le unește frica și solidaritatea crimelor comise. Extremiștii pro-război și competiția dintre clanuri amenință acum puterea lui Putin.
Gardul de la granița Letoniei a revenit în atenție în urma revoltei Wagner și a presupusei relocări a mercenarilor în Belarusul vecin. Experții avertizează că pentru a garanta securitatea țării este nevoie de mai mult decât un gard.
Potrivit Kremlinului, „toți comandanții” mercenarilor au spus „că sunt susținători convinși ai șefului statului și comandantului suprem".
El mai spune că oamenii acestuia sunt „în taberele lor permanente” în Ucraina, și nu în Belarus, și adaugă: „deocamdată”.
Anchetatorii au descoperit un dulap plin cu peruci.
Revolta lui Evgheni Prigojin arată că există fracturi în regimul Putin, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și un articol despre atacarea brutală, în Cecenia, a unei jurnaliste incomode.
Kremlinul îşi foloseşte puterea mediatică împotriva lui Evgheni Prigojin care a creat o beşă în autoritatea lui Vladimir Putin.
Revolta Wagner confirmă că Moldova trebuie să se distanțeze de spațiul euroasitic, cred oficiali de la Chișinău. Mercenari Wagner au fost implicați și într-o tentativă de destabilizare a Moldovei.
Discuția dintre directorii CIA, William Burns, și SVR, serviciul rusesc de informații externe, Serghei Narîșkin, a fost contactul la cel mai înalt nivel dintre cele două guverne după tentativa de revoltă a grupului paramilitar condus de oligarhul Evgheni Prigojin.
Autorităţile i-au prezentat planurile pentru încheierea războiului şi au primit asigurări că informaţiile americane le vor ajuta să-şi apere ţara.
Comentatorii amintesc că nu au fost anunțate sancțiuni împotriva rebelilor, iar serviciul de securitate (FSB) a renunțat la acuzațiile contra lor, ceea ce ar fi un semn al slăbiciunii Kremlinului.
Revolta grupului Wagner a arătat fragilitatea regimului Putin, afirmă o cunoscută expertă din Rusia. Veridica a selectat și articole despre imperiul media al lui Evgheni Prigojin și activitățile unui spion GRU.
Oligarhul rus Evgheni Prigojin ar fi ajuns în Belarus, după rebeliunea avortată a mercenarilor săi.