Europarlamentarii români ar putea obține 2 funcții de vicepreședinte al legislativului.
La sfârşitul săptămânii este programat congresul Uniunii, în care se va alege şi Biroul Naţional.
Liderii Uniunii Europene dezbat azi obiectivele politice pentru următorii cinci ani, de la apărare la economie, precum şi distribuirea funcţiilor...
Pe fondul oboselii cauzate alegătorilor de șirul nesfârșit de alegeri, ultimul scrutin din Bulgaria a prilejuit ascensiunea unui nou partid naționalist, „Măreția”, în timp ce GERB, partidul condus de Boiko Borissov, și-a menținut trendul ascendent.
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și-a remaniat cabinetul pentru a stimula lupta guvernului cu criza scumpirilor. Au fost păstrați în funcție...
Aceștia au semnalat suspiciunile de fraudă electorală și au solicitat o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra procesului electoral.
Prezența la vot a fost 52,42%.
Alegerile europarlamentare au avut loc pe fondul unei campanii anti-rusești, iar PE va continua politica rusofobă, potrivit unei dezinformări a MAE rus.
România păstrează tendinţa ascendentă a prezenţei la vot de la ultimele scrutinuri europene.
Alianţa PSD-PNL a obţinut 21,33% din voturile exprimate.
Alianța PSD – PNL a obţinut peste 50% din voturile la europarlamentare.
Rassemblement National a câștigat alegerile din Franța, iar AfD a ieșit pe locul doi în Germania. Alianța PPE – Socialiști – Renew va continua însă să domine legislativul european.
Creșterea dreptei radicale în unele state membre nu va avea consecințe în anii următori, dat fiind că Parlamentul și Comisia rămân dominate de centriști. Pe termen lung, pot apărea curente care să reconfigureze UE.
Alianţa PSD-PNL şi-a asigurat două treimi din totalul locurilor alocate României în viitorul legislativ comunitar.
USR a cerut suspendarea votului în secția respectivă.
În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru alegerile locale, iar pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidaţi.
România a deschis în Italia cele mai multe secții de vot din străinătate.
Patru candidați la alegerile locale au colaborat cu Securitatea.
Comisia Europeană va fi, probabil, formată în urma consensului moderaților – populari, socialiști și ALDE/Renew – dar virajul Europei spre dreapta, chiar radicală, este indiscutabil.
Partidul GERB al fostului prim-ministru Boiko Borissov este favorit la câștigarea alegerilor din 9 iunie din Bulgaria. Partidele pro-ruse caută însă să profite de o prezență redusă la vot, conform sondajelor.
Ar fi fost membru al consiliului de administrație al organizației de tineret European Russian Forum, considerată de experții intervievați o platformă pro-Putin.
Operaţiunea se va derula prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Pe locurile următoare se poziționează partidul extremist AUR și Alianța Dreapta Unită.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Vor fi împărţite peste 2,5 milioane de buletine de vot şi aproape 8.500 de ştampile "VOTAT".
Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la orice secție de votare organizată în statul în care se află.
Țara noastră este urmată în clasament de Portugalia și Belgia.
Cele mai multe secţii sunt organizate în statele în care se află cele mai numeroase comunităţi de români.
AEP a publicat Registrul secţiilor de votare din ţară.