Interviul ediției: UE rezistă, extrema dreaptă câștigă teren
Deși partidele de centru au obținut majoritatea mandatelor la recentele alegeri europarlamentare, partidele de extremă dreapta au înregistrat cel mai bun scor din toate timpurile, ocupând peste un sfert din cele 720 de locuri, dominând alegerile în Franța, Austria și Italia și plasându-se pe locul doi în Germania și Țările de Jos.
În Franța, președintele Macron a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri anticipate avertizând că „ascensiunea naționaliștilor și demagogilor este un pericol pentru națiunea franceză și pentru Europa”.
Invitat: Andrei Țăranu, profesor, Facultatea de Științe Politice, SNSPA
Conspirația săptămânii: Fake-uri electorale
Alegerile s-au încheiat. Minciunile, dezinformările și conspirațiile nu au lipsit din campania electorală. Iată câteva dintre strategiile folosite de politicieni pentru a câștiga voturile românilor.
Revista presei fake: Echipa deepfake a propagandei ruse vs Olimpiada de la Paris
Un discurs al preşedintei Comisiei Europene, în care aceasta compara dezinformarea cu un virus şi se pronunţa pentru prevenirea răspândirii falsurilor a fost interpretat, inclusiv de către utilizatorii români ai reţelelor de socializare, drept o formă de cenzură şi o tentativă de impunere a unei „carantine” informaţionale. Între timp, Franţa a devenit principala ţintă a propagandei Kremlinului, interesată să discrediteze evenimente recente şi viitoare, de la recenta comemorare a debarcării din Normandia la apropiatele Jocuri Olimpice de la Paris.
Istoria și istoriile sale: Problema kurdă
Sunt peste 30 de milioane în Turcia, Iran, Siria și Irak iar regiunea în care trăiesc se numește Kurdistan. Este vorba despre poporul kurd, poporul fără țară, o țară pentru care luptă de mai bine de un secol.