
Pe fondul oboselii cauzate alegătorilor de șirul nesfârșit de alegeri, ultimul scrutin din Bulgaria a prilejuit ascensiunea unui nou partid naționalist, „Măreția”, în timp ce GERB, partidul condus de Boiko Borissov, și-a menținut trendul ascendent.
Doar aproximativ o treime dintre alegătorii Bulgariei s-au prezentat la urne, prezența fiind de 33,4% la alegerile legislative, al șaselea astfel de scrutin în ultimii trei ani, și 33,8% la alegerile pentru Parlamentul European. Ambele scrutine au fost câștigate de GERB, care a supraviețuit unei perioade de turbulențe și revine acum puternic în sondaje.
Următorul Parlament al Bulgariei va fi alcătuit din trei partide care au cochetat cu propaganda pro-Kremlin: naționaliștii de extremă dreapta de la „Renașterea”, principalul partid de stânga – Partidul Socialist Bulgar și recent înființatul „Măreția”, care a produs cea mai mare surpriză în noaptea alegerilor: după ce nici măcar nu a fost luat în seamă de sondajele de opinie și la finalul unei campanii electorale aproape inexistente în spațiul public sau în presă, partidul a obținut 4,07% (81.000 de voturi), fiind votat cu precădere de alegătorii din diaspora.
Naționaliștii dubioși ajung în parlament printr-o campanie electorală la firul ierbii
„Velichie” (termen care se poate traduce prin „Măreție” sau „Splendoare”) este un partid lansat în 2023 de grupul de acționari și susținători ai controversatului obiectiv turistic „Parcul istoric” din satul Neofit Rilski, în apropiere de Varna, inaugurat în 2019. Principalele două figuri publice din spatele mișcării sunt cofondatorul Ivelin Mihailov (împreună cu soția sa și alți asociați) și fostul expert în securitate națională, Nikolai Markov. Cei doi sunt acum co-președinți ai partidului.
Începând cu 2020, Parcul istoric a fost descris ca o schemă Ponzi într-o serie de articole ale publicației Capital și ale jurnalistului Yoan Zaprianov, precum și ale publicației Dnevnik.bg și ale jurnalistului Spas Spassov. Jurnaliștii au investigat totodată antreprenorii care au cumpărat un număr mare de proprietăți în sat, uneori prin amenințări (o sursă independentă a confirmat pentru Veridica că reprezentanți ai acestui centru și ai partidului au abordat în mod repetat localnicii pentru a le cumpăra proprietățile).
Ultimele investigații au dezvăluit o legătură între acest obiectiv turistic și o serie de antrenamente paralimiltare. Având în vedere afilierile ideologice ale partidului, acest detaliu a generat preocupări legate de securitatea națională. Pe 27 mai, Ministerul de Interne și Agenția de Securitatea Națională au lansat o anchetă în cazul parcului istoric pentru posibile infracțiuni financiare și achiziționare ilegală de armamanet. Pe 11 iunie, Fiscul a demarat la rândul său o anchetă care-l vizează pe Mihailov pentru posibile infracțiuni de evaziune fiscală (în registrul național al comerțului, numele lui Mihailov figurează ca fiind asociat cu peste 40 de firme).
Fără o poziționare clară în spectrul politic, dar cu o înclinație evidentă spre o agendă naționalistă, pro-Rusia, eurosceptică și conspirativă, „Măreția” nu a fost menționat de niciunul dintre sondajele de opinie și a avut o campanie desfășurată în cea mai mare parte pe YouTube, Tik-Tok și Telegram.Este mediul în care partidul se descurcă cel mai bine: în acest moment, Măreția are peste 8.000 de urmăritori pe Tik-Tok, din care aproape o mie s-au adăugat doar în ultimele câteva zile. Prin contrast, GERB are puțin peste 3.000 de urmăritori.
În comparație cu majoritatea partidelor și organizațiilor media tradiționale, „Măreția” are și un număr considerabil de urmăritori pe Telegram - peste 3.000, număr care a crescut cu câteva sute de la alegerile de duminica trecută. Echipa partidului a dezvoltat, de asemenea, un ecosistem de diferite canale afiliate: pagini dedicate pentru Parcul Istoric, Partidul Măreției, ziarul asociat Krasivo Vetrino („Frumosul Vetrino”, care trimite la orașul cu același nume și are peste 3.300 de cititori pe Telegram), distribuit gratuit la nivel local, și Fundația Together, axată pe ateliere de auto-perfecționare, unde Mihailov este adesea invitat să participe. Mihailov însuși este extrem de activ pe paginile personale de social media și YouTube.
Jurnaliștii care au documentat activitățile Măreției spun că partidul încearcă să scoată în evidență cu totul altceva față de celelalte partide naționaliste: prezentarea identității bulgare drept una superioară, de o calitate aproape excepțională și spirituală. De exemplu, într-una din postările recente ale partidului pe Instagram apare un tablou cu Khan Kubrat și fiii săi (unul dintre ei a fost Khan Asparuh, fondatorul Primului Imperiu Bulgar), însoțit de următorul comentariu: „A fost odată ca niciodată, pe vremea marilor noștri domnitori, un loc unde nu existau oameni de culoare politică, de stânga sau de dreapta, care să se supună puterilor străine. Eram doar bulgari. Eram un imperiu puternic! Este timpul să reîntregim națiunea noastră, să devenim frați și surori, astfel încât Bulgaria să poată triumfa”.
Sloganul partidului este „de la țărână la soare”, o nouă trimitere la starea dificilă a țării și posibila tranziție către ceva măreț.
Toate acestea au declanșat un val de reacții în presa locală, iar liderii „Măreției” au acordat primele lor interviuri importante în zilele de după alegerile din 9 iunie. Ei au criticat mass-media și analiștii pentru că îi subestimează mereu, insinuând că numărul lor este de fapt mai mare.
Deși unii văd „Măreția” drept o clonă a principalului partid de extremă dreapta pro-rus– „Renașterea” (la fel ca Renașterea, fondatorii „Măreției” au obținut sprijinul societății printr-o campanie anti-vaccinistă în 2020-2021), cele două partide rămân deocamdată în tabere adverse. „Renașterea” chiar a declarat că „Măreția” este un „proiect american” menit să îi distrugă susținătorii.
În primele sale apariții post-electorale, Mihailov a explicat că „principala diferență între noi și Renașterea este că ei vor ca Bulgaria să fie de partea Rusiei, în timp ce noi promovăm neutralitatea”. De asemenea, el a negat informațiile conform cărora situl turistic Parcul istoric deservește exerciții de antrenamente paramilitare sau că afacerile lui reprezintă o schemă piramidală. Anterior, pe rețelele sociale și în publicațiile partidului, criticii Parcului Istoric au fost adesea batjocoriți sau atacați verbal.
Liderii de partid nu au apărut în nicio reclamă convenționlă. O sursă Veridica spune că nu a auzit niciodată numele partidului menționat în presă, dar că a aflat despre activitatea lui printr-o recomandare, cu câteva zile înainte de alegeri: „Acum două săptămâni, un coleg de serviciu a spus că sunt oameni noi, promițători, care candidează la alegeri. Așa că am fost invitat pe un canal Viber, unde deodată am descoperit postări naționaliste, despre Rusia... M-am deconectat”. Pe Viber, „Măreția” are peste 26 de mii de urmăritori.
Majoritatea absentă a Bulgariei: apatie sau așteptarea unui Mesia politic?
Urmează săptămâni tensionate pentru partidele politice din Bulgaria. Discuțiile privind formarea unui coaliții de guvernare urmează să înceapă luni, dar până acum există puține indicii despre modul în care GERB își va valorifica victoria. După cum am scris pentru Veridica în aprilie, GERB se află în situația în care poate pregăti o revenire completă pe scena politică, având în vedere că partenerii partidului, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, o altă forță politică pro-europeană cu profil de centru-dreapta, de al cărui nume se leagă însă vechi acuzații de corupție, a încheiat cursa electorală pe locul doi.
Mai e nevoie de un partid dornic de putere care să completeze actualul puzzle politic, iar toate privire sunt ațintite pe „Există un astfel de popor”, care a început în opoziție, dar în ultimii doi s-a poziționat treptat în orbita lui Borissov (printre altele, contribuind decisiv la răsturnarea coaliției reformiste din care a făcut parte în 2022). Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și Există un astfel de popor sunt, de asemenea, singurele partide care au înregistrat o creștere a numărului de alegători în comparație cu alegerile din aprilie 2023.
În același timp, rămâne un mister către cine se vor orienta cei aproape 70% dintre bulgari care nu s-au prezentat la urne: vorbim de o apatie completă vizavi de procesul electoral, sau de o masă electorală care ar putea sprijini un candidat mai viabil, dacă va considera că acesta abordează în mod corect preocupările lor?
Singurul factor care are potențialul de a impulsiona electoratul din Bulgaria ar fi, probabil, un nou jucător important pe scena politică. Speculațiile conform cărora președintele Rumen Radev, care până acum a adoptat o retorică docilă față de Kremlin, ar putea la un moment dat să-și lanseze propriul proiect politic, au câștigat teren în lipsa vreunei declarații oficiale în această privință din partea șefului statului. Dacă o astfel de ambiție devine realitate, noua formațiune a lui Radev s-ar alinia probabil partidelor „Măreția” și „Renașterea”, având în vedere orientarea naționalistă tot mai pronunțată a lui Radev după invadarea la scară largă a Ucrainei de către Rusia.