Nr. 77: Ciocolată cu greieri, ceva putred în Danemarca, von der Leyen și naziștii

Nr. 77: Ciocolată cu greieri, ceva putred în Danemarca, von der Leyen și naziștii
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Falsuri şi dezinformări înaintea alegerile europene

dw.com / 12 mai 2024; dailymotion.com/leparisien / 13 apr. 2024; youtube.com/@Cquoilinfo/12 apr. 2024; instagram.com/rittersport / ian. 2024; food.ec.europa.eu/ian. 2024

Cu două săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, ştirile false menite să discrediteze sau să promoveze candidaţi ori politici comune continentale sunt tot mai răspândite în mediul online. Iată câteva exemple, demontate de jurnaliştii de la Deutsche Welle. Luna trecută, persoane care pretindeau că sunt nepoate ale preşedintei Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, au postat în reţeaua TikTok videoclipuri laudative la adresa partidului de extremă dreapta. Aşa cum s-a dovedit, conturile erau false, iar pretinsele nepoate cu numele de Lena şi Amandine Marechal nu există în realitate. Autorii clipurilor au folosit Inteligenţa Artificială pentru a suprapune chipurile lui Marine Le Pen şi al singurei nepoate a acesteia, Marion Marechal, pe imaginile altor persoane. Contrafacerile digitale creau impresia că tinerele  membre ale familiei politicienei sunt mândre de mătuşa lor, pe care o susţin în alegeri. Potrivit presei franceze, conturile cu numele fictive „@amandineeette” şi „@lena.marechal.lepen”, între timp desfiinţate, aveau fiecare câte 32.000 de urmăritori şi erau menite să facă extrema dreaptă cât mai atrăgătoare pentru publicul tânăr în perspectiva alegerilor europene.

O tentativă de discreditare prin fals a reglementărilor europene este legată de pretinsa impunere de către Bruxelles a insectelor în dieta cetăţenilor europeni. În ianuarie anul trecut, o postare care sugera iminenţa punerii în vânzare a ciocolatei cu greieri a creat agitaţie pe reţelele de socializare. Imaginea distribuită înfăţişa ceea ce pare o tabletă de ciocolată produsă de compania germană Ritter Sport, populară în domeniu. Pe ambalaj apare un greier, iar dedesubt denumirea germană „Ganze Grille”, ceea ce s-ar traduce prin „greier întreg”.

 

După ce scandalul a dat în clocot, Ritter Sport a explicat că totul a fost o glumă nevinovată a echipei sale de marketing şi a atras atenţia că postarea avea ataşată eticheta de „sortiment fals”. Gluma fusese însă inspirată de realitate: în chiar aceeaşi lună, Comisia Europeană aprobase reglementarea care permite folosirea făinii de greier în alimentaţia europenilor. Tema a explodat din nou luna trecută pe reţelele sociale din Ungaria, fiind repusă pe tapet ca punct de pornire al unei campanii de dezinformare cu privire la rolul nefast al Uniunii Europene pentru ţările membre.

Un alt exemplu de ştire falsă motivată politic este fotografia de arhivă distribuită de mai mulţi utilizatori cu pretenţia că o surprinde pe bunica preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen dând mâna cu Adolf Hitler.

Imaginea, care a adunat peste două milioane de vizualizări, este însoţită de un titlu elocvent care vrea să sugereze simpatiile naziste ale personajului: „Dulcea mea bunică nu s-a mai spălat o lună pe mâini după acest moment preţios”. Postarea a devenit virală după ce politologul şi activistul american Norman Finkelstein a preluat-o pe contul său din reţeaua X, unde are aproape jumătate de milion de urmăritori.  Verificările au arătat că femeia din fotografia realizată la un miting nazist din 1937 se numea Hildegard Zantop, era o fermieră din Prusia de Est şi nu avea nicio legătură de rudenie cu familia celui mai înalt oficial al Uniunii Europene.

Discreditarea adversarilor politici prin răspândirea de falsuri este şi scopul unui articol online atribuit săptămânalului german Der Spiegel al cărui titlu s-ar traduce prin „Verzii au adormit Germania”. Textul articolului acuză Partidul Verzilor că împovărează populaţia ţării cu promovarea unor politici costisitoare de combatere a schimbărilor climatice. O verificare atentă arată că site-ul pe care a fost postat articolul este de fapt o clonă a site-ului original Der Spiegel.

 

Un prim indiciu este că în locul adresei URL autentice „spiegel.de” apare adresa fictivă „spiegel.ltd”. În al doilea rând, articolul contrafăcut apare în secţiunea de politică externă, deşi se vrea o analiză a politicii germane. Specialiştii organizaţiei nonprofit EU DisinfoLab, care luptă pentru creşterea gradului conştientizare în privinţa dezinformării, avertizează că astfel de campanii vor deveni tot mai frecvente. Ei au explicat că tactica promotorilor dezinformărilor este de a testa „mecanismele de apărare” pentru a găsi zonele vulnerabile în care să se infiltreze.

Deepfake despre Hitler şi Stalin la Casa Albă

factcheckafp.com/10 mai 2024; politifact.com/9 mai 2024; youtube.com/@WhiteHouse/7 mai 2024

Un videoclip distribuit online în chiar ziua celebrării victoriei împotriva nazismului în cel de-Al Doilea Război Mondial pare să o arate pe secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, spunându-i unui jurnalist că Statele Unite şi Ucraina au meritul răsturnării regimurilor Adolf Hitler în Germania şi Iosif Stalin în Uniunea Sovietică. Potrivit clipului, subtitrat în limba rusă, oficialul american ar fi răspuns astfel unei întrebări puse de corespondentul publicaţiei britanice The Independent despre oportunitatea ajutorului dat de americani Ucrainei, în pofida manifestărilor naziste din această ţară.

Dialog deepfake

Andrew Feinberg, jurnalist The Independent

„Este cunoscut că Ucraina are o raportare echivocă la ideologia nazistă. De ce nu condamnăm manifestările ucrainene ale nazismului și continuăm să ajutăm financiar această ţară?”

Karine Jean-Pierre, secretar de presă Casa Albă

„În urmă cu șaptezeci și nouă de ani, Statele Unite și aliații noștri ucraineni și-au unit forțele pentru a combate regimurile opresive ale lui Hitler și Stalin. În timp ce Berlinul ne este acum aliat, amenințarea din Est persistă. De aceea noi ne angajăm să fim alături de Ucraina și să-i oferim sprijinul nostru deplin în orice mod putem.”

Clipul a fost distribuit masiv  pe canalele ruseşti Telegram, înainte de a fi răspândit în engleză şi spaniolă pe platformele X şi Facebook, unde a adunat sute de mii de vizualizări. Pe lângă faptul că promovează marota propagandei ruse privind aşa-zisul „nazism ucrainean”, presupusul dialog sugerează ignoranţa purtătorului de cuvânt al preşedintelui Biden în ceea ce priveşte istoria ultimei conflagraţii mondiale. În realitate, clipul este contrafăcut prin înlocuirea sunetului original de la conferinţa de presă cu vocile vorbitorilor prelucrate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. Schimbul real de replici se referea la felul în care Statele Unite se raportează la situaţia umanitară din Gaza, aşa cum arată înregistrarea nealterată disponibilă pe pagina oficială a Casei Albe.

Andrew Feinberg, jurnalist The Independent:

„Are Casa Albă vreun plan pentru a convinge, a persuada, a presa Israelul să permită intrarea în Gaza a unui flux constant de ajutoare altfel decât cu rugăminţi amabile?”

În răspunsul său, Karine Jean-Pierre a prezentat date despre numărul de camioane cu ajutoare umanitare care au intrat în ultimele săptămâni în Gaza şi a spus că închiderea de către israelieni a două puncte de trecere este inacceptabilă. Nu a existat, aşadar, nicio referire la Hitler sau Stalin pe durata întregii conferinţe de presă. Falsul a fost denunţat atât de jurnalistul britanic care apare în clip, cât şi de adjunctul secretarului de presă al Casei Albe, Andrew Bates.

False proteste şi dezinformări reale la Eurovision 2024

observers.france24.com/13 mai  2024; youtube/c/HaberLuftfen/11 mai 2024; trthaber.com/9 mai 2024; youtube.com/@sydsvenskan/15 mai 2009; wiwibloggs.com/13 mai 2024

Ecourile celei mai controversate ediţii dintre cele 68 adunate până acum de concursul muzical Eurovision continuă, la o săptămână de la încheierea competiţiei din Suedia.  Participarea Israelului a generat manifestaţii de solidaritate cu palestinienii din Gaza pe străzile din Malmö şi huiduieli la adresa cântăreţei Eden Golan în sala de concerte.

Numai că, pe lângă evidenţierea protestelor reale, unii utilizatori ai reţelelor de socializare au distribuit şi falsuri menite să le susţină punctele de vedere. Este cazul unui videoclip larg răspândit cu pretenţia că îl prezintă pe Regele Danemarcei fluturând, în aclamaţiile a mii de danezi, un steag palestinian din balconul reşedinţei regale ca semn al sprijinului său pentru rezistenţa palestiniană.

 

O primă verificare dovedeşte că clipul nu a fost filmat în Danemarca, ci în Suedia. Faţada clădirii cu balcon nu corespunde cu cea a Palatului Amalienborg – reşedinţa de iarnă a monarhului -, şi nici cu cea a reşedinţei de primăvară, Palatul Fredensborg. O versiune mai clară a videoclipului ne ajută să distingem mai multe inscripţii în limba suedeză pe o clădire învecinată. Cu ajutorul aplicaţiei Google Maps, aceasta a fost  identificată şi localizată în  Malmö. O altă verificare elementară, prin comparaţie, a arătat că fizionomia bărbatului cu steagul fluturând nu corespunde cu cea a lui Frederik al X-lea, Regele Danemarcei. În fine, o căutare cu cuvintele cheie „Demonstraţie Malmö Palestina Eurovision” ne conduce la clipul original publicat în 9 mai pe site-ul televiziunii turce TRT cu explicaţia că prezintă protestatari din oraşul suedez faţă de prezenţa Israelului la Eurovision.

Un alt videoclip distribuit pe platformele X şi Facebook, unde a fost vizionat de peste un milion de ori, este descris ca înfăţişând o ciocnire  între protestatari şi poliţia suedeză.

 

Cu ajutorul instrumentului căutării inverse a imaginii descoperim că filmarea a fost de fapt acum 15 ani. A fost difuzată în mai 2009 de o televiziune locală suedeză, cu explicaţia că prezintă o ciocnire între protestatari și poliție tot în Malmö, în timpul unui meci de tenis din Cupa Davis. La acea vreme, 200 de protestatari au cerut oprirea meciului dintre Suedia şi Israel, denunţând ofensiva israelienilor în Gaza din iarna lui 2008.

Pe de altă parte, ediţia Eurovision de acum o săptămână a adus, în premieră, acuzaţii de dezinformare şi manipulare a publicului adreasate organizatorului concursului. Uniunea Televiziunilor Europene (EBU) a fost învinovăţită de unii spectatori prezenţi în sală, dar şi de un oficial al Televiziunii Portugheze, că ar fi folosit o tehnologie audio pentru a masca huiduielile din timpul reprezentaţiei Israelului, înlocuindu-le cu aplauze false şi distorsionând astfel realitatea. 

Timp citire: 8 min