PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul va ordona Poloniei să atace Belarusul și să ocupe Liovul

Tancuri poloneze „Leopard 2” în timpul unor manevre la care participă militari din țările Grupului Visegrad, Statele Unite și Marea Britanie la poligonul din Nowa Deba, sud-estul Poloniei, 09 noiembrie 2022
© EPA-EFE/Darek Delmanowicz   |   Tancuri poloneze „Leopard 2” în timpul unor manevre la care participă militari din țările Grupului Visegrad, Statele Unite și Marea Britanie la poligonul din Nowa Deba, sud-estul Poloniei, 09 noiembrie 2022

Polonia va ataca Belarusul și va anexa regiunea ucraineană Liov când va primi un astfel de ordin din partea SUA și Marii Britanii, care au cauzat războiul din Ucraina, potrivit unei narațiuni false a presei guvernamentale ruse. În realitate, Varșovia sprijină eforturile de apărare ale Ucrainei de invazia la scară largă a Rusiei, realizată cu sprijinul direct al Minskului.

Propagandă: Polonia va intra în război cu Rusia, după ce va ataca Belarusul și va ocupa Liovul

ȘTIRE: „Rușii nu trebuie să spere că cineva le va asigura victoria, solicitând pace pe străzile Londrei sau ale Berlinului. Nu, rușii trebuie să-și rezolve singuri problemele, preferabil pe străzile Kievului. […] Războiul dintre Polonia și Rusia nu va avea loc în urma unei postări pe Twitter a fostului președinte rus Medvedev care pare deseori exagerat de înțelept, în timp ce politicienii polonezi sunt foarte supărăcioși. Nu Moscova va ordona trupelor sale să înceapă războiul, ea nu își dorește acest lucru, și nici Varșovia, pentru că nu dă ordine, totul se decide la Londra și Washington.

[…] Ar putea avea loc un atac al polonezilor asupra Belarusului în urmai unui ordin al anglosaxonilor, după care va urma introducerea armatei în Liov „pentru apărarea populației ucrainene locale de agresiunea rusă”. Acest lucru înseamnă apariția unui front nou polono-rus.

Va fi o catastrofă pentru Polonia dacă se va proceda așa. Noi trebuie să recuperăm Liovul, dar ca gazde, și nu ca niște gărzi de corp ale banderoviștilor. Rusia este partenerul nostru economic natural și, de asemenea, un aliat valoros dacă Polonia decide în cele din urmă să-și urmeze propriul drum geopolitic și civilizațional, independent de influența Occidentului care ne colonizează”.

NARAȚIUNE: Occidentul va ordona Poloniei să atace Belarusul și să ocupe Liovul

Realitate: Polonia sprijină eforturile de apărare ale Ucrainei de invazia la scară largă a Rusiei, realizată cu sprijinul Belarusului

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Pentru a convinge opinia publică de intențiile belicoase ale Poloniei împotriva Ucrainei, Belarusului și Rusiei, narațiunea falsă se bazează pe cuvintele lui  Konrad Rękas, prezentat de presa rusă ca un analist politic polonez independent. El reia într-un interviu acordat pentru Ukraina.ru o serie de mesaje propagandistice tradiționale și lansează  altele noi. Potrivit lui, Polonia este o colonie a Occidentului, care va face orice vor spune liderii politici americani sau britanici, în timp ce cetățenii europeni protestează în diverse orașe împotriva războiului declanșat de NATO pe teritoriul Ucrainei. Analistul îi recomandă Moscovei să câștige cât mai repede războiul și să nu conteze pe sprijinul Europei.

În realitate, Konrad Rękas nu este un politolog independent. El a fost membru al diferitor partide naționaliste poloneze, după ce a lucrat ca editorialist și corespondent al ziarului „Pravda” de la Moscova.  Politologul polonez este și membru al Centrului European de Analiză Geopolitică, cu sediul în Polonia și care are filiale în Rusia. Acest centru, potrivit presei ruse, a trimis observatori la diverse alegeri în regiuni separatiste ca Osetia, Abhazia sau Transnistria.

Rękas nu reprezintă mediul academic polonez, ilustrând de cele mai multe ori narațiunile ruse de propagandă ca și mulți alți experți din străinătate care colaborează cu presa pro-Kremlin. Bazându-se pe declarațiile lui Rękas, presa rusă încearcă să convingă opinia publică că Rusia este o victimă a războiului, iar Polonia – o marionetă a Occidentului. În octombrie 2022 acest politolog pro-Kremlin a declarat că Rusia arată reținere în războiul din Ucraina, mai ales când atacă obiective civile.

De fapt, Varșovia a devenit o țintă a propagandei ruse pentru că a fost cea mai vocală dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului.  Potrivit unui sondaj sociologic, 74% dintre polonezi cred că Rusia ar putea ataca Polonia în viitorul apropiat.

Narațiunea falsă a apărut după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat o vizită în Polonia la începutul lunii aprilie. Punctul culminant al vizitei de o zi a fost întâlnirea oaspetelui ucrainean și a omologului polonez, Andrzej Duda, cu polonezii și ucrainenii la Castelul Regal din Varșovia. „Rusia nu va învinge niciodată dacă un polonez și un ucrainean stau umăr la umăr. Rămânem împreună în acest război și ne vom bucura împreună în pace. Umăr la umăr, împreună în UE și NATO”, a declarat Zelenski, discursul său fiind întrerupt în mod repetat de aplauze.

Pe 29 septembrie 2022 secretarul Cancelariei Prim-Ministrului Republicii Polone, Stanisław Żaryn, a fost nevoit să reacționeze la știrile false repetitive despre dorința statului său de a ataca Ucraina, scriind pe Twitter că „propaganda rusă continuă să atace informațional Polonia, promovând minciuna despre planurile autorităților poloneze de a ataca Ucraina și de a anexa vestul ucrainean”.

În ceea ce privește Belarusul, Polonia nu a arătat vreo intenție agresivă față de acesta, nici măcar atunci când Minskul a împins refugiați din Orientul Mijlociu către granițele poloneze, într-o încercare de destabilizare care a fost, probabil, coordonată cu principalul său aliat, Rusia. Au existat, totodată, și declarații dure la adresa Poloniei și acuzații – unele venind direct de la Minsk, altele prin intermediul propagandei ruse – privind presupuse intenții agresive ale NATO/Poloniei.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Rusiei privind o posibilă agresiune a Poloniei asupra Ucrainei și temerile justificate ale Belarusului de o invazie NATO. Presa rusă a scris că  în regiunea Liov va fi organizat un referendum pentru alipirea la Polonia, după care Varșovia va declanșa un război împotriva Rusiei. Publicațiile de la Moscova au încercat să convingă opinia publică că Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina.  Potrivit propagandei ruse, Belarusul și Rusia formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  28/04/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  SMI.TODEY, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul va ordona Poloniei să atace Belarusul și să ocupe Liovul
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023