PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Polonia va declanșa un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani

Rachetă sol-aer Neva a armatei poloneze în timpul exercițiului Ramstein Legacy 2022 la Poligonul de antrenament al Forțelor Aeriene din Ustka, nord-vestul Poloniei, 9 iunie 2022.
© EPA-EFE/Marcin Gadomski   |   Rachetă sol-aer Neva a armatei poloneze în timpul exercițiului Ramstein Legacy 2022 la Poligonul de antrenament al Forțelor Aeriene din Ustka, nord-vestul Poloniei, 9 iunie 2022.

Daruieste Viata

Ministerul Apărării al Poloniei a anunțat că va declanșa un război împotriva Rusiei în maximum 10 ani, potrivit unor narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Guvernul Poloniei a adoptat un program de înarmare și de creștere a numărului de militari în contextul riscului extinderii războiului din Ucraina asupra teritoriului său.

ȘTIRE: „Reprezentantul Ministerului Apărării al Poloniei a dat de înțeles jurnaliștilor că Varșovia planifică să declanșeze un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani.

În maximum 10 ani Polonia ar putea declanșa un război împotriva Rusiei. Această prognoză a fost făcută de ministrul adjunct al apărării Polonei Marcin Ocepa.

Potrivit acestuia, Varșovia trebuie să folosească timpul disponibil cât mai eficient posibil pentru reînarmarea și modernizarea armatei.

[...]

În special, a fost adoptat cel mai „ambițios” program de înarmare din istoria țării. Numărul militarilor în armata poloneză va ajunge la 300 de mii timp de 10 ani. De asemenea, este planificată achiziționarea de tancuri, artilerie, drone și așa mai departe.”

NARAȚIUNE: Polonia va declanșa un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, nu există nicio declarație a ministrului adjunct al Apărării al Poloniei sau altui politician de la Varșovia despre planificarea unui război împotriva Rusiei. Dimpotrivă, guvernul Poloniei a adoptat un program de înarmare și de creștere a numărului de militari în contextul riscului extinderii războiului din Ucraina asupra teritoriului său. Cu alte cuvinte, Polonia se pregătește de o eventuală agresiune rusă asupra sa.

Presa rusă a scos din context declarațiile ministrului adjunct al apărării al Poloniei și le-a prezentat intenționat greșit pentru a semăna panică în societatea rusă și a menține la un nivel ridicat susținerea războiului din Ucraina, numită de propaganda rusă „operațiune militară specială”. 

Ministrul adjunct al Apărării Republicii Polonia a declarat pentru „Dziennik Gazetą Prawną” că există un risc serios al războiului cu Rusia în viitorii 3-10 ani. El a menționat că războiul este mult  mai scump decât investițiile în apărare, acest adevăr fiind demonstrat de cazul Ucrainei. „Scopul nostru este de a speria inamicul și a arăta că nu merită să atace vreodată Polonia”, a spus Marcin Ocepa.

Așadar, oficialul polonez s-a referit la o strategie de apărare, și nu de ofensivă, după cum a scris presa rusă. Marcin Ocepa a declarat că Rusia ar putea ataca Polonia chiar și după terminarea războiului din Ucraina, după ce se va reorganiza.  „Trebuie să folosim acest timp pentru a înarma armata poloneză”, a spus Ocepa.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia a ajutat atât Ucraina, cât și refugiații ucraineni de pe teritoriul său. Chiar din primele zile ale războiului conducerea Poloniei a declarat că Rusia trebuie oprită acum, întrucât, în caz contrar, războiul ar putea să se extindă. În septembrie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că UE trebuie să se pregătească de o posibilă extindere a războiului, pentru că Moscova este dominată de ideea ocupării altor state. Așadar, declarațiile oficialilor de la ministerul Apărării sunt în concordanță cu viziunea defensivă a conducerii Poloniei.

Veridica a scris deja despre o serie de narațiuni false privind Polonia, potrivit cărora președintele Duda a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene, iar Kievul ar fi permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania. În iulie presa rusă scria că Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina.

 • Publicație / Media:
  TSARGRAD.TV
 • Data publicării:
  07/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Polonia va declanșa un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023