Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Polonia va declanșa un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani

Rachetă sol-aer Neva a armatei poloneze în timpul exercițiului Ramstein Legacy 2022 la Poligonul de antrenament al Forțelor Aeriene din Ustka, nord-vestul Poloniei, 9 iunie 2022.
©EPA-EFE/Marcin Gadomski  |   Rachetă sol-aer Neva a armatei poloneze în timpul exercițiului Ramstein Legacy 2022 la Poligonul de antrenament al Forțelor Aeriene din Ustka, nord-vestul Poloniei, 9 iunie 2022.

Ministerul Apărării al Poloniei a anunțat că va declanșa un război împotriva Rusiei în maximum 10 ani, potrivit unor narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Guvernul Poloniei a adoptat un program de înarmare și de creștere a numărului de militari în contextul riscului extinderii războiului din Ucraina asupra teritoriului său.

ȘTIRE: „Reprezentantul Ministerului Apărării al Poloniei a dat de înțeles jurnaliștilor că Varșovia planifică să declanșeze un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani.

În maximum 10 ani Polonia ar putea declanșa un război împotriva Rusiei. Această prognoză a fost făcută de ministrul adjunct al apărării Polonei Marcin Ocepa.

Potrivit acestuia, Varșovia trebuie să folosească timpul disponibil cât mai eficient posibil pentru reînarmarea și modernizarea armatei.

[...]

În special, a fost adoptat cel mai „ambițios” program de înarmare din istoria țării. Numărul militarilor în armata poloneză va ajunge la 300 de mii timp de 10 ani. De asemenea, este planificată achiziționarea de tancuri, artilerie, drone și așa mai departe.”

NARAȚIUNE: Polonia va declanșa un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, nu există nicio declarație a ministrului adjunct al Apărării al Poloniei sau altui politician de la Varșovia despre planificarea unui război împotriva Rusiei. Dimpotrivă, guvernul Poloniei a adoptat un program de înarmare și de creștere a numărului de militari în contextul riscului extinderii războiului din Ucraina asupra teritoriului său. Cu alte cuvinte, Polonia se pregătește de o eventuală agresiune rusă asupra sa.

Presa rusă a scos din context declarațiile ministrului adjunct al apărării al Poloniei și le-a prezentat intenționat greșit pentru a semăna panică în societatea rusă și a menține la un nivel ridicat susținerea războiului din Ucraina, numită de propaganda rusă „operațiune militară specială”. 

Ministrul adjunct al Apărării Republicii Polonia a declarat pentru „Dziennik Gazetą Prawną” că există un risc serios al războiului cu Rusia în viitorii 3-10 ani. El a menționat că războiul este mult  mai scump decât investițiile în apărare, acest adevăr fiind demonstrat de cazul Ucrainei. „Scopul nostru este de a speria inamicul și a arăta că nu merită să atace vreodată Polonia”, a spus Marcin Ocepa.

Așadar, oficialul polonez s-a referit la o strategie de apărare, și nu de ofensivă, după cum a scris presa rusă. Marcin Ocepa a declarat că Rusia ar putea ataca Polonia chiar și după terminarea războiului din Ucraina, după ce se va reorganiza.  „Trebuie să folosim acest timp pentru a înarma armata poloneză”, a spus Ocepa.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia a ajutat atât Ucraina, cât și refugiații ucraineni de pe teritoriul său. Chiar din primele zile ale războiului conducerea Poloniei a declarat că Rusia trebuie oprită acum, întrucât, în caz contrar, războiul ar putea să se extindă. În septembrie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că UE trebuie să se pregătească de o posibilă extindere a războiului, pentru că Moscova este dominată de ideea ocupării altor state. Așadar, declarațiile oficialilor de la ministerul Apărării sunt în concordanță cu viziunea defensivă a conducerii Poloniei.

Veridica a scris deja despre o serie de narațiuni false privind Polonia, potrivit cărora președintele Duda a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene, iar Kievul ar fi permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania. În iulie presa rusă scria că Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina.

Tags: Rusia , dezinformare , Polonia , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  TSARGRAD.TV
 • Data publicării:
  07/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Polonia va declanșa un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani
Alte articole
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

Ucraina este un stat neonazist, folosit de Occident ca un instrument împotriva Rusiei, dar populația sa nu își dorește o reală apropiere de NATO. Aceste narațiuni false sunt promovate de ani de zile de Moscova, în special prin canale media pe care le controlează; de data aceasta, cel care le-a reluat este chiar președintele Vladimir Putin.

FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

Ambasadorul american la Chișinău, Derek Hogan, o coordonează pe Maia Sandu, obiectivul fiind aducerea Republicii Moldova sub controlul Occidentului. Această teză a unei conspirații occidentale care vizează Moldova a fost reactivată în contextul crizei politice și epidemiologice cu care se confruntă țara și a eforturilor socialiștilor de a rămâne la putere în ciuda înfrângerilor suferite în alegeri.

Marin Gherman

15 Sep 2022

Actualizat la: 16 Sep 2022 12:17:24
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023