PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În regiunea Liov va fi organizat un referendum pentru alipirea la Polonia

Fumul se ridică în afara Liovului după un atac aerian rusesc, în Liov, vestul Ucrainei, 26 martie 2022.
© EPA-EFE/Wojtek Jargilo   |   Fumul se ridică în afara Liovului după un atac aerian rusesc, în Liov, vestul Ucrainei, 26 martie 2022.

Daruieste Viata

În regiunea Liov au loc pregătiri pentru desfășurarea unui referendum de alipire la Polonia,  care se va desfășura cu acordul președintelui Zelenski, afirmă presa guvernamentală rusă. În realitate nu s-a pus problema organizării vreunui referendum în Liov, iar Polonia este un susținător vocal al Ucrainei și integrității teritoriale a acesteia.   

ȘTIRE: „Au început pregătirile pentru organizarea unui referendum de alipirea a regiunii ucrainene Liov la Polonia. Buletinele de vot în limba ucraineană cu ștampilă poloneză au ajuns deja în regiune.

Un astfel de referendum putea fi prognozat în contextul intensificării nemaiîntâlnite a cooperării militare și civile dintre Ucraina și Polonia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a spus pe 22 septembrie liderului polonez Andrzej Duda că este gata să organizeze referendumuri în regiunile Liov, Ternopol și Ivano-Frankovsk pentru a alipi aceste teritorii la Polonia, scrie fostul deputat al Radei Supreme Ilia Kiva pe canalul său de Telegram.

[…]

Rada Supremă a adoptat o lege care egalează drepturile polonezilor și ucrainenilor. Se presupune că autoritățile ucrainene au acceptat acest proiect de lege în schimbul aprovizionării cu combustibil și arme”.

NARAȚIUNE: În regiunea Liov va fi organizat un referendum pentru alipirea la Polonia.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, în regiunea Liov nu au loc niciun fel de pregătiri pentru desfășurarea unui referendum de alipire la Polonia, iar informațiile despre buletinele de vot ștampilate de autoritățile poloneze și promisiunea lui Zelenski de a permite anexarea sunt o invenție.

Știrea se bazează pe o postare pe Telegram a fostului parlamentar ucrainean Ilia Kiva, membru al unor partide pro-Kremlin, care a fugit în Rusia chiar la începutul invaziei la scară largă asupra Ucrainei. Aflat pe teritoriul Rusiei, Kiva ar fi confirmat că Zelenski este gata „să organizeze referendumuri în regiunile Liov, Ternopol și Ivano-Frankovsk”.

Pe paginile oficiale ale președintelui polonez și ucrainean, în presa ucraineană sau internațională nu găsim informații despre o astfel de discuție între Zelenski și Duda. Ilia Kiva este dat în căutare internațională de către Ucraina pentru sprijinirea separatismului și colaborarea cu Rusia.

Referendumurile de acest gen sunt interzise de legislația în vigoare în Ucraina, lucru reiterat de Kiev în contextul în care Moscova a orchestrat așa-zise consultări populare în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Acestea au fost condamnate și de Polonia, iar președintele țării, Andrzej Duda, a declarat că referendumurile false nu au nimic comun cu democrația.

Potrivit articolului 73 al Constituției Ucrainei, schimbările teritoriale pot fi subiectul unui referendum național. Deci, referendumurile locale sau regionale nu schimbă în mod legal apartenența teritorială a unor regiuni ucrainene.

Pe 29 septembrie secretarul Cancelariei Prim-Ministrului Republicii Polone, Stanisław Żaryn, a scris pe Twitter că „propaganda rusă continuă să atace informațional Polonia, repetând minciuna despre planurile autorităților poloneze de a ataca Ucraina și de a anexa vestul ucrainean”

Scopul acestei narațiuni este de a justifica în ochii comunității ruse organizarea referendumurilor false din sudul și estul Ucrainei, în urmă cărora o parte din patru regiuni ucrainene au fost anexate ilegal de Rusia. De asemenea, se urmărește deculpabilizarea Rusiei prin transferul de vină către vecinii Ucrainei, care, chipurile, urmăresc să divizeze statul ucrainean.

Polonia a fost cea mai vocală și activă dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului, devenind o țintă a propagandei ruse. Liderii polonezi sprijină Ucraina și declară că integritatea teritorială a statului vecin este foarte importantă pentru sistemul de drept internațional.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse privind „dorința” Poloniei de a anexa teritorii ucrainene. Presa rusă a scris că  Varșovia va declanșa un război împotriva Moscovei în următorii 10 ani, în timp ce majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei. O serie de narațiuni false au apărut după ce Serghei Narîșkin, șeful spionajului rus, a acuzat Polonia că își dorește să preia „teritoriile sale istorice” din Ucraina, folosindu-se de slăbirea statului ucrainean. Potrivit propagandei ruse, Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene, iar Kievul ar fi permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania.

 • Publicație / Media:
  24RUS.RUS
 • Data publicării:
  28/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  LENTA.RU, BLOKNOT.RU, POLITNAVIGATOR.RU, REGNUM.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și din autoproclamatele republici populare Donețk și Luhansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În regiunea Liov va fi organizat un referendum pentru alipirea la Polonia
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023